Obezitate reversibilă, posibil cu ajutorul unui medicament: studii promițătoare

Angela Sabău |
Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Obezitatea ar putea fi reversibilă cu ajutorul unui medicament utilizat de peste 50 de ani. Rezultatele studiilor pe șoareci sunt promițătoare, dar e nevoie de studii clinice pentru a putea fi aplicate la oameni.

Un experiment pe șoareci în care s-a folosit disulfiram, care a fost utilizat pentru a trata tulburările de consum de alcool de mai bine de 50 de ani, a normalizat în mod constant greutatea corporală și a inversat deteriorarea metabolică la șoarecii obezi de vârstă mijlocie de ambele sexe. Studiul internațional a fost condus de cercetători de la Institutul Național de Îmbătrânire (NIA), parte a Institutelor Naționale de Sănătate. Rezultatele au fost publicate online în revista Cell Metabolism, pe 14 mai.

Echipa științifică a studiat grupuri de șoareci de laborator în vârstă de 9 luni, care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de 12 săptămâni. După cum era de așteptat, această dietă a făcut șoarecii supraponderali și au început să prezinte semne ale unor probleme metabolice asemănătoare diabetului, cum ar fi rezistența la insulină și creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Efecte neașteptate ale medicamentului

În continuare, oamenii de știință au împărțit acești șoareci în patru grupuri pentru a fi hrăniți patru diete suplimentare diferite, timp de 12 săptămâni:

o dietă standard,

o dietă bogată în grăsimi,

o dietă bogată în grăsimi combinată cu o cantitate redusă de disulfiram sau

o dieta grasă cu o cantitate mai mare de disulfiram.

Așa cum era de așteptat, șoarecii care au rămas cu dieta bogată în grăsimi au continuat să crească în greutate și să prezinte probleme metabolice. La șoarecii care au trecut la dieta standard a scăzut treptat greutatea corporală, compoziția de grăsimi și nivelul de zahăr din sânge revin la normal.

La șoarecii din celelalte două grupuri, cu o doză mică sau mare de disulfiram adăugată la alimentele lor încă grase au arătat o scădere dramatică a greutății lor și a daunelor metabolice aferente.

Șoarecii cu doză mare de disulfiram au pierdut până la 40% din greutatea lor corporală în doar patru săptămâni, normalizându-li-se efectiv greutatea precum la cei care au trecut la dieta standard.

Șoarecii din grupul de dietă cu doză mai mare de disulfiram au devenit mai slabi și au arătat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de glucoză din sânge, la fel cu șoarecii care au revenit la dieta standard. Tratamentul cu disulfiram, care are puține efecte secundare dăunătoare la om, a părut, de asemenea, că ar proteja pancreasul și ficatul de daunele cauzate de modificările metabolice de tip pre-diabetic și de acumularea de grăsimi cauzate, de obicei, prin consumul unei diete bogate în grăsimi.

Potrivit echipei de cercetare a studiului, cheia rezultatelor pozitive pare să provină din proprietățile antiinflamatorii ale disulfiramului, care i-au ajutat pe șoareci să evite dezechilibrele în glucoză pe post și le-au protejat de deteriorarea dietei grase și a creșterii în greutate, îmbunătățind în același timp eficiența metabolică, fără să fie supuși niciunui fel de exercițiu fizic.

Pe baza dovezilor pe care le-au observat, cercetătorii cred că rezultatele benefice ale tulpinii disulfiramului sunt exclusiv din medicament. Nu au observat efecte secundare negative cauzate de disulfiram la șoareci.

Echipa de cercetare subliniază că aceste rezultate se bazează pe studii pe animale și nu pot fi extrapolate la niciun beneficiu potențial pentru om în acest moment. Se recomandă ca disulfiramul să nu fie utilizat off-label pentru administrarea greutății în afara contextului studiilor clinice.

Totuși, concluziile deschid noi oportunități pentru viitoare studii.

 

Studiul, aici.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel