Memorie, cum stimulează creierul exercițiile fizice și dieta

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Mișcare, sport, sănătate
Mișcare, sport, sănătate

Plimbările și alte tipuri de exerciții fizice moderate pot întoarce ceasul pentru adulții în vârstă, stimulându-le creierul, în special celor care au probleme de memorie și gîndire, a descoperit un nou studiu clinic. Studiul s-a axat pe adulții în vârstă care au avut probleme ușoare privind abilitățile de memorie și gândire.

Cercetătorii au descoperit că 6 luni de exerciții moderate - mersul pe jos sau pedalarea unei biciclete staționare - au rezolvat unele din aceste probleme. În mod specific, exercițiile fizice au îmbunătățit funcția lor executivă - capacitatea creierului de a acorda atenție, de a reglementa comportamentul, de a se organiza și de a-și atinge obiectivele. Și cei care au făcut unele schimbări sănătoase în dietă, inclusiv consumul mai multor fructe și legume, au înregistrat beneficii. În schimb, aceleași abilități mentale au continuat să scadă în rândul participanților la studiu care au primit doar educație pentru sănătate.

Experții au declarat că aceste constatări susțin conceptul general potrivit căruia un stil de viață sănătos poate ajuta la protejarea creierului pe măsură ce îmbătrâniți.

,,Nu este niciodată prea târziu pentru a începe. Multe studii din trecut au descoperit că persoanele active din punct de vedere fizic tind să aibă o formă mentală mai bună pe măsură ce îmbătrânesc. Dar aceste studii nu dovedesc cauza și efectul, însă acest studiu clinic o face", a spus Keith Fargo, directorul programelor știintifice și de informare pentru Asociația Alzheimer.

Oamenii din acest studiu au fost mai în vârstă, au avut deja deficiențe cognitive și factori de risc cardiovascular și erau sedentari. Rutina exercițiilor folosite în acest proces a fost foarte accesibilă. Oamenii au mers pe jos sau au mers pe bicicletă staționară de trei ori pe săptămână, timp de 35 de minute, cu o încălzire de 10 minute.

La fel a fost și în cazul celor care au făcut modificări în dietă. Unii participanți la studiu au urmat așa-numita dietă DASH, care este recomandată în mod obișnuit persoanelor cu tensiune arterială ridicată. Este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi nesaturate sănătoase și are un conținut scăzut de sodiu, zahăr și carne și lactate bogate în grăsimi saturate.

Pentru acest studiu, echipa lui Blumenthal a recrutat 160 de adulti, în vârstă de 55 de ani și peste, care s-au plâns cu privire la memoria și abilitățile lor de gândire. Testele obiective au confirmat faptul că au avut semne de afectare. Nimeni nu a suferit o demență, cum ar fi cea din boala Alzheimer. Dar, la început, performanța grupului pe testele funcției executive era similară cu cea a oamenilor la începutul anilor '90 - chiar dacă vârsta lor medie reală era de aproximativ 65 de ani. Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele patru grupuri: unul care a făcut exerciții; unul care a urmat dieta DASH; unul care a făcit exerciții și a ținut dietă; și un altul care a primit doar educația pentru sănătate.

După șase luni, ambele grupuri în care s-au făcut exerciții fizice au prezentat îmbunătățiri în testele funcției executive, în timp ce grupul de educație pentru sănătate nu. Persoanele care au făcut mișcare și au urmat regimul DASH păreau cel mai bine - dar dieta în sine nu a făcut o diferență statistic semnificativă.

Blumenthal a subliniat că grupul de studiu a fost mic, fiind necesare studii mai mari. Este, de asemenea, neclar dacă exercițiile fizice și dieta pot în cele din urmă întârzia sau preveni demența.

,,Nu este clar, dar, în acest studiu, a existat o corelație între îmbunătățirile fizice și performanța creierului la acești oameni”, a afirmat Blumenthal, unul din cercetătorii implicați în studiu, potrivit MedicineNet.com.

 Fargo a fost de acord că aceste schimbări sunt accesibile pentru majoritatea adulților în vârstă.

,,Aproape toată lumea se poate ridica și transpiră de câteva ori pe săptămână. Aproape toată lumea poate mânca mai multe fructe și legume decât o face deja", a spus el.

Potrivit lui Fargo, acest lucru este în concordanță cu teoria că un flux mai bun de sânge și oxigen către creier poate accentua acuitatea mentală a adulților mai în vârstă. El a remarcat că Asociația Alzheimer lansează un studiu care va testa o combinație a schimbărilor stilului de viață - exercițiu și dietă, plus angajament social și activități de stimulare mentală, cum ar fi puzzle-uri și cuvinte încrucișate. Așadar, se va analiza dacă aceste măsuri pot proteja funcția mentală la adulții în vârstă, cu risc crescut de declin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel