Merișoarele, beneficii nebănuite pentru sănătate

Merișoarele - fructele de merișor - aduc chiar mai multe beneficii pentru sănătate decât popularele lor surate, afinele. Iată de ce le recomandă nutriționiștii
Merișoarele conțin vitamine, minerale și fibre, iar o cană de astfel de fructe are doar 50 de calorii, arată nutriționiștii americani. Și atunci, de ce nu le mâncăm zi cu zi? Ce vină pare a fi gustul, cu care trebuie să te obișnuiești.
„Sunt puțin mai amare decât afinele sau alte fructe de pădure care au aceleași fitochimicale - și un pic mai crocante", a spus Maya Vadiveloo, profesor asistent la Departamentul de Nutriție și Științele Alimentelor de la Universitatea din Rhode Island.
„Cred că poți să te obișnuiești cu aproape orice aromă în timp, dar cred că avem această idee fixă că toate fructele trebuie să fie dulci", a continuat ea.
Beneficiile pentru sănătate asociate cu merișoarele:
- Vitaminele și mineralele pe care le conțin stimulează sănătatea digestivă a organismului și sistemul antioxidant și promovează sănătatea inimii - chiar și îmbunătățind tensiunea arterială și colesterolul.
- Sunt bogate în fibre. Dar, contrar percepției comune, cele mai recente cercetări nu au demonstrat definitiv că fructele de merișor ar ajuta la prevenirea sau tratarea infecțiilor tractului urinar.
- În studiile de laborator, au fost legate de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
- Conțin substanțe care pot combate norovirusul și alte boli transmise de alimente.
„Merișoarele sunt subutilizate", a spus Vadiveloo, într-un material publicat pe site-ul Asociației Americane a Inimii. „Nu sunt la fel de scumpe ca multe alte fructe de pădure".
Cele uscate, conținut mare de zahăr
O modalitate populară de a include merișoarele într-o dietă zilnică, pe tot parcursul anului, este prin adăugarea lor sub formă uscată într-o salată. Dar, deși ce merișoarele pot avea un gust mai bun atunci când sunt uscate decât atunci când sunt crude, „dulceața" asta are un cost ridicat.
Din punct de vedere nutrițional, afinele uscate pot fi mai aproape de bomboane, decât de fructe. O porție de 1/3 cană de merișoare uscate are 123 de calorii. Mai rău, majoritatea nutrienților găsiți în merișoarele crude nu se găsesc nicăieri în varianta uscată.
Merișoarele crude, conținut
O cană de merișoare crude, de exemplu, conține 14,6 mg de vitamina C pe porție, în timp ce o cană de merișoare uscate conține 0,3 mg.
„O bomboană are de la 60 până la 110 calorii, și ați putea mânca în loc două cani de merișoare crude pentru acea cantitate - și să vă simțiți mai plini, și să aveți o mulțime de efecte benefice", a spus Vadiveloo.
„Aproape pentru orice aliment, prepararea contează", a spus Vadiveloo. „Cele mai multe alimentelor sunt sănătoase, în special în forma lor brută. Dar atunci când începem să le facem lucruri cu ele, trebuie să fim mai preocupați de efectele asupra sănătății. Dacă vreți să mâncați mai multe merișoare, chiar dacă intenționați să adăugați ceva care să le îndulcească, a face acest lucru cu propria mână versus a cumpăra ceva care este deja pre-procesat, este mult mai bine (...) Oamenii tind să adauge mai puțin îndulcitor decât ce e băgat în mâncarea procesată".
Sub formă de suc, este important să ia în considerare cantitatea de îndulcitor adăugată. Sucul de merișoare neîndulcit conține 116 calorii și 23,5 mg de vitamina C la o cană. De asemenea, trebuie menționat faptul că sucul de afine poate interacționa cu anumite medicamente.
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.