Medicamente ieftine: de ce scade producția în țară

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Reprezentanții patronatelor solicită candidaților la alegerile prezidențiale să se implice în rezolvarea problemei dispariției medicamentelor ieftine din farmacii. Ei susțin că producția de medicamente a scăzut în ultimii ani.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește 19 situri de fabricație din țară, solicită candidaților la alegerile prezidențiale să aducă în dezbatere problemele legate de aprovizionarea pacienților cu medicamente din producția internă, care a scăzut în ultimul an cu 6%. „Costurile de fabricație au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporțional producătorilor de medicamente ieftine) se așteaptă să atingă un record de peste 30% și, în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent” a explicat dr. Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

În comunicatul remis presei se mai arată că indicatorii economici dați de instituții publice și private arată o prăbușire a cotei de piață a producției de medicamente din țară de la 40% în 2006, la 20% în 2016, un deficit de balanță comercială în industrie de aproape 3 miliarde Euro, adica aproape 20% din deficitul total al Romaniei și exporturi de mai puțin de 300 milioane Euro, în condițiile în care țări ca Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia exportă, fiecare, medicamente de peste 2 miliarde Euro, anual.

Proiecte blocate

Reprezentanții PRIMER au prezentat public în numeroase ocazii problemele economice cu care se confruntă, probleme care, arată ei, se reflectă în accesul deficitar al pacienților la medicamentele din producția internă. „Cu toate acestea, proiectele inițiate de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, privind schimbarea metodologiei de calcul al prețurilor la medicamente, modificările taxei clawback și lista medicamentelor esențiale, au fost blocate de interese care doresc ca România să nu mai producă medicamente”, se mai arată în comunicat.

„Problemele dispariției medicamentelor ieftine, folosite de milioane de români și scăderii competitivității fabricilor din țară nu sunt doar ale Ministerului Sănătății” a continuat Damian. „Sunt tot mai greu de găsit medicamente esențiale care costa cel mult 15 lei, cum ar fi amlodipina, enalapril, metorolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazole, diclofenac, ketoprofen, ampicilină, ceftriaxona, fiind înlocuite de variante mult mai scumpe.

Așadar, este justă solicitarea noastră ca dezbaterea din campania pentru alegerile prezidențiale să abordeze și subiectul dispariției medicamentelor ieftine, utilizate de peste 8 milioane de români, în așa fel încât să se construiască politici economice care să prevadă măsuri de redresare a industriei farmaceutice din țară”, a subliniat oficialul PRIMER.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel