Obezitate: proteina responsabilă cu acumularea de grăsime
Obezitatea este una din probleme mari de sănătate, în toată lumea. Cercetătorii au descoperit o proteină care, în exces, a fost asociată cu obezitatea.
Prevalența obezității, o boală considerată o problemă gravă de sănătate publică, crește la nivel global. În Portugalia, aproape jumătate din populație este supraponderală și aproape un milion de adulți suferă de obezitate. Cunoscută ca factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului, obezitatea este asociată cu inflamația cronică a țesuturilor grase. Sunt necesare noi strategii pentru combaterea acestei boli. Prin urmare, o înțelegere mai profundă a mecanismelor implicate în dereglarea metabolică este esențială pentru abordarea problemei obezității.
Colin Adrain, liderul unui grup de cercetători, spune că „este important să înțelegem mecanismele fundamentale care stau la baza modului în care are loc degradarea metabolică”. Adrain a adăugat că în timpul cercetărilor a arătat: "proteina iRhom2 este puternic prezentă în țesuturile și organele metabolice, ceea ce ne-a determinat să studiem mai detaliat rolul iRhom2 în obezitate".
Lucrarea, publicată acum în jurnalul Molecular Metabolism, demonstrează modul în care cercetătorii au ajuns la aceste rezultate: au folosit modele de animale, comparând grupurile la care a fost ștearsă iRhom2 cu grupurile de control și le-au hrănit cu o dietă normală, versus o dietă bogată în grăsimi.
În mod surprinzător, au descoperit că în timpul obezității, nivelurile de proteine iRhom2 cresc specific în țesutul adipos brun la animalele obeze în comparație cu cele din grupul de control. În urma acestui aspect, ei au descoperit că, urmând o dietă bogată în grăsimi, animalele care nu aveau proteine iRhom2 aveau. Un metabolism mai sănătos.
Fără efecte secundare
Marina Badenes, cercetător și autorul principal al lucrării, explică: „Ștergerea iRhom2 a dus la un consum de energie crescut în țesutul adipos, care proteja animalele de acumularea de grăsimi și inflamații, ficat gras și rezistență la insulină, atunci când animalele au fost plasate la o dieta care i-a predispus la obezitate". Mai mult, cercetătorii au descoperit că „la nivel celular ștergerea iRhom2 duce la o creștere a termogenezei (producția de căldură) în țesutul adipos brun. Termogeneza în țesutul adipos brun este un mecanism fiziologic important pentru a consuma excesul de energie corporală”.
Interesant este că nu au fost găsite efecte secundare periculoase la animalele care au suferit ștergerea iRhom2, ceea ce indică faptul că blocarea iRhom2 ar putea fi benefică în tratamentul obezității și a complicațiilor asociate. Cercetătorii intenționează să continue proiectul pentru a înțelege în continuare mecanismele și tipurile de celule implicate în controlul iRhom2 al obezității. De asemenea, vor să afle care sunt țintele specifice implicate în protecția împotriva obezității asociate cu pierderea iRhom2.
Sursa, aici.
-
Uleiul care te îngrașă14.12.2025, 15:04
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
-
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
