Mic-dejunul, asociat cu experiența all-inclusive. Dr. Pleșea: Dacă începi prima masă cât mai devreme

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mic dejunul asociat cu experienta. FOTO: Freepik @timolina
mic dejunul asociat cu experienta. FOTO: Freepik @timolina

Mic-dejunul, mai eficient decât postul intermitent. Dr. Pleșea a exemplificat câteva tipuri de meniuri rapide și sănătoase.

Începutul unei diete este amânată din varii motive pornind de la simplu fapt că nu este timp și pentru asta până la ”mai aștept până vin din vacanță”, știut fiind că unii aleg concediile all-inclusive, iar tentațiile culinare sunt mari.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, a explicat, la Antena 1, câteva dintre asocierile surprinzătoare între all-inclusive, mic dejunul și stilul de viață sănătos.

”Descoperă că la all-inclusive mănâncă micul dejun, se simt foarte bine, nu pun kilograme, ba din contră slăbesc, pentru că acasă nu iau micul dejun. Sar peste această masă a zilei, din lipsă de timp, și ajung să mănânce o dată pe zi, seara, și ajung la obezitate.

Da, este un motiv pentru care putem să câștigăm kilograme. (...) Îi întreb De ce nu mâncați dimineață? Vă este rău? Răspunsul este așa: Nu îmi este foame.

Nu este de bine că nu vă este foame, este o adaptare la rău, organismul se adaptează și nu mai cere mâncare, ceea ce nu este bine. Sau spun că nu au timp”, a declarat medicul Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Mai mult, aceasta a subliniat că se poate face ca într-un timp foarte scurt să obținem un mic dejun sănătos. ”Studiile spun că dacă mănânci la micul dejun slăbești mai bine, te simți mai bine pe durata zilei pentru că atunci când ai nevoie de nutrienți dacă te privezi de ei nu îți merge și mai este și problema postului intermitent.

Pacienții spun așa: Vreau să slăbesc și atunci prima masă este la ora 14.00, mănânc până seara târziu, dar eu am o fereastră de 16 ore în care nu mănânc. Nu e bine pentru că acest concept de crono-nutriție este foarte important. Postul intermitent funcționează cu adevărat ca să scazi din greutate, să scadă factorii de inflamație, să se îmbunătățească profilul metabolic, dacă și doar dacă începi prima masă cât mai devreme și să termini cu mâncatul undeva după amiază”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, medicul a precizat că ”studiile de anul acesta, de la Congresul European de Nutriție, au arătat că este foarte important să începi devreme cu mâncatul și că valoarea postului intermitent este mai mică dacă începem pe la ora 2, când se termină treburile de făcut. Ce înseamnă treburi? Serviciu, stres, cortizol crescut - un hormon al stresului, adică îngrășare în zona mijlocului și insulino-rezistență, și inflamație”, a continuat medicul.

Vezi și: Cori Grămescu, sfaturi pentru începutul dietei: Nu există un moment ideal

Cum putem să avem un mic dejun rapid

După ce a expus ”relele” la care ne expunem prin săritul peste prima masă a zilei, medicul a ținut să exemplifice câteva moduri prin care putem să obținem, în timp scurt, un mic dejun eficient.

”Putem să ne preparăm de seară, mai ales dacă facem și pachetul pentru copii. Unul dintre preparate poate să fie o lipie pe care o umplem cu humus - năut, cu susan, cu ulei de susan, putem să punem și sumac, este un condiment cu o putere antioxidantă extraordinară sau punem oregano uscat. Să nu uităm niciodată că plantele aromatice fac mult în dieta noastră și pentru sănătatea noastră. Mirosul de oregano ne energizează, are uleiuri esențiale care pătrund și ne schimbă, cumva, în bine.

După ce am pus humusul cu oregano din plin, adăugăm legumele. Este important să existe la orice masă pentru fibrele pe care le aduc, pentru vitamine și minerale, pentru fitonutrienții care scad inflamația, scad insulino-rezistența. Lipia lăsată la frigider peste noapte este numai bună e mâncat a doua zi, iar acest mic dejun este consistent din punct de vedere nutrițional, ia copilul poate avea o zi la școală plină de succes, pentru că altfel va fi în stres, poate va fi în hipoglicemie, iar performanța intelectuală scade”, a mai spus medicul.

Ce face un mic dejun sănătos

Potrivit nutriționistului, la micul dejun, pentru a avea o masă echilibrată este nevoie de proteine, fie că e vorba de cele vegetale, din năut, fie de cele animale, ca de exemplu ouăle, atât albușul, cât și gălbenușul. Acestora le urmează legumele. 

”Un alt mic dejun poate să fie cu ovăz, afine și kefir, pentru că vrem probiotice, vrem să consumăm kefirul destul de des, iar afinele sunt minunate, cu indice glicemic scăzut . Masa, în general, dacă are un indice glicemic scăzut ne favorizează foarte mult metabolic, de la slăbit până la alți factori metabolici.

Ouăle le asociem cu legumele, poate să fie și pâine integrală, cu maia”, a mai spus medicul, care a adăugat că micul dejun trebuie consumat în prima oră de la trezire, iar următoarea masă poate fi luată după 4-5 ore, iar ”ciugulitul” dintre mese trebuie descurajat.

De asemenea, mai spune nutriționistul, sunt recomandate 3 mese pe zi, care trebuie să fie echilibrate, adică să existe proteine și legume la fiecare masă, iar carbohidrații, ”după cât merită fiecare”. Lenți, obligatoriu, mai puțini sau mai mulți dacă există activitate fizică bogată.

Vezi și: Care sunt sursele de carbohidrați buni. Dr. Pleșea: Sunt multe mituri legate de carbohidraţi, cum că toţi sunt răi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel