Nucile, suport pentru stimularea memoriei. Dieta care ajută în reducerea declinului cognitiv și al riscului de demență

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
nucile. FOTO: Freepik
nucile. FOTO: Freepik

Nucile sunt parte integrantă dintr-o dietă sănătoasă, ajutând în protejarea sănătății creierului, cu impact benefic asupra declinului cognitiv.

Factorii legați de stilul de viață, între care și dieta, pot proteja sănătatea creierului și, mai mult decât atât, pot reduce riscul de declin cognitiv.

Astfel, dieta MIND, care este o combinație dintre dieta mediteraneeană și dieta DASH, recomandată persoanelor cu hipertensiune, este cea mai potrivită când vine vorba alimentația cu beneficii asupra sănătății cerebrale. Astfel, potrivit unor studii, dieta MIND a fost legată de rate mai lente de declin cognitiv și de reducerea riscului de demență, o afecțiune cu care trăiesc peste 55 de milioane de adulți, la nivel global. 

Dacă la dieta MIND, accentul se pune pe fructele de pădure, comparativ cu celelalte fructe acceptate în dieta mediteraneeană, elementul comun al acesteia, respectiv al dietei DASH este dat de nuci, fructele oleaginoase.

Nucile conțin substanțe nutritive, inclusiv acizi grași nesaturați, proteine și polifenoli, care pot fi benefice pentru activitatea cognitivă.

Vezi și: Stresul, factor de risc pentru atacul de cord cu potențial fatal. Incidența STEMI, cu 13% mai mare la începutul săptămânii

Ce arată studiul

În cadrul studiului, cercetătorii au recrutat 28 de persoane sănătate, cu o vârstă medie de 65 de ani și un indice de masă corporală de 27,9, care este la limita superioară a persoanei supraponderale (25-29,9).

Participanții au fost repartizați aleatoriu în două grupuri și li s-a atribuit unul dintre cele două planuri de dietă timp de 16 săptămâni.

Un grup a consumat 60 de grame de nuci, fistic, caju și alune de pădure pe zi, în timp ce celălalt grup nu a consumat nicio nucă.

Grupurile au schimbat protocoalele de consum de nuci după o perioadă de ”spălare” de 8 săptămâni.

La sfârșitul fiecărei perioade, cercetătorii au adunat indicatori ai participanților:

- funcția vasculară a creierului

- funcția endotelială - esențială pentru coagularea sângelui și pentru trecerea fluidelor și electroliților din sânge în țesuturi

- rigiditatea arterială

- microvasculatura retiniană

- performanța cognitivă.

La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de nuci a dus la o creștere a fluxului sanguin în diferite zone ale creierului, inclusiv în lobul frontal stâng, cortextul prefrontal și lobul frontal.

De asemenea, s-a constatat că aportul de oleaginoase a îmbunătățit funcția endotelială periferică, reducând astfel rigiditatea arterială și îmbunătățind microvasculația retiniană.

Cu toate acestea, consumul de nuco nu a oferit nicio diferență în ceea ce privește funcția executivă, stresul și caliatea vieții, arată Medical News Today.

”Creierul nostru este deosebit de sensibil la stresul oxidativ, care în timp dăunează celulelor cerebrale, ceea ce duce la un declin al memoriei și al funcțiilor cognitive.

Deși declinul cognitiv este o parte normală a procesului de îmbătrânire, ratele mai lente ale declinului cognitiv sunt asociate cu un aport mai mare de antioxidanți, care sunt esențiali pentru reducerea stresului oxidativ.

Nucile, în special nucile și nucile pecan, au niveluri semnificative de antioxidanți, chiar mai mari decât afinele, care sunt renumite pentru nivelul lor ridicat de antioxidanți”, afirmă Dani Felber, dietetician integrativ pentru sănătatea creierului.

Nucile, beneficii pentru sănătate

Potrivit unui studiul care a analizat beneficiile pe care le au nucile pentru sănătatea generală, ”o porție de 42 de grame asigură mai bine de 10% din necesarul recomandat pentru un adult de proteine, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, tiamină și vitamina E.

În plus, 42 de grame de nuci asigură mai bine de 10% din necesarul de vitamina B6 și seleniu”.

Pe fiecare în parte, situația se prezintă astfel:

- nucile de Brazilia conțin seleniu, care ajută la combaterea stresului oxidativ și stimulează sănătatea inimii și a sistemului imunitar. O singură nucă de Brazilia asigură întregul necesar zilnic de seleniu.

- Nucile pecan sunt bogate în cupru, care ajută la metabolizarea zahărului din sânge și poate contribui la menținerea sănătății glandei tiroide

- Fisticul conține fitosteroli, potasiu și carotenoizi care care favorizează sănătatea vaselor de sânge și a lipidelor din sânge

- Migdalele sunt bogate în antioxidanți, fibre și proteine.

Nucile sunt bogate în energie, însă acest lucru nu are impact asupra greutății.

De altfel, studiile au arătat că un aport mai mare de nuci este asociat cu reducerea grăsimii corporale, sugerând că acestea nu contribuie la creșterea în greutate.

Vezi și: Zgomotul maro, benefic pentru persoanele cu ADHD. Când poate fi ascultat și cum acționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel