Merișoarele, beneficii nebănuite pentru sănătate
Merișoarele - fructele de merișor - aduc chiar mai multe beneficii pentru sănătate decât popularele lor surate, afinele. Iată de ce le recomandă nutriționiștii
Merișoarele conțin vitamine, minerale și fibre, iar o cană de astfel de fructe are doar 50 de calorii, arată nutriționiștii americani. Și atunci, de ce nu le mâncăm zi cu zi? Ce vină pare a fi gustul, cu care trebuie să te obișnuiești.
„Sunt puțin mai amare decât afinele sau alte fructe de pădure care au aceleași fitochimicale - și un pic mai crocante", a spus Maya Vadiveloo, profesor asistent la Departamentul de Nutriție și Științele Alimentelor de la Universitatea din Rhode Island.
„Cred că poți să te obișnuiești cu aproape orice aromă în timp, dar cred că avem această idee fixă că toate fructele trebuie să fie dulci", a continuat ea.
Beneficiile pentru sănătate asociate cu merișoarele:
- Vitaminele și mineralele pe care le conțin stimulează sănătatea digestivă a organismului și sistemul antioxidant și promovează sănătatea inimii - chiar și îmbunătățind tensiunea arterială și colesterolul.
- Sunt bogate în fibre. Dar, contrar percepției comune, cele mai recente cercetări nu au demonstrat definitiv că fructele de merișor ar ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor tractului urinar.
- În studiile de laborator, au fost legate de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
- Conțin substanțe care pot combate norovirusul și alte boli transmise de alimente.
„Merișoarele sunt subutilizate", a spus Vadiveloo, într-un material publicat pe site-ul Asociației Americane a Inimii. „Nu sunt la fel de scumpe ca multe alte fructe de pădure".
Cele uscate, conținut mare de zahăr
O modalitate populară de a include merișoarele într-o dietă zilnică, pe tot parcursul anului, este prin adăugarea lor sub formă uscată într-o salată. Dar, deși ce merișoarele pot avea un gust mai bun atunci când sunt uscate decât atunci când sunt crude, „dulceața" asta are un cost ridicat.
Din punct de vedere nutrițional, afinele uscate pot fi mai aproape de bomboane, decât de fructe. O porție de 1/3 cană de merișoare uscate are 123 de calorii. Mai rău, majoritatea nutrienților găsiți în merișoarele crude nu se găsesc nicăieri în varianta uscată.
Merișoarele crude, conținut
O cană de merișoare crude, de exemplu, conține 14,6 mg de vitamina C pe porție, în timp ce o cană de merișoare uscate conține 0,3 mg.
„O bomboană are de la 60 până la 110 calorii, și ați putea mânca în loc două cani de merișoare crude pentru acea cantitate - și să vă simțiți mai plini, și să aveți o mulțime de efecte benefice", a spus Vadiveloo.
„Aproape pentru orice aliment, prepararea contează", a spus Vadiveloo. „Cele mai multe alimentelor sunt sănătoase, în special în forma lor brută. Dar atunci când începem să le facem lucruri cu ele, trebuie să fim mai preocupați de efectele asupra sănătății. Dacă vreți să mâncați mai multe merișoare, chiar dacă intenționați să adăugați ceva care să le îndulcească, a face acest lucru cu propria mână versus a cumpăra ceva care este deja pre-procesat, este mult mai bine (...) Oamenii tind să adauge mai puțin îndulcitor decât ce e băgat în mâncarea procesată".
Sub formă de suc, este important să ia în considerare cantitatea de îndulcitor adăugată. Sucul de merișoare neîndulcit conține 116 calorii și 23,5 mg de vitamina C la o cană. De asemenea, trebuie menționat faptul că sucul de afine poate interacționa cu anumite medicamente.
-
-
-
Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
-
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
-
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
