O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo al curelor de slăbire. De ce este indicată dieta bogată în proteine

O bacterie este responsabilă pentru efectul yo-yo al dietelor. Cum acționează alimentele bogate în proteine la evitarea acestui efect.
Dietele sunt de cele mai multe ori soluția pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, dar și pentru a îmbunătăți starea de sănătate, știut fiind faptul că obezitatea este un factor de risc pentru o serie de boli precum bolile de inimă, diabetul sau anumite cancere.
Găsirea dietei potrivite este însă o adevărată provocare, căci odată ajunși la greutatea dorită, cei mai mulți dintre cei care au ținut regimul alimentar se opresc dieta, iar organismul reacționează prin punerea la loc nu doar a kilogramelor scăzute, ci și peste greutatea de la care s-a pornit dieta, acel efect yo-yo.
Vezi și: 7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim
O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo
Un studiu de laborator, realizat pe șoareci ar putea identifica motivul pentru care apare efectul yo-yo, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe cred că au identificat bacteria responsabilă pentru schimbarea metabolismului.
În cadrul unor teste care au implicat șoareci supuși la 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții acestora au crescut în intestinele animalelor după ce postul a fost încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restrictivă. Această modificare a microbiomului, au descoperit cercetătorii, a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.
Este probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului caloric să încurajeze intestinul să își sporească capacitatea de a extrage grăsimile din dieta noastră, ceea ce face mai probabilă recăpătarea greutății.
"Recâștigarea greutății după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele care stau la baza acesteia rămân în mare parte evazive", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nature Metabolism.
Astfel, modificările chimice precise care au coincis cu nivelurile crescute de Lactobacillus intestinal au inclus o absorbție intestinală sporită a lipidelor (grăsimilor), o absorbție sporită a lipidelor în țesutul adipos alb și o scădere a oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o potențială modalitate de a opri revenirea greutății după o dietă și anume hrănirea șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine. Astfel au constatat că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.
”Demonstrăm că hrănirea cu o dietă bogată în proteine după dietă previne în mod semnificativ acumularea de masă grasă și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimii indus de dietă, oferind o potențială modalitate practică de a preveni obezitatea după dietă”, au mai scris autorii studiului.
De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.
Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Arsenicoza, otrăvirea cu arsenic, cauze, simptome și tratament. Expunerea prelungită este mortală
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
-
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.