Oboseală și amețeli, care ar putea fi cauzele

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Amețeala și oboseala pot rezulta din lipsa de lichide sau pot fi simptomul unei afecțiuni. Potrivit Institutului Național de Sănătate, amețelile și oboseala pot fi cauzate de deshidratare. Dacă suferiți de sindrom de oboseală cronică sau de  anemie, puteți prezenta, de asemenea, să experimentați astfel de stări. 

Dacă nu bei suficientă apă, organismul poate suferi deshidratare. Conform NIH, deshidratarea apare atunci când corpul tău folosește mai multe lichide decât consumi. Când corpul tău nu are cantități adecvate de lichid, devine dificil să-și îndeplinească funcțiile normale. Funcții importante, cum ar fi digestia, necesită lichide pentru a facilita eliminarea corespunzătoare a deșeurilor și absorbția substanțelor nutritive. Printre simptomele comune ale deshidratării se numără amețeli, oboseală și slăbiciune musculară. Când deshidratarea devine severă, poate exista o scădere vizibilă a cantității de transpirație și a urinării produse. Deshidratarea poate apărea ca urmare a atacurilor intense de vărsături, diaree sau transpirație. Dacă deshidratarea are complicații netratate, cum ar fi leziuni renale, umflarea creierului sau șoc hipovolemic - o stare fatală care rezultă din lipsa de oxigen adecvat care ajunge la țesutul corpului. Deshidratarea necesită înlocuirea lichidelor pierdute și electroliților, fie prin ingestie orală, fie intravenos - pentru deshidratare severă, notează Livestrong.

Anemie

Anemia este o boală care are legătură cu cantitatea de globule roșii prezente în fluxul sanguin. Conform Medline Plus, anemia rezultă când lipsa globulelor roșii adecvate din organism reduce cantitatea de oxigen care este livrată celulelor și țesuturilor. Dacă celulele și țesutul nu obțin suficient oxigen, nu își pot îndeplini funcțiile de bază. Dacă aveți anemie, vă puteți simți obosit și puteți experimenta amețeli. Alte simptome ale anemiei includ pielea palidă, durerile de cap frecvente, respirația și bătăile inimii rapide sau neregulate. Există mai multe tipuri de anemie și fiecare are propria cauză specifică. De exemplu, anemia celulelor secera se întâmplă atunci când globulele roșii iau o formă neregulată și mor prematur, lăsând o penurie de globule roșii. Anemia cu deficit de fier este o afecțiune în care nu există suficient fier în măduva osoasă pentru a produce suficientă hemoglobină pentru a fi utilizată de globulele roșii. Tratamentul pentru anemie depinde de tipul particular de anemie prezent. Deficitul de fier necesită un aport suficient de fier - fie prin consumul suficient de fier, fie prin luarea unui supliment de fier. Tratamentul pentru alte tipuri de anemie poate include suplimentarea cu vitamina B-12 sau un transplant de măduvă osoasă.

Sindromul oboselii cronice

Sindromul de oboseală cronică - sau CFS - este o afecțiune complicată care determină oboseală extremă din cauza activității fizice sau mentale. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, dacă ați fost diagnosticat cu CFS, puteți raporta adesea că vă simțiți extrem de obosiți sau de somnoroși, chiar și după odihnă. O cauză directă a CFS rămâne neclară, dar poate rezulta din cauza unei reacții în sistemul imunitar al organismului sau a unei infecții virale. Alte simptome ale CFS, în afară de oboseală, includ amețeli, scădere în greutate inexplicabilă, dureri musculare și incapacitatea de concentrare. Este posibil să începeți să experimentați depresie sau izolare socială din cauza efectelor de slăbire a CFS. Tratamentele posibile pentru CFS includ exerciții fizice sau medicamente, cum ar fi corticosteroizii.

Alte cauze posibile

Alte cauze posibile ale amețelilor, după cum au raportat Institutele Naționale de Sănătate, includ tensiunea arterială scăzută, gripa, răcelile și alergiile, glicemia scăzută și medicamentele pe care le puteți lua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel