Mâncatul emoțional: cinci pași care te ajută să încetezi să mai mănânci din cauza stresului

Mâncatul emoțional este una dinte modalitățile de a ne calma emoțiile pe moment, însă este una dintre cele ma greșite, deoarece sentimentul de vinovăție ce apare ulterior ne poate afunda și mai mult în starea...
Stresul emoțional este în creștere și este cauzat de pandemie, însă odată cu stresul emoțional crește și utilizarea alimentelor pentru a calmarea emoțiilor, indiferent dacă este vorba de tristețe, furie, vinovăție, frică sau anxietate.
De ce apare alimentarea emoțională
Mâncatul emoțional se întâmplă deoarece este cel mai rapid mod de a ne face să ne simțim bine. Fericirea este o stare naturală. Nu ne naștem niciodată triști, așa că mintea noastră încearcă să facă orice pentru a ne face să ne simțim fericiți. Consumul, în special alimentele pline de zahăr, sare și grăsimi este cel mai rapid remediu pentru a ne ridica starea de spirit. Ceea ce nu realizăm este că ne ajută doar să ne simțim mai bine pentru o vreme. Dar ce urmează după el nu este atât de frumos. Este vorba de sentimente vinovăție, tristețe, ură și mai mult stres, ceea ce ne poate pune într-un cerc vicios de emoții. Așadar, Luke Coutinho, antrenor holistic pentru stilul de viață - Medicină integrativă și pentru stilul de viață și fondatorul YouCare vorbește despre cum să rupem legăturile consumului emoțional.
Cum se poate rupe legăturile mâncării emoționale
Pentru a rupe legăturile consumului emoțional, mai întâi, este necesar să vă confruntați cu emoțiile direct pentru a putea întrerupe consumul de alimente emoțional:
1- Este important pentru noi să normalizăm sentimentul de tristețe. A rămâne fericiți tot timpul este o iluzie pe care o avem în mintea noastră, deoarece media socială prezintă în cea mai mare parte partea fericită și de succes a oamenilor. Dacă vă simțiți trist și aveți nevoie să vă simțiți cu adevărat emoțiile negative, ar trebui să le simțiți și să le exprimați. Ni se permite să fim răi și buni.
2- Ce fel de relație aveți cu mâncarea? Considerați mâncarea ca pe o modalitate de a vă hrăni și hrăni celulele cu echilibrul corect de nutrienți sau ca un mijloc de a vă calma sufletul? Îmbunătățirea relației noastre cu mâncarea se întoarce în copilărie și în modul în care părinții își cresc copiii. Părinții nu trebuie să-și recompenseze copiii cu mâncare. Scopul alimentelor este energia și susținerea vieții. Recompensați-i cu o carte, un picnic sau o activitate pe care o puteți face cu ei, dar niciodată cu mâncare. Copilul se poate simți temporar fericit, pentru că va primi acel tratament dulce, dar nu este o experiență semnificativă. Încep treptat să asocieze mâncarea cu fericirea și, de aceea, de fiecare dată când se vor simți triști, ajung la mâncare.
3- Alimentele nu pot rezolva problemele inimii și ale minții. Dacă aveți sentimente, exprimați-le. Desigur, în moduri non-violente, care nu vor provoca infracțiuni și acțiuni ilegale. Aveți voie să vă simți supărat, gelos, amar, vinovat etc. Permiteți-vă să simțiți, rulați aceste sentimente complet în sistemul dvs., simțind emoția.
4- Încercați să vă exprimați sentimentele cât mai mult posibil. Poate fi prin vorbire, scriere, înregistrarea propriei voci și apoi ștergerea ei, țineți un jurnal sau chiar programați o consultație cu consilier emoțional.
5- Nu vă fie frică să căutați ajutor. Anumite cazuri de alimentație emoțională au nevoie de consiliere și terapie. Apelați la ajutor, deoarece dacă doar vă suprimați emoțiile, asta poate duce la probleme mai mari ulterior.
-
Ce nu știi despre sarea de masă. Cum îți distruge sănătatea19.09.2025, 12:29
-
-
-
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.