Muzica în timpul exercițiilor fizice, efecte neașteptate: efortul pare mai mic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ascultarea muzicii    FOTO: pexels.com
Ascultarea muzicii FOTO: pexels.com

Ascultarea muzicii în timpul exercițiilor fizice se pare că are efecte benefice. Cercetătorii spun că ne ne face să percepem mai puțin efort și ne îmbunătățește ritmul cardiac.

Odată cu începutul noului an, sălile de sport sunt cele mai aglomerate și multe persoane încearcă să stabilească o rutină de antrenament pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

Obținerea unui avantaj făcând efortul mai ușor și mai eficient ar putea fi diferența dintre succes și revenirea vinovată la „îmbrățișarea caldă” a canapelei. Ce se întâmplă dacă a face ceva atât de simplu precum ascultarea unui anumit tip de muzică v-ar putea oferi acest avantaj?

Un nou studiu în Frontiers in Psychology este primul care arată că ascultarea muzicii într-un ritm mai mare reduce efortul perceput de exerciții și își crește beneficiile. Aceste efecte au fost mai mari pentru exerciții de anduranță, cum ar fi mersul pe jos, decât pentru exerciții de mare intensitate, cum ar fi haltere. Cercetătorii speră că rezultatele ar putea ajuta oamenii să-și crească și să-și îmbunătățească obiceiurile de exercițiu.

Alegerea muzicii, subiectivă 

Mulți oameni ascultă muzică în timp ce fac exerciții, iar studiile anterioare au documentat unele dintre beneficii. De exemplu, muzica te poate distrage de la oboseală și disconfort și poate crește participarea la exerciții fizice. Cu toate acestea, „modul” în care experimentăm muzica este extrem de subiectiv, factorii culturali și preferințele personale influențând efectele sale asupra indivizilor. Muzica este multifacetată cu diverse aspecte precum ritmul, versurile și melodia care contribuie la experiență.

Până acum, cercetătorii nu înțelegeau proprietățile specifice ale muzicii care ne afectează în timpul exercițiului, nici care tipuri de muzică sunt cele mai potrivite pentru îmbunătățirea anumitor tipuri de exerciții. Înțelegerea acestor specificuri ar putea ajuta la deblocarea întregului potențial al muzicii ca potențator de exerciții.

Cercetătorii și-au propus să investigheze efectul ritmului unei piese de muzică asupra voluntarilor de sex feminin care efectuează fie un exercițiu de anduranță (mersul pe o banda de alergare), fie un exercițiu de intensitate mare (folosind o apăsare de picior).

Ritmul cardiac, îmbunătățit 

Voluntarii au finalizat sesiuni de exercițiu în liniște, sau ascultând muzică pop în diferite perioade. Cercetătorii au înregistrat o varietate de parametri, inclusiv opiniile voluntarilor cu privire la efortul necesar pentru a finaliza exercițiile și a ritmului cardiac în timpul exercitării, deoarece o frecvență cardiacă mai mare ar însemna că exercițiul a fost mai benefic pentru fitnessul fizic.

„Am descoperit că ascultarea muzicii cu ritm alert în timpul exercițiilor a dus la cea mai mare frecvență cardiacă și la cel mai mic efort perceput în comparație cu cei care nu ascultau muzică”, a explicat profesorul Luca P. Ardigò de la Universitatea din Verona din Italia. „Acest lucru înseamnă că exercițiul a părut a necesita mai puțin efort, dar a fost mai benefic în ceea ce privește îmbunătățirea stării fizice”.

Aceste efecte au fost mai vizibile la voluntarii care finalizează sesiunile de exerciții de anduranță, în comparație cu cei care efectuează exerciții de intensitate mare, ceea ce sugerează că persoanele care desfășoară activități de anduranță, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea pot beneficia cel mai mare de a asculta muzică cu ritm alert.

Cercetătorii speră că aceste rezultate vor oferi o modalitate simplă de a îmbunătăți nivelurile de activitate fizică. În timp ce studiul actual a implicat un grup mic de subiecți voluntari, va fi nevoie de studii mai mari în viitor pentru a continua explorarea nuanțelor modului în care muzica ne afectează pregătirea.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel