Orezul, alimentul ce duce la scăderea obezității. Cât trebuie să consumi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Orezul fermentat ajută la reducerea colesterolului
Orezul fermentat ajută la reducerea colesterolului

Consumul de orez ar putea fi benefic în prevenirea obezității. Țările în care se consumă orezul ca aliment de bază au cea mai scăzută rată a obezității.

Un studiu care a utilizat date din mai mult de 130 de țări concluzionează că un consum mare de orez ar putea proteja împotriva obezității. După ce au analizat o gamă largă de factori, echipa a constatat că rezultatele au rămas la fel de semnificative, potrivit medicalnewstoday.com.

În ciuda acestui fapt, rămân mari întrebări. Obezitatea din lumea occidentală și dincolo de ea este în creștere. Cu toate acestea, unele țări nu se confruntă cu această provocare. Gama de factori care ar putea fi implicați în astfel de diferențe este amețitoare.

Potrivit unui grup de cercetători, un element bun pentru început ar putea fi consumul de orez. Dietele din unele țări cu ratele scăzute ale obezității au un element comun: orezul.

Cercetătorii de la Colegiul de Arte Liberale Doshisha Women din Kyoto, Japonia, au decis să analizeze asta mai atent. Ei au prezentat recent concluziile lor la Congresul European pentru Obezitate (ECO2019) din Glasgow, Regatul Unit.

Consumul de orez la nivel global: 14 g/zi

Pentru cercetare, oamenii de știință au preluat date din 136 de țări. Ei au descoperit că țările în care oamenii au consumat o medie de cel puțin 150 de grame de orez pe zi au avut rate de obezitate semnificativ mai mici decât țările în care oamenii au mâncat mai puțin decat media globală a orezului, în jur de 14 g pe zi.

Cercetătorii au încercat să ia în calcul cât mai multe variabile care pot crea confuzie, inclusiv nivelul mediu de educație, ratele fumătorilor, consumul total de calorii, banii cheltuiți pe asistența medicală, procentul populației de peste 65 de ani și produsul intern brut pe cap de locuitor.

Toate aceste variabile au fost semnificativ mai mici în țările ale căror rezidenți au mâncat cel mai mult orez; cu toate acestea, chiar și după contabilizarea acestor detalii în analiza lor, cercetătorii au constatat că influența pozitivă a orezului asupra obezității a rămas valabilă.

Un sfert de ceașcă de orez pe zi ar reduce obezitatea 

Din datele lor se estimează că o creștere cu doar un sfert dintr-o ceașcă de orez pe zi (50 g pe persoană) ar putea reduce obezitatea globală cu 1%. Aceasta înseamnă o schimbare de la 650 de milioane la 643,5 milioane de adulți.

"Asociațiile observate sugerează că rata obezității este scăzută în țările care consumă orezul ca hrană de bază. Prin urmare, un aliment japonez sau o dietă alimentară asiatică bazată pe orez poate ajuta la prevenirea obezității", a arătat cercetătorul științific Prof. Tomoko Imai.

Analizând mai exact de ce orezul ar putea influența ratele de obezitate, prof. Imai spune: "Consumul de orez pare să protejeze împotriva creșterii în greutate. Este posibil ca fibrele, substantele nutritive și compușii din plante găsiți în boabele întregi să crească senzația de sațietate și să prevină supraalimentarea".

Prof. Imai adaugă: "Orezul are, de asemenea, un conținut scăzut de grăsimi și are un nivel relativ scăzut de glucoză din sânge postprandiv, care suprimă secreția de insulină".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel