Nutriționist celebru: Cerealele nu sunt toate sănătoase, pot duce la cancer
De profesie biolog și biochimist, celebrul nutriționist spune că atunci când renunțăm la carne în favoarea cerealelor facem o greșeală capitală care ne poate costa sănătatea. Nu toate cerealele...
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, celebru biolog, biochimist și cercetător român și fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, spune că renunțarea la carne în favoarea cerealelor e o greșeală capitală.
„Excesul de carbohidrați, mai ales carbohidrații rafinați, care se găsesc în tot felul de alimente, de la patiserie, cofetărie, chips-uri, snacks-uri, tot ce vreți dumneavoastră, sunt una din cauzele și din factorii importanți ai apariției obezității și diabetului zaharat de tip 2. Deci, iată că nu dieta aceea bogată în carne era inamicul. Am sărit în cealaltă extremă, nu mai mâncăm nimic de origine animală, mâncăm cereale".
Ne îmbolnăvim cu mâna noastră
Specialistul a explicat, duminică seară, la Medika tv, că ideea indusă de reclame cum că toate cerealele sunt „sănătoase" e pur comercială și extrem de periculoasă pentru că ne poate îmbolnăvi.
„Cercetările moderne arată că din ce în ce mai multe persoane sunt sensibile la gluten. Unele chiar suferă de o boală teribilă, care este subdiagnosticată cu siguranță la noi în țară, și care se cheamă intoleranța la gluten sau boală celiacă. Boala celiacă este o afecțiune care are simtome extrem de variate. De la stări de oboseală inexplicabile, de la stări mentale deosebite, de la stări depresive inexplicable, și până la asocierea ei cu diabetul, cu anumite forme de cancer, în special cancer al zonelor limfatice și gastrointestinal. Dar este o boală care practic îți distruge structura intestinului subțire, creează malabsorbție, și de aici, sigur, în serie, vin toate celelalte. Este ca și când nu ai putea să te hrănești", subliniază Dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Măcar două zile pe săptămână să mâncăm mai puțin
Nutriționistul arată că, de fapt, marea noastră problemă e că mâncăm prea mult și că ar trebui să avem câteva zile pe săptămână în care să înjumătățim toate porțiile.
„Vreau să vă spun că omul este genetic adaptat la foame. Omul rezistă, fără să se îmbolăvească, chiar se însănătoșește dacă ține zile în care mănâncă mai puțin. Post intermitent. Sigur, el este promovat și de religie. Înainte, bunicii noștri, poate părinții noștri, îl țineau. Nu vorbim de postul negru, că acesta este iar o extremă. Vorbim de postul acela în care mănânci mai puține calorii. Adică în loc să mănânci 2.000 - 2.500, mănânci 1.000 - 1.500. Că nu mori dacă mănânci miercurea și vinerea mai puțin și bei mai multă apă! S-a constatat că nu numai că nu ne îmbolnăvim, dar că organismul intră într-un regim de regenerare, de reparație, chiar de vindecare".
Am făcut din mâncare o distracție
Am făcut din mâncare o distracție și de asta a apărut obezitatea, arată specialistul.
„Nu suntem deloc adaptați la îmbuibare. Tocmai ce se întâmplă astăzi. Și la îmbuibare cu mâncare care este nesănătoasă și care creează dependențe. Și ne îmbuibăm, și facem entertainment din asta. Adică facem din mâncare o distracție, sau mâncăm nervos și inconștient, în orice situație. Mâncarea trebuie mâncată și ea cu rost și la anumite ore".
Pe lângă faptul că ne umplem stomacul până la refuz, mai facem o greșeală majoră, spune Mencinicopschi: aceea de a mânca seara ce ar fi trebuit să mâncăm dimineața.
„Mâncați în prima parte a zilei ceea ce mâncați seara. Mă veți întreba „cum, să mănânc dimineața ciorbă sau o friptură?" Dar de ce nu? De secole englezii ce aveau la micul dejun? Șuncă și ouă, fasole și cârnați! Și când mâncau așa nu erau obezi! Erau sănătoși. Este ca și în cazul în care pleci la un drum lung cu o mașină, tot dau exemplul acesta. Când pui benzină în rezervor? Când te oprești? La finalul drumului? Sau pui când ai plecat de acasă? Și atunci, când am eu nevoie de energie? În cursul zilei, nu seara când mă culc. Nu poți să dormi și te vei și îngrășa. Sunt lucruri extrem de mărunte și nesemnificative care te salvează, pentru că odată instalată obezitatea este foarte greu de scăpat de ea".
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
