Obezitate, diabet: cum te ajută pepenele verde să le eviți
Pepenele verde ar putea ajuta la o mai bună procesare a grăsimilor și, implicit, la evitarea obezității și a unor boli asociate precum diabetul.
Consumul pepenilor sub formă de suplimente pudră a ajutat șoarecii obezi adulți să evite unele efecte negative asupra sănătății unei diete nesănătoase, potrivit unui nou studiu al Universității de Stat din Oregon. Studiul este publicat în Journal of Nutrition.
Un pas important în această cercetare ar fi un studiu clinic uman, a declarat co-autorul studiului Neil Shay, profesor de științe alimentare în cadrul OSU's College of Agricultural Sciences.
În cadrul studiului, șoarecii de laborator masculi în vârstă de 10 săptămâni au fost hrăniți fie cu o dietă săracă în grăsimi, fie cu un conținut ridicat de grăsimi pe o perioadă de 10 săptămâni. Grupuri de șoareci cu conținut ridicat de grăsimi au primit suplimente de pepene verde sub formă de pulbere obținută dintr-un proces de uscare prin congelare. Cantitatea de supliment de pulpă de pepene era echivalentă cu 1½ porții umane pe zi, iar suplimentul din coajă era echivalent cu cantitatea dintr-un supliment alimentar tipic pentru fibre.
Efecte benefice în organism
La începutul și sfârșitul studiului, cercetătorii au înregistrat greutatea corporală și toleranța la glucoză a fiecărui șoarece. Șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu produse de pepene verde, au avut un nivel semnificativ mai bun de glucoză în sânge decât șoarecii din dieta cu conținut ridicat de grăsimi.
Un nivel ridicat al glicemiei poate fi un indicator al diabetului de tip 2, o boală în care organismul nu face suficient sau nu folosește în mod corespunzător insulina, un hormon care transformă alimentele în energie. Tipul 2 este cea mai frecventă formă de diabet.
Cercetătorii au văzut, de asemenea, o creștere semnificativă a familiei de bacterii benefice la șoarecii cărora li s-au administrat suplimente de pulbere, a spus Shay.
"Chiar dacă cele două grupuri de șoareci mâncau aceeași cantitate de grăsime și zahăr, acel consum de 1½ porție de pulpă de pepene verde sau 2% de coajă bogată în fibre a avut efecte semnificative", a spus Shay.
Studiul a fost finanțat de un grup din industrie care caută noi modalități de a utiliza produse secundare, cum ar fi coaja de pepeni, care ajung deșeuri alimentare.
Producția la nivel mondial de pepene verde a atins 117 milioane de tone în 2016. În Oregon, pepenele verde este o industrie multimilionară din bazinul inferior al Umatilla, lângă Hermiston.Cu toate acestea, pentru aceste fructe nu a existat prea multe cercetări asupra impactului asupra sănătății pepenelui verde, a spus Shay, care studiază compușii fructelor și legumelor și influența lor asupra bolilor de inimă și diabetului.
Acesta este cel mai recent studiu OSU condus de Shay care a relevat beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente la șoarecii de laborator.
Sursa, aici.
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
