Mănânci grăsimi, obezitatea îi va afecta și pe strănepoții tăi!
Efectele unei diete bogate în grăsimi înainte, în timpul și după sarcină, pot fi transmise trei generații după, afectându-le copiilor, nepoților și strănepoților tăi obezitatea,...
O dietă bogată în grăsimi la șoarecii de sex feminin afectează obezitatea urmașilor lor, rezistența la insulină și comportamentele asemănătoare cu cele ale dependenței, de-a lungul a trei generații, conform unui studiu publicat în Jurnalul cu acces deschis Translational Psychiatry.
Trei generații, afectate de ce mănânci tu înainte, în timpul și după sarcină!
Cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția au arătat că descendenții de la a doua generație - nepoții șoarecilor care au consumat o dietă bogată în grăsimi înainte, în timpul și după sarcină, au prezentat comportamente asemănătoare dependenței, cum ar fi creșterea sensibilității și preferințelor pentru medicamente, precum și caracteristicile obezității, inclusiv modificări ale metabolismului acestora. În cazul descendeților din a treia generație (strănepoții), autorii au observat diferențe între masculi și femele, numai femelele prezentând comportamente asemănătoare dependenței și numai masculii având caracteristici de obezitate.
Asta în condițiile în care șoarecii originali de sex feminin nu au devenit niciodată obezi și deși niciuna dintre generațiile următoare nu a consumat o dietă bogată în grăsimi.
Dr. Daria Peleg-Raibstein, autorul corespondent, a spus: „Cele mai multe dintre studii au analizat până acum a doua generație sau au urmărit efectele pe termen lung ale obezității și diabetului asupra descendenților imediați. Acest studiu este primul care analizează efectele supraalimentării mamei până la a treia generație, în contextul dependenței, precum și al obezității".
Cum au realizat studiul
Autorii au investigat aceste efecte în special pentru transmiterea prin intermediul descendenților de sex masculin până la și inclusiv la a treia generație. Pentru a face acest lucru, au hranit șoareci femelă fie cu dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă standard de laborator, timp de nouă săptămâni – adică înainte, în timpul sarcinii și în timpul alăptării.
Puii lor de sex masculin au fost apoi imperecheați cu femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator pentru a genera urmașii de a doua generație. Puii de sex masculin ai acestor șoareci au fost din nou împerecheați cu femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator pentru a genera descendenții din a treia generație.
Oamenii de știință au măsurat greutatea corporală, sensibilitatea la insulină, ratele metabolice și parametrii plasmatici ai sângelui, cum ar fi insulina și colesterolul, în descendenții din a doua și a treia generație. În experimentele comportamentale au investigat dacă șoarecii au ales o cantitate mare de grăsimi în raport cu o dietă standard de laborator sau o soluție de alcool cu apă, precum și nivelurile de activitate după expunerea la amfetamine.
Dieta maternă, vinovată inclusiv de dependența strănepoților
Ei au făcut acest lucru pentru a înțelege mai bine dacă o dietă maternă cu conținut ridicat de grăsimi a avut un efect asupra obezității, supraalimentării și sensibilității la medicamente în generațiile următoare.
Dr. Peleg-Raibstein a spus: „Pentru a combate epidemia curentă de obezitate, este important să identificăm mecanismele care stau la bază și să găsim modalități de prevenire timpurie. Cercetarea ar putea contribui la îmbunătățirea consultanței și educației în domeniul sănătății pentru cuplurile care urmează să aibă un copil, mămicile care alăptează și care le pot da copiilor, nepoții și strănepoților lor o șansă mai bună de a avea un stil de viață sănătos . Pot de asemenea oferi o modalitate de identificare a factorilor de risc pentru modul în care oamenii dezvoltă obezitatea și dependența, și sugerează intervențiile timpurii pentru grupurile cu risc".
Dr. Peleg-Raibstein a adăugat, conform sciencedaily.com, că „este un salt destul de mare pentru a aplica concluziile din studiile asupra șoarecilor, dar studierea efectelor prupra-alimentării mamei este aproape imposibil de făcut la oameni deoarece există mulți factori congruenți, cum ar fi fundalul socio-economic, preferințele alimentare ale părinților sau condițiile de sănătate existente. Modelul pe șoareci ne-a permis să studiem efectele unei diete bogate în grasimi asupra generațiilor ulterioare fără acești factori".
Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismul molecular prin care efectele unei diete femele bogate în grăsimi pot fi transmise următoarelor generații.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
