Motivul pentru care adolescentele nu ar trebui să doneze sânge

Angela Sabău |
Data publicării:
Donarea de sânge
Donarea de sânge

Fetele adolescente care donează sânge ar putea fi mai expuse riscului de a face anemie, cel puțin asta arată rezultatele celui mai recent studiu în domeniu. Din această cauză s-ar putea să fie nevoie de înnoirea condițiilor în ce privește donatoarele adolescente.

Deși donarea de sânge poate fi o modalitate de a ajuta, fetele adolescente se confruntă cu riscuri aparte atunci când donează, arată un nou studiu. În mod specific, ele se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta deficit de fier și de a dezvolta anemie, astfel încât, acestea necesită măsuri suplimentare de a se proteja, au spus cercetatorii, citați în articolul publicat în MedicineNet.

Donația de sânge este, în general, o procedură sigură, dar pierderile de sânge care se produc în timpul menstruației în fiecare lună pot face fetele mai vulnerabile, au remarcat oamenii de știință. Pentru a afla mai multe despre acest risc, cercetătorii au analizat datele adunate de la aproape 9.700 de femei cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani, între anii 1999 și 2010. Doar peste 2.400 dintre acestea aveau vârste între 16 și 19 ani.

Aproape 11% dintre adolescente au donat sânge în ultimele 12 luni, comparativ cu aproximativ 6% dintre adulți. Nivelurile serice de feritină (un surogat pentru nivelurile totale de fier) au fost semnificativ mai scăzute în rândul donatorilor de sânge decât în rândul celor care nu au donat, atât la adolescenți, cât și la adulți, au constatat rezultatele.

Fetele mai expuse la anemie decât femeile adulte

Ratele de anemie cu deficiență de fier au fost de 9,5% în randul donatorilor adolescenți și aproape 8% în randul donatorilor adulți, comparativ cu 6% dintre donatorii din ambele grupe de vârstă. Cercetătorii au mai descoperit că aproape 23% dintre donatorii adolescenți și peste 18% dintre donatorii adulți nu au avut rezerve de fier.

Constatările subliniază riscurile de deficit de fier la fetele adolescente care donează sânge, potrivit studiului publicat în revista Transfusion. Există deja politici și reglementări federale pentru a proteja donatorii de deficitul de fier, inclusiv screening-ul hemoglobinei, o greutate minimă la donatori și un interval de opt săptămâni între donații, pentru donarea repetată de sânge integral.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe măsuri de protecție pentru donatorii adolescenți, cum ar fi suplimentarea cu fier pe cale orală, creșterea intervalului minim între donații sau donarea de alte produse din sânge, cum ar fi trombocitele sau plasma, mai degrabă decât sângele integral, au mai indicat cercetătorii. „Nu spunem că donatorii eligibili nu ar trebui să doneze. Există mereu probleme cu lipsa de sânge”, a declarat co-liderul de studiu Dr. Aaron Tobian, director al medicinii de transfuzie la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore. „Cu toate acestea, noile reglementări sau standarde de acreditare ar putea ajuta donarea de sânge să fie mai sigură pentru donatorii tineri”, a adăugat Tobian într-un comunicat de presă al lui Hopkins.

Adolescenții donează în număr mare

Aproximativ 6,8 milioane de oameni din Statele Unite donează sânge în fiecare an, potrivit Crucii Roșii Americane, iar numărul de adolescenți care donează sânge este în creștere din cauza acutizării lipsei sângelui în licee. În 2015, adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au făcut aproximativ 1,5 milioane de donații de sânge.

Articolul poate fi citit integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel