O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo al curelor de slăbire. De ce este indicată dieta bogată în proteine
O bacterie este responsabilă pentru efectul yo-yo al dietelor. Cum acționează alimentele bogate în proteine la evitarea acestui efect.
Dietele sunt de cele mai multe ori soluția pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, dar și pentru a îmbunătăți starea de sănătate, știut fiind faptul că obezitatea este un factor de risc pentru o serie de boli precum bolile de inimă, diabetul sau anumite cancere.
Găsirea dietei potrivite este însă o adevărată provocare, căci odată ajunși la greutatea dorită, cei mai mulți dintre cei care au ținut regimul alimentar se opresc dieta, iar organismul reacționează prin punerea la loc nu doar a kilogramelor scăzute, ci și peste greutatea de la care s-a pornit dieta, acel efect yo-yo.
Vezi și: 7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim
O bacterie, responsabilă de efectul yo-yo
Un studiu de laborator, realizat pe șoareci ar putea identifica motivul pentru care apare efectul yo-yo, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii de la Institutul de Nutriție din Shanghai și de la Academia Chineză de Științe cred că au identificat bacteria responsabilă pentru schimbarea metabolismului.
În cadrul unor teste care au implicat șoareci supuși la 10 protocoale diferite de dietă, s-a demonstrat că speciile de Lactobacillus și metaboliții acestora au crescut în intestinele animalelor după ce postul a fost încheiat și au fost reintroduși la o dietă mai puțin restrictivă. Această modificare a microbiomului, au descoperit cercetătorii, a ajutat țesuturile intestinale să absoarbă mai multe grăsimi.
Este probabil ca același proces să se întâmple și în intestinele oamenilor, iar perioadele de post intermitent sau de control al aportului caloric să încurajeze intestinul să își sporească capacitatea de a extrage grăsimile din dieta noastră, ceea ce face mai probabilă recăpătarea greutății.
"Recâștigarea greutății după o dietă este încă o mare provocare, iar mecanismele care stau la baza acesteia rămân în mare parte evazive", scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nature Metabolism.
Astfel, modificările chimice precise care au coincis cu nivelurile crescute de Lactobacillus intestinal au inclus o absorbție intestinală sporită a lipidelor (grăsimilor), o absorbție sporită a lipidelor în țesutul adipos alb și o scădere a oxidării totale a lipidelor, care a fost legată de obezitate în trecut.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au identificat o potențială modalitate de a opri revenirea greutății după o dietă și anume hrănirea șoarecii cu o varietate de diete cu niveluri diferite de proteine. Astfel au constatat că o dietă bogată în proteine a restricționat creșterea Lactobacillus, limitând astfel cantitatea de grăsime acumulată.
”Demonstrăm că hrănirea cu o dietă bogată în proteine după dietă previne în mod semnificativ acumularea de masă grasă și chiar menține parțial efectul de pierdere a grăsimii indus de dietă, oferind o potențială modalitate practică de a preveni obezitatea după dietă”, au mai scris autorii studiului.
De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.
Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Arsenicoza, otrăvirea cu arsenic, cauze, simptome și tratament. Expunerea prelungită este mortală
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
-
-
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea13.12.2025, 09:08
-
LIVE Armonia de sărbători, subiectul săptămânii la DrPsy13.12.2025, 08:14
-
De câtă Omega-3 avem nevoie zilnic12.12.2025, 22:00
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
