Mișcarea fizică îți poate îmbunătăți memoria precum ceașcă de cafea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Mișcare fizică
Mișcare fizică

Mișcarea fizică, fie și o plimbare în ritm vioi de doar 20 de minute, îți poate îmbunătăți memoria la fel de bine ca o ceașcă de cafea, spun cercetătorii.

O plimbare în ritm vioi- chiar și de doar 20 de minute - îți poate îmbunătăți memoria de lucru la fel de mult ca o ceașcă de cafea. De fapt, același studiu recent a arătat, faptul că exercițiile fizice pot reduce, de asemenea, efectele negative ale renunțării la cofeină, cum ar fi durerile de cap, oboseala.

Studiul „Efectele cafeinei și exercițiului aerobic acut asupra memoriei de lucru și retragerii cafeinei” a fost publicat recent în Nature Scientific Reports. Harry Prapavessis, directorul Laboratorului de Psihologie pentru Exerciții și Sănătate, împreună cu studenta absolventă Anisa Morava și fostul student Matthew Fagan, au condus studiul.

Memoria de luru, îmbunătățită

Memoria de lucru este capacitatea de a stoca și manipula informații, în acest moment, cum ar fi amintirea articolelor dintr-o listă de alimente după ce v-ați deplasat la magazin.

S-a dovedit că atât cofeina, cât și exercițiile fizice, îmbunătățesc separat anumite aspecte ale cogniției precum atenția și vigilența, dar cele două impulsuri de energie nu au fost niciodată comparate cu atenție.

Cercetătorii au testat un singur antrenament aerobic - în esență, o plimbare rapidă de 20 de minute pe o banda de alergare – cu o doză de cafeină - echivalent cu aproximativ o ceașcă de cafea - pentru îmbunătățirea memoriei de lucru. Ei au descoperit că mersul iute se compară în mod favorabil cu cofeina. Rezultatele au fost echivalente atât pentru cei care nu au consumat cofeină, cât și pentru cei care au consumat cofeină, ceea ce este important de știut pentru unii băutori de cafea și pentru consumatorii de băuturi energizante.

Unele persoane trebuie să reducă cafeina 

"Persoanele sănătoase care beau două căni de cafea pe zi sunt în general OK, în sensul că nu va afecta negativ majoritatea funcțiilor dumneavoastră fiziologice. Cu toate acestea, pentru anumite persoane, consumul de cofeină poate fi problematic și ar trebui limitat sau redus", a explicat Morava .

Aceste populații speciale includ persoane care suferă de anxietate sau indivizi care experimentează tremor muscular, sau femei însărcinate. Oamenii care sunt consumatori mari de cafeină, precum cei care beau mai mult de patru cani de cafea pe zi, sunt de asemenea mai expuși riscurilor pentru unele dintre efectele negative ale cofeinei.

Morava recunoaște că reducerea consumului de cofeină, indiferent dacă este recomandat medical sau nu, nu este o sarcină simplă, dar spune că exercițiile fizice pot ajuta.

„Dacă oamenii se confruntă cu renunțarea la cafeină, o plimbare scurtă, dar rapidă poate reduce unele dintre simptome”, a spus Morava.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel