Nivelurile de vitamina D pot prezice riscul de deces și de boli la bărbații în vârstă

Dana Lascu |
Data publicării:
Bărbat în vârstă
Bărbat în vârstă

Nivelurile de vitamina D care circulă libere în sânge pot fi un predictor al riscurilor viitoare de boală și de deces la bărbații în vârstă, arată studiu prezentat recent la Congresul European de Endocrinologie 2020. 

Un nou studiu arată că forma 25-dihidroxivitamina D, care este un precursor al vitaminei D și care circulă liberă în sânge, este un predictor mai precis al riscului viitor pentru sănătate și boală, decât vitamina D totală măsurată adesea. Deoarece deficiența vitaminei D este asociată cu mai multe condiții grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, acest studiu sugerează că investigația din timp a nivelurilor de vitamina D și legătura lor cu sănătatea precară poate fi o zonă promițătoare pentru cercetări ulterioare. Studiul a fost prezentat la Congresul European de Endocrinologie - ECE 2020.

Deficiența de vitamina D este comună în Europa, în special la persoanele în vârstă. Ea a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta multe boli legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. Cu toate acestea, există mai multe forme sau metaboliți ai vitaminei D în organism, dar cantitatea totală a acestor metaboliți este cea mai des utilizată pentru a evalua nivelul de vitamina D a oamenilor. Prohormonul, 25-dihidroxivitamina D este transformat în 1,25-dihidroxivitamina D, care este considerată forma activă a vitaminei D din corpul nostru. Mai mult de 99% din toți metaboliții vitaminei D din sângele nostru sunt legați de proteine, deci doar o fracțiune foarte mică este liberă să fie activă din punct de vedere biologic. Prin urmare, formele libere și active pot fi un predictor mai bun al sănătății actuale și viitoare.

Dr. Leen Antonio de la Spitalele Universitare Leuven din Belgia și o echipă de colegi au investigat dacă metaboliții liberi ai vitaminei D au fost predictori mai buni ai sănătății, folosind datele din Studiul European privind Îmbătrânirea Bărbaților, care a colectat informații de la 1.970 de bărbați care locuiau în comunitate, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, între 2003 și 2005. Nivelurile de metaboliți totali și liberi ai vitaminei D au fost comparate cu starea lor de sănătate actuală, ajustându-se în funcție de factorii potențial confundați, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, fumatul și starea de sănătate auto-raportată. Nivelul total al metaboliților liberi și legați ai vitaminei D a fost asociat cu un risc mai mare de deces. Cu toate acestea, doar 25-hidroxivitamina D liberă a fost predictivă pentru viitoarele probleme de sănătate și nu 1,25-dihidroxivitamina D.

Deficiența de vitamina D, impact negativ asupra sănătății

Dr. Antonio a explicat că „aceste date confirmă în continuare că deficiența de vitamina D este asociată cu un impact negativ asupra stării generale de sănătate și poate prevedea un risc mai mare de deces”.

Deoarece acesta este un studiu observațional, relațiile cauzale și mecanismele de bază rămân nedeterminate. De asemenea, nu a fost posibil să se obțină informații specifice despre cauzele de deces ale bărbaților din studiu, care ar putea fi un co-factor.

„Majoritatea studiilor se concentrează pe asocierea dintre nivelurile totale de 25-hidroxivitamină D cu bolile și mortalitatea legate de vârstă. Întrucât 1,25-dihidroxivitamina D este forma activă a vitaminei D din corpul nostru, a fost posibil să fie un predictor mai puternic pentru boli și mortalitate. De asemenea, s-a dezbătut dacă ar trebui măsurate nivelurile totale sau libere de vitamina D. Datele noastre sugerează acum că atât nivelurile totale, cât și cele libere de 25-hidroxivitamină D sunt o măsura mai bună a riscului pentru sănătate în viitor la bărbați ”, spune dr. Antonio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel