Motivul ciudat care te îngrașă și balonează. Nu are nicio legătură cu ceea ce mănânci sau faci

Monika Baciu |
Data publicării:
vremea rece - FOTO: Freepik@EyeEM
vremea rece - FOTO: Freepik@EyeEM

Un motiv absolut ciudat te poate îngrășa sau balona. Poți să observi chiar că ai nevoie de haine cu două numere mai mari. 

Un motiv bizar te poate face să te simți balonat sau să observi chiar că ai nevoie de haine mai mari. Dacă te simți mai balonat în timpul iernii, când vremea este mai rece, nu ești singur. Dar un nutriționist crede că există anumite lucruri pe care le poți face pentru a ameliora senzația inconfortabilă.

Și se pare că, dacă te-ai simțit foarte balonat în ultima vreme, vremea rece ar putea fi și ea de vină pentru asta. Balonarea este foarte comună, iar există multe motive pentru care se întâmplă, iar unele sunt mai evidente decât crezi.

De ce simți că ești balonat

Când ai mult gaz în stomac, ai putea crede că este din cauza a ceva ce ai mâncat sau băut, dar de fapt poate fi cauzat și de alte lucruri, cum ar fi anxietatea, sau chiar vremea rece. Potrivit dr. Carrie Ruxton, dietetician și consultant al campaniei de fibre General Mills, acest fenomen este cunoscut apare în special iarna.

Dr. Ruxton a explicat că "balonarea este cauzată de bacteriile din intestinul nostru care produc exces de gaz", iar acest lucru poate fi uneori "atât de rău încât o persoană poate crește cu două mărimi la haine. Oamenii de știință au observat că iarna este adesea momentul când balonarea și alte probleme intestinale se agravează", potrivit Mirror.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă înainte de a te culca. Ce efect are asupra somnului

Vremea rece, impact asupra bacteriilor intestinale

Senzația de balonare - FOTO: Freepik@photoroyalty

Potrivit dr. Ruxton, există mai multe motive diferite pentru aceasta, dar unul major este schimbarea bacteriilor intestinale care poate avea loc în vremea rece.

"Intestinul nostru este plin de milioane de bacterii diverse, unele benefice pentru organism, în timp ce altele promovează gazul, balonarea și inflamația.

Mai multe studii arată că bacteriile intestinale se schimbă în funcție de anotimp, ceea ce ar putea fi cauzat de modificări în modelele de exerciții, mai mult timp petrecut în interior în timpul iernii și expunerea la boli de iarnă, lipsa de vitamina D sau cantitatea de fibre dietetice pe care o consumăm", a precizat dr. Ruxton.

Vezi și: Ce înseamnă, de fapt, creșterea rapidă în greutate. Când să te îngrijorezi din cauza kilogramelor nedorite

Excesul alimentar, vinovat de senzația de balonare

Aceasta poate fi, de asemenea, cauzată de diferitele lucruri pe care avem tendința să le mâncăm în iarnă - care este adesea o perioadă de exces.

"Mâncăm lucruri diferite în diferite perioade ale anului. Vara, mai multe produse proaspete sunt disponibile, iar noi avem tendința să preferăm fructe, legume și salate.

Iarna, oamenii caută alimente calde și confortabile, care tind să fie mai bogate în grăsimi. Perioada Crăciunului și a Anului Nou este adesea o perioadă de exces în alimente cu un conținut caloric ridicat și alcool.

Toate acestea afectează digestia", a mai precizat dr. Ruxton. 

Vezi și: De ce unele amintiri sunt greu de uitat. Ce problemă indică

Consumul redus de fibre poate "crește riscul de cancer de colon și probleme digestive". Cu toate acestea, există lucruri pe care le poți face pentru a ajuta în timpul iernii, iar una dintre ele include consumul de fructe proaspete.

Dr. Ruxton îndeamnă oamenii să consume mai multe fibre, ceea ce este "simplu" atunci când știi unde să le găsești în supermarket. Ea recomandă alegerea unei porții de cereale pentru micul dejun integral și adăugarea unei banane tocate sau a unei mâini de fructe de pădure.

Încercarea unei supe de linte calde cu pâine integrală la prânz este o alegere sănătoasă, potrivit medicului. Gustarea de nuci, semințe și fructe uscate sau proaspete în loc de prăjituri sau biscuiți este o opțiune potrivită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel