Organismele umane se vor putea vindeca de diabet, în viitor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Celulele umane. FOTO: pexels.com
Celulele umane. FOTO: pexels.com

Diabetul este cauzat de incapacitatea organismului de a produce insulină, un hormon necesar pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, din cauza distrugerii celulelor beta din pancreas. Mulți pacienți cu diabet zaharat își injectează insulină pentru a regla aceste niveluri. Dar sunt celule, tot din pancreas, care își pot schimba identitatea, au descoperit cercetătorii. 

În colaborare cu alți oameni de știință, cercetătorii de la Universitatea din Bergen au descoperit că celulele din pancreas care produc glucagonul își pot schimba identitatea și se pot adapta astfel încât să facă treaba pentru celulelor care produc insulina, care sunt deteriorate sau care au dispărut la pacienții cu diabet.

Ne confruntăm probabil cu începutul unei forme complet noi de tratament pentru diabet, în care organismul își poate produce o insulină proprie, cu un mic ajutor de pornire”, a explicat cercetătorul Luiza Ghila de la Laboratorul de Cercetare Raeder, Departamentul de Științe Clinice, într-un material dat publicității de Universitatea din Bergen (UiB).

Celule care își pot schimba identitatea

Cercetătorii au descoperit că doar aproximativ 2% din celulele vecine din pancreas și-ar putea schimba identitatea. Cu toate acestea, evenimentul în sine face ca cercetătorii să fie optimiști în ceea ce privește abordări potențiale noi de tratament.

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au reușit să descrie mecanismele din spatele procesului de schimbare a identității celulare. Se pare că acesta nu este un procesul pasiv, ci este un rezultat al semnalelor date de celulele din jur. În cadrul studiului, cercetătorii au fost în măsură să mărească numărul de celule producătoare de insulină la 5%, prin utilizarea unui medicament care a influențat procesul de semnalizare între celule. Până în prezent, rezultatele au fost obținute numai pe modele animale.

Dacă dobândim mai multe cunoștințe despre mecanismele care stau în spatele acestei flexibilități celulare, atunci ar fi posibil să putem controla procesul și să schimbăm identitatea mai multor celule, astfel încât să poată produce mai multă insulină", explică Ghila.

Posibile noi tratamente care să copenseze moartea celulelor

Potrivit cercetătorilor, noile descoperiri nu sunt doar o veste bună pentru tratamentul diabetului zaharat.

Capacitatea celulelor de a-și schimba identitatea și funcția poate fi o descoperire decisivă în tratarea altor boli cauzate de moartea celulelor, cum ar fi boala Alzheimer și leziunile celulare datorate atacurilor de inima", spune Luiza Ghila.

DATE: Pancreas

Există trei tipuri diferite de celule în pancreas: celulele alfa, celulele beta și celulele delta. Acestea produc diferite tipuri de hormoni pentru reglarea glicemiei.

Celulele fac clustere. Celulele alfa produc glucagon, cel ce crește nivelul de zahăr din sânge. Celulele beta produc insulină, care scade nivelul de glucagon. Celulele Delta produc somatostatină, care controlează reglarea celulelor Alfa și Beta.

Persoanele cu diabet zaharat au o funcție beta-celulară deteriorată și, prin urmare, au niveluri constant ridicate de zahăr din sânge.

Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel