Medic nutriționist Mihaela Bilic: „mâncarea japoneză e sănătoasă”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut publice pe pagina sa de instagram câteva informații cu privire la mâncarea japoneză.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut publice pe pagina sa de instagram câteva informații cu privire la mâncarea japoneză. Ea a vorbit despre preparate, ingrdiente și cât de sănătos este peștele crud, specific bucătriei japoneze și a oferit multe alte detalii importante.
În primul rând, spune ea, „toată lumea este de acord, mâncarea japoneză e sănătoasă”.
Apoi continuă cu detali idespre mâncare japoneză. „Dar ce înseamnă mâncare japoneză? Primul preparat care ne vine în minte este Sushi Ingredientele sunt foarte simple- orez fiert modelat sub forma unor bule mici, peste care se pune o bucățică de pește crud (somon, ton, doradă), creveți sau alte fructe de mare. Tot produse tradițional japoneze sunt rulourile de orez numite Maki sau Sashimi, adică feliuțele subțiri de pește crud- de data asta fără nicio urmă de carbohidrați”, arată medocul nutriționist.
În continuare, ea arată de ce e sănătoasă mâncarea japoneză. „Ce învățăm de la japonezi? Că e sănătos să mănânci peștele fără a fi preparat termic. Pentru siguranța alimentară se folosește sos de soia, ridiche murată și wasabi (pastă de hrean) care împiedică multiplicarea bacteriană, dar au și rolul de a “marina” proteinele din pește datorită sării și acidității.
Orezul are în primul rând rol hrănitor- conține amidon cu absorția lentă, deci satură și ține de foame. Apoi, pentru că este consumat rece, are și rol prebiotic. Un alt avantaj este că orezul nu are gluten iar grăsimea este aproape inexistentă în orice preparat tip Sushi.
Atenție, Sushi este dietetic, dar asta nu înseamnă că nu are calorii. Platoul format din Sushi și Maki are 440 g și 600 calorii, în schimb platoul cu Sashimi de somon are 150 g și 260 calorii. Diferența dintre ele o face, bineînțeles, orezul. Chiar și așa, Sushi este un fel de mâncare simplu și sigur pentru siluetă - nu are grăsimi ascunse, nu este gătit/prăjit, nu conține sos de amidon și glutamat cum au toate mâncărurile chinezești, iar pasta de wasabi accelerează circulația și metabolismul În prezent găsim Sushi proaspăt preparat (dar și congelat) în multe supermarket-uri și la restaurante (majoritatea cu livrare la domiciliu), deci nu e nevoie să ne apucăm de fiert și de modelat orez- mai ales că Sushi nu se mănâncă în fiecare zi”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
