Miel sau ied - care carne e mai sănătoasă, de fapt. La ce temperaturi se gătesc și ce ai greșit până acum

Miel sau ied, care carne e mai sănătoasă, de fapt. Iată trucul care te va ajuta să gătești carnea așa cum trebuie.
Mai sunt doar câteva zile până la sfintele sărbători de Paște, iar gospodinele își fac planuri pentru preparatele pe care le vor pune pe masă.
În această perioadă plină de alerte alimentare, de la ouă și vopseaua de ouă, până la cozonaci, dar și la peștele pe care mulți îl cumpără pentru Florii, vă prezentăm diferențele dintre carnea de miel și cea de ied.
Mielul de Paşte este simbolul lui Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru oameni şi pentru iertarea păcatelor acestora şi a murit precum un miel nevinovat. De aceea, preparatele din miel sunt nelipsite de pe masă.
Însă, preferințele unor consumatori se îndreaptă spre carnea de ied, iar oferta din piețe și magazine este diversificată. Între cele două tipuri de carne există mai multe diferențe.
Miel sau ied: care carne e mai sănătoasă
Mieii de primăvară sunt animalele cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 luni. Acești miei sunt hrăniți în principal cu lapte și cereale și sunt vânduți de obicei în preajma Paștelui sau înainte de 1 iunie. Carnea este mai deschisă la culoare, de un roz pal, este mai fragedă decât carnea de miel cu vârsta între 6 luni și un an și are o aromă mai "blândă", datorită conținutului mai mic de grăsime.
Cea mai mare diferență dintre miel și ied este grăsimea. Carnea de ied are chiar și mai puține grăsimi decât cea de miel, adică 2,6 g la 100 g de carne, în timp ce mielul are 21 g la 100 g de carne.
Acest lucru se datorează faptului că iezii şi caprele nu sunt crescuţi în regim industrial, ci cresc în natură şi se hrănesc natural. De aceea carnea lor este mai săracă în grăsimi.
Luând în calcul și alte aspecte nutriționale, carnea de ied este, în general, considerată mai sănătoasă decât carnea de miel. Carnea de ied este puțin mai "dulce" decât cea de miel și are un miros mai puțin pregnant.
Totodată, iedul are mai multe proteine la 100 de grame, are un coţinut de colesterol mai scăzut chiar şi decât carnea de pui, iar numărul de calorii este mic: 100 g de carne de ied au 143 de calorii, în timp ce 100 g de carne de miel au mai mult decât dublu, 294 de calorii.
În plus, iedul are un conţinut ridicat de proteine şi fier.
Din cauza faptului că are mai puțină grăsime, carnea de ied este mai puțin marmorată, are o culoare mai închisă, roșiatică, iar textura este mai dură.
Cum trebuie preparate carnea de miel și cea de ied
De aceea, este necesar să fie marinată, pentru frăgezire. Totodată, carnea de ied se pretează a fi gătită îndelung: fie fiartă la foc mic, fie 4-6 ore, la cuptor, la temperaturi scăzute, pentru a avea mai multă aromă și pentru a se frăgezi.
Nu este recomandat să o prepari la foc mare, deoarece se va întări.
Și carnea de miel poate fi marinată pentru a atenua mirosul specific, dar și pentru frăgezire. Unele bucăți din animal (cotlet, mușchiuleț) pot fi gătite rapid, fripte la grătar, deoarece sunt foarte fragede.
Ambele tipuri de carne pot fi condimentate din belşug, iar ierburile și mirodeniile potrivite sunt piper negru, usturoi, rozmarin, cimbru, salvie, boia, muștar, dafin, vin, ulei de măsline, potrivit click.ro.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.