Oțetul balsamic, 10 beneficii neașteptate pentru sănătate. Cum îți poate desfunda nasul

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Otetul balsamic - Foto: Freepick @AndreyStar
Otetul balsamic - Foto: Freepick @AndreyStar

10 motive pentru care să consumi oțet balsamic. Ce beneficii are oțetul balsamic pentru sănătate.

Oțetul balsamic este un ingredient popular folosit în asezonarea salatelor, la realizarea marinadelor, dar și pentru alte preparate culinare. Are o aromă distinctivă, adesea fiind descrisă ca îndrăzneață, acrișoară și complexă.

Unele studii sugerează că oțetul balsamic are beneficii suplimentare pentru sănătate, de la îmbunătățirea tenului unei persoane până la scăderea colesterolului și ajutor pentru pierderea în greutate.

VEZI ȘI: Obiceiul zilnic care crește riscul de Alzheimer și demență. Îl facem cu toții și habar nu aveam

Oțetul balsamic, conținut nutrițional

O lingură de oțet balsamic (16 grame) conține:

- calorii 14

- carbohidrați 2,7 grame, din care zahăr 2,4 grame

- sodiu 3,7 mg

- calciu 4,3 mg

- fier 0,1 mg

- potasiu 18 mg.

De asemenea, oțetul balsamic prezintă urme de magneziu, mangan, fosfor, zinc, potrivit Nutrition Value.

Oțetul balsamic, 10 beneficii pentru sănătate

VEZI ȘI: Băutura considerată cel mai puternic somnifer natural. Topește grăsimea de pe burtă și previne tumorile la colon

Îmbunătățește sănătatea pielii. Oțetul balsamic conține compuși antimicrobiani, acid acetic și antioxidanți. Aceste componente pot contribui la îmbunătățirea tenului unei persoane în timp.

Alte oțeturi transparente au fost aplicate local pe piele pentru a ajuta la eliminarea acneei. Cu toate acestea, oțetul balsamic poate provoca pete, așa că nu trebuie aplicat direct pe piele.

Reduce zahărul din sânge. Oțetul balsamic ajută la reglarea zahărului din sânge atunci când este consumat ca parte a unei mese. 

”Ne inhibă pofta de mâncare. Dacă este consumat la începutul mesei, s-a dovedit că valorile de glicemie date de acea masă nu sunt atât de crescute. 

Sunt studii, pentru că acum toată lumea poată senzori de glicemie, cei care au diabet și cei care nu, ca să vadă dacă le crește glicemia, lucrul rău și care te duce la foame și la îngrășat.

S-a dovedit că dacă iei o linguriță două înainte de masă, poți să stăpânești acest fenomen”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, la Antena 1.

Promovează digestia. Acidul acetic este compusul activ din oțetul balsamic, iar acesta conține probiotice care ajută digestia. Probioticele descoperite în acidul acetic pot promova un microbiom sănătos și o digestie bună, îmbunătățind în același timp sistemul imunitar.

Reduce colesterolul. Oțetul balsamic poate ajuta la scăderea colesterolului. Antioxidanții din acesta ajută la blocarea celulelor toxice care cresc nivelul de colesterol din sânge.

Ajută la scăderea în greutate. Probioticele din oțetul balsamic ajută la sațietate. Unele cercetări indică faptul că oamenii pot consuma mai puține calorii pe parcursul zilei atunci când adaugă oțet la masa de dimineață.

Tratarea rănilor. Oțetul balsamic a fost folosit de mulți ani pentru a ajuta la tratarea rănilor. Eficiența acestuia este dată de faptul că oțetul balsamic are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene.

Reduce tensiunea arterială. Un studiu de laborator, realizat pe șobolani, a evidențiat faptul că oțetul balsamic  poate ajuta la reducerea presiunii arteriale. Cercetarea sugerează că un consum cu regularitate de oțet balsamic poate să reducă hipertensiunea în timp. 

Promovează circulația sanguină. Oțetul balsamic este realizat din struguri, care au conținut ridicat de antioxidanți, cu efect asupra vaselor sanguine. Astfel și oțetul conține polifenoli, notează Medical News Today.

VEZI ȘI: Superstițiile, între magie și vrăjitorie. Ce înseamnă, de fapt, mâncărimea în palmă, cifra 13, pisica neagră. Leca: Mii de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza lor

Reduce refluxul gastric. Oțetul balsamic este folosit de unele persoane pentru a reduce refluxul gastric, dar și pentru a remedia arsurile la stomac. Trebuie menționat că acesta poate sau nu să da randament, nefiind o soluție general funcțională, însă merge încercat. La un pahar de apă se adaugă o linguriță de oțet balsamic.

Decongestionează nasul. Mirosul aparte al oțetului balsamic poate avea efect în desfundarea nasului. Sunt suficiente câteva picături de oțet de pus în aparatul de vaporizare și de inhalat vaporii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel