Mâncarea tradițională de Paști nu îngrașă. Nutriționist: Piftia este dietetică, iar drobul de miel are circa 80 de calorii

Pască, cozonac, drob de miel, salată de boeuf, piftie, sarmale, ouă, bunătăți care se vor regăsi pe masa de Paști. Chiar dacă e greu de crezut, mâncărurile tradiționale românești nu reprezintă neapărat o ...
"1. Sarmalele
Sunt în primul rând fierte. Deci ce poate fi greşit? Ele conţin carne cu orez şi varză. Carnea asociată cu glucide din făinoase şi legume alcătuiesc o farfurie echilibrată. Sarmalele preparate aşa din moşi-strămoşi înseamnă o alăturare corectă din punct de vedere nutriţional. În schimb, dacă în loc să iei pulpă slabă de porc, faci sarmale din jumătate slănină, jumătate carne, este pentru că aşa vrei tu să le prepari grase, nu pentru că sarmalele prin definiţie nu ar fi sănătoase.
2. Piftia
La rândul ei, piftia este un amalgam de oase, zgârciuri, puţină carne, toate fierte. Este un aliment dietetic, cu condiţia să înlăturăm grăsimea după ce s-a întărit.
3. Cozonacul
Cozonacul e o variantă de desert mai puţin dulce decât orice prăjitură. Este un făinos cu aproximativ 15% grăsime şi puţin zahăr, care nu poate fi pus la categoria tort. O felie de cozonac este ca şi cum am mânca două felii de pâine cu unt şi gem.
4. Drobul de miel
De asemenea, drobul de miel este o mâncare sănătoasă. O porție (o felie groasă de circa 100 de grame) are circa 80 calorii. Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţurile (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi, leuştean), ouăle (crude şi fierte).
Citește și Cum vopsești ouăle de Paști cu orez. Cea mai sănătoasă metodă
La întrebarea câte calorii are un ou - veți primi un răspuns care ar trebui să vă bucure: aproximativ 70 de calorii.", potrivit nutriționistului-dietetician Larisa Cristea.
-
-
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.