Mănânci grăsimi, obezitatea îi va afecta și pe strănepoții tăi!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Efectele unei diete bogate în grăsimi înainte, în timpul și după sarcină, pot fi transmise trei generații după, afectându-le copiilor, nepoților și strănepoților tăi obezitatea, rezistența la insulină și comportamentele asemănătoare dependenței conform unui nou studiu.

O dietă bogată în grăsimi la șoarecii de sex feminin afectează obezitatea urmașilor lor, rezistența la insulină și comportamentele asemănătoare cu cele ale dependenței, de-a lungul a trei generații, conform unui studiu publicat în Jurnalul cu acces deschis Translational Psychiatry.

Trei generații, afectate de ce mănânci tu înainte, în timpul și după sarcină!

Cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția au arătat că descendenții de la a doua generație - nepoții șoarecilor care au consumat o dietă bogată în grăsimi înainte, în timpul și după sarcină, au prezentat comportamente asemănătoare dependenței, cum ar fi creșterea sensibilității și preferințelor pentru medicamente, precum și caracteristicile obezității, inclusiv modificări ale metabolismului acestora. În cazul descendeților din a treia generație (strănepoții), autorii au observat diferențe între masculi și femele, numai femelele prezentând comportamente asemănătoare dependenței și numai masculii având caracteristici de obezitate.

Asta în condițiile în care șoarecii originali de sex feminin nu au devenit niciodată obezi și deși niciuna dintre generațiile următoare nu a consumat o dietă bogată în grăsimi.

Dr. Daria Peleg-Raibstein, autorul corespondent, a spus: „Cele mai multe dintre studii au analizat până acum a doua generație sau au urmărit efectele pe termen lung ale obezității și diabetului asupra descendenților imediați. Acest studiu este primul care analizează efectele supraalimentării mamei până la a treia generație, în contextul dependenței, precum și al obezității".

Cum au realizat studiul

Autorii au investigat aceste efecte în special pentru transmiterea prin intermediul descendenților de sex masculin până la și inclusiv la a treia generație. Pentru a face acest lucru, au hranit șoareci femelă fie cu dietă bogată în grăsimi, fie cu o dietă standard de laborator, timp de nouă săptămâni – adică înainte, în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Puii lor de sex masculin au fost apoi imperecheați cu femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator pentru a genera urmașii de a doua generație. Puii de sex masculin ai acestor șoareci au fost din nou împerecheați cu femele care au fost hrănite cu o dietă standard de laborator pentru a genera descendenții din a treia generație.

Oamenii de știință au măsurat greutatea corporală, sensibilitatea la insulină, ratele metabolice și parametrii plasmatici ai sângelui, cum ar fi insulina și colesterolul, în descendenții din a doua și a treia generație. În experimentele comportamentale au investigat dacă șoarecii au ales o cantitate mare de grăsimi în raport cu o dietă standard de laborator sau o soluție de alcool cu apă, precum și nivelurile de activitate după expunerea la amfetamine.

Dieta maternă, vinovată inclusiv de dependența strănepoților

Ei au făcut acest lucru pentru a înțelege mai bine dacă o dietă maternă cu conținut ridicat de grăsimi a avut un efect asupra obezității, supraalimentării și sensibilității la medicamente în generațiile următoare.

Dr. Peleg-Raibstein a spus: „Pentru a combate epidemia curentă de obezitate, este important să identificăm mecanismele care stau la bază și să găsim modalități de prevenire timpurie. Cercetarea ar putea contribui la îmbunătățirea consultanței și educației în domeniul sănătății pentru cuplurile care urmează să aibă un copil, mămicile care alăptează și care le pot da copiilor, nepoții și strănepoților lor o șansă mai bună de a avea un stil de viață sănătos . Pot de asemenea oferi o modalitate de identificare a factorilor de risc pentru modul în care oamenii dezvoltă obezitatea și dependența, și sugerează intervențiile timpurii pentru grupurile cu risc".

Dr. Peleg-Raibstein a adăugat, conform sciencedaily.com, că „este un salt destul de mare pentru a aplica concluziile din studiile asupra șoarecilor, dar studierea efectelor prupra-alimentării mamei este aproape imposibil de făcut la oameni deoarece există mulți factori congruenți, cum ar fi fundalul socio-economic, preferințele alimentare ale părinților sau condițiile de sănătate existente. Modelul pe șoareci ne-a permis să studiem efectele unei diete bogate în grasimi asupra generațiilor ulterioare fără acești factori".

Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismul molecular prin care efectele unei diete femele bogate în grăsimi pot fi transmise următoarelor generații.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel