Obezitate, diabet: cum te ajută pepenele verde să le eviți

Pepenele verde ar putea ajuta la o mai bună procesare a grăsimilor și, implicit, la evitarea obezității și a unor boli asociate precum diabetul.
Consumul pepenilor sub formă de suplimente pudră a ajutat șoarecii obezi adulți să evite unele efecte negative asupra sănătății unei diete nesănătoase, potrivit unui nou studiu al Universității de Stat din Oregon. Studiul este publicat în Journal of Nutrition.
Un pas important în această cercetare ar fi un studiu clinic uman, a declarat co-autorul studiului Neil Shay, profesor de științe alimentare în cadrul OSU's College of Agricultural Sciences.
În cadrul studiului, șoarecii de laborator masculi în vârstă de 10 săptămâni au fost hrăniți fie cu o dietă săracă în grăsimi, fie cu un conținut ridicat de grăsimi pe o perioadă de 10 săptămâni. Grupuri de șoareci cu conținut ridicat de grăsimi au primit suplimente de pepene verde sub formă de pulbere obținută dintr-un proces de uscare prin congelare. Cantitatea de supliment de pulpă de pepene era echivalentă cu 1½ porții umane pe zi, iar suplimentul din coajă era echivalent cu cantitatea dintr-un supliment alimentar tipic pentru fibre.
Efecte benefice în organism
La începutul și sfârșitul studiului, cercetătorii au înregistrat greutatea corporală și toleranța la glucoză a fiecărui șoarece. Șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu produse de pepene verde, au avut un nivel semnificativ mai bun de glucoză în sânge decât șoarecii din dieta cu conținut ridicat de grăsimi.
Un nivel ridicat al glicemiei poate fi un indicator al diabetului de tip 2, o boală în care organismul nu face suficient sau nu folosește în mod corespunzător insulina, un hormon care transformă alimentele în energie. Tipul 2 este cea mai frecventă formă de diabet.
Cercetătorii au văzut, de asemenea, o creștere semnificativă a familiei de bacterii benefice la șoarecii cărora li s-au administrat suplimente de pulbere, a spus Shay.
"Chiar dacă cele două grupuri de șoareci mâncau aceeași cantitate de grăsime și zahăr, acel consum de 1½ porție de pulpă de pepene verde sau 2% de coajă bogată în fibre a avut efecte semnificative", a spus Shay.
Studiul a fost finanțat de un grup din industrie care caută noi modalități de a utiliza produse secundare, cum ar fi coaja de pepeni, care ajung deșeuri alimentare.
Producția la nivel mondial de pepene verde a atins 117 milioane de tone în 2016. În Oregon, pepenele verde este o industrie multimilionară din bazinul inferior al Umatilla, lângă Hermiston.Cu toate acestea, pentru aceste fructe nu a existat prea multe cercetări asupra impactului asupra sănătății pepenelui verde, a spus Shay, care studiază compușii fructelor și legumelor și influența lor asupra bolilor de inimă și diabetului.
Acesta este cel mai recent studiu OSU condus de Shay care a relevat beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente la șoarecii de laborator.
Sursa, aici.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!