Nivelurile de vitamina D pot prezice riscul de deces și de boli la bărbații în vârstă
Nivelurile de vitamina D care circulă libere în sânge pot fi un predictor al riscurilor viitoare de boală și de deces la bărbații în vârstă, arată studiu prezentat recent la Congresul European de...
Un nou studiu arată că forma 25-dihidroxivitamina D, care este un precursor al vitaminei D și care circulă liberă în sânge, este un predictor mai precis al riscului viitor pentru sănătate și boală, decât vitamina D totală măsurată adesea. Deoarece deficiența vitaminei D este asociată cu mai multe condiții grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, acest studiu sugerează că investigația din timp a nivelurilor de vitamina D și legătura lor cu sănătatea precară poate fi o zonă promițătoare pentru cercetări ulterioare. Studiul a fost prezentat la Congresul European de Endocrinologie - ECE 2020.
Deficiența de vitamina D este comună în Europa, în special la persoanele în vârstă. Ea a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta multe boli legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. Cu toate acestea, există mai multe forme sau metaboliți ai vitaminei D în organism, dar cantitatea totală a acestor metaboliți este cea mai des utilizată pentru a evalua nivelul de vitamina D a oamenilor. Prohormonul, 25-dihidroxivitamina D este transformat în 1,25-dihidroxivitamina D, care este considerată forma activă a vitaminei D din corpul nostru. Mai mult de 99% din toți metaboliții vitaminei D din sângele nostru sunt legați de proteine, deci doar o fracțiune foarte mică este liberă să fie activă din punct de vedere biologic. Prin urmare, formele libere și active pot fi un predictor mai bun al sănătății actuale și viitoare.
Dr. Leen Antonio de la Spitalele Universitare Leuven din Belgia și o echipă de colegi au investigat dacă metaboliții liberi ai vitaminei D au fost predictori mai buni ai sănătății, folosind datele din Studiul European privind Îmbătrânirea Bărbaților, care a colectat informații de la 1.970 de bărbați care locuiau în comunitate, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, între 2003 și 2005. Nivelurile de metaboliți totali și liberi ai vitaminei D au fost comparate cu starea lor de sănătate actuală, ajustându-se în funcție de factorii potențial confundați, inclusiv vârsta, indicele de masă corporală, fumatul și starea de sănătate auto-raportată. Nivelul total al metaboliților liberi și legați ai vitaminei D a fost asociat cu un risc mai mare de deces. Cu toate acestea, doar 25-hidroxivitamina D liberă a fost predictivă pentru viitoarele probleme de sănătate și nu 1,25-dihidroxivitamina D.
Deficiența de vitamina D, impact negativ asupra sănătății
Dr. Antonio a explicat că „aceste date confirmă în continuare că deficiența de vitamina D este asociată cu un impact negativ asupra stării generale de sănătate și poate prevedea un risc mai mare de deces”.
Deoarece acesta este un studiu observațional, relațiile cauzale și mecanismele de bază rămân nedeterminate. De asemenea, nu a fost posibil să se obțină informații specifice despre cauzele de deces ale bărbaților din studiu, care ar putea fi un co-factor.
„Majoritatea studiilor se concentrează pe asocierea dintre nivelurile totale de 25-hidroxivitamină D cu bolile și mortalitatea legate de vârstă. Întrucât 1,25-dihidroxivitamina D este forma activă a vitaminei D din corpul nostru, a fost posibil să fie un predictor mai puternic pentru boli și mortalitate. De asemenea, s-a dezbătut dacă ar trebui măsurate nivelurile totale sau libere de vitamina D. Datele noastre sugerează acum că atât nivelurile totale, cât și cele libere de 25-hidroxivitamină D sunt o măsura mai bună a riscului pentru sănătate în viitor la bărbați ”, spune dr. Antonio.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine
Grelina: hormonul care dictează pofta de mâncare. Echilibrul esențial dintre grelină și leptină
Descoperă rolul esențial al acestui hormon în reglarea apetitului și a greutății corporale.
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
De ce este important să menții o greutate sănătoasă după menopauză. Adaptarea la schimbările naturale ale corpului
EXCLUSIV Ce se întâmplă cu toată mâncarea pe care o înghițim. Eliminăm tot ceea ce mâncăm? Detaliul pe care trebuie să îl știi despre digestia ta
EXCLUSIV Primul simptom al osteoporozei. Cătălina Poiană: Mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate și mai puțin de 1 din 3 primesc tratament
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Hormonii, tratament revoluționar în îmbătrânirea pielii. Noi descoperiri în prevenirea ridurilor și albirea părului
Acest truc genial previne apariția ridurilor și oprește albirea părului.
Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
EXCLUSIV Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Suntem pierduți. E clar! Începem să punem
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Tusea, semnul ignorat al unui cancer. Afectează în special persoanele între 30 și 50 de ani
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT
Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale
Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%.
EXCLUSIV Nodulii tiroidieni, mai puțin periculoși decât cancerul de prostată. Dr. Radu Mihai: E o boală mult mai severă, cu mortalitate serioasă
Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul
Greutatea corporală este un factor care poate duce la apariția bolii Alzheimer. Câte kilograme trebuie să ai pentru a fii la risc.
Sforăitul și hipotiroidismul: cum influențează nivelurile de hormoni tiroidieni somnul. Ce arată cercetările
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
