Ouă: cresc sau nu riscul de boli de inimă și de deces prematur?
Un studiu publicat ASTĂZI reaprinde disputa asocierii unui consum „mai mare” de ouă cu riscul crescut de boli de inimă și deces prematur. Câte ouă mâncăm și când e prea mult? Asta...
Cercetatorii de la Facultatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, precum și alte instituții, au colectat și analizat date din șase studii de cohortă din SUA, care acoperă un total de 29.615 de persoane. Dintre acestea, 45% erau bărbați, iar 31% erau negri.
Ei au comparat modelele de hrănire la momentul consultului inițial, când vârsta medie a participanților a fost de 52 de ani, cu bolile cardiovasculare și decesele care au apărut în timpul unei urmăriri care a durat până la 31 de ani (media a fost de 17 ani).
Cercetătorii au publicat ASTĂZI rezultatele studiului în JAMA (Jurnalele Academiei de Medicină Americane).
Autorul co-corespondent al studiului, dr. Norrina B. Allen, un profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern, spune ca mesajul principal al studiului este de fapt despre colesterol, „care se întâmplă să fie ridicat în ouă și în mod specific, în gălbenușuri" „Oamenii care consuma mai puțin colesterol alimentar au un risc mai mic de boli de inimă", adaugă ea.
Dovezi pro și contra
De zeci de ani există o dezbatere aprinsă pe marginea consumului ridicat de ouă (și ce înseammnă asta) și a colesterolului alimentar, specialiștii nereușind să cadă la pace pe acest subiect. Asta pentru că sunt studii care spun că un consum mare de ouă e benefic, în timp ce altele – precum cel de față – demonstrează contrariul.
Spre exemplu, un studiu recent arată că un ou pe zi ține diabetul la distanță. Citește aici respectivul studiu.
Un altul, că un consum definit ca „moderat", adică de cel mult un ou pe zi oferă protecție contra bolilor cardiovasculare. Ciitește aici explicații despre respectivul studiu.
Recomandarea oficială în SUA, înainte de 2015, era aceea că oamenii trebuie să-și limiteze consumul zilnic de colesterol alimentar la cel mult 300 miligrame (mg) pe zi, adică echivalentul a două ouă medii.
Însă, Ghidul de nutriție pentru americani pentru 2015-2020 nu mai prezintă limite pentru colesterolul alimentar și/sau aportul de ouă. Acesta include doar necesitatea aportului săptămânal de ouă, ca parte a unei alimentații sănătoase. „Dovezi adecvate", nota autorii ghidului, „nu sunt disponibile pentru o limitare cantitativă pentru colesterolul alimentar".
Risc ridicat de boli de inimă și moarte
Dr. Allen, autoarea studiului publicat ASTĂZI în JAMA, consideră că problema cu studiile precedente care nu au găsit nicio legătură între consumul de ouă și riscul crescut de boli cardiovasculare este că acestea au utilizat eșantioane de populație mai puțin diversificate, au urmărit subiecții pe mai puțin timp și că nu au fost ajustate în funcție de alte elemente din diete.
„Studiul nostru", a explicat ea, „arată dacă doi oameni au aproape aceeași dietă, singură diferență între ei fiind numărul de ouă consumate. De aceea poți măsura direct efectul consumului de ouă asupra bolilor de inimă".
Datele dietetice pentru noul studiu au provenit fie din completarea chestionarelor, fie din interviurile care au avut loc în timpul unei singure vizite medicale. Acestea au inclus date despre ce a mâncat fiecare persoană fie în anul precedent, fie în luna anterioară.
Aproximativ 5.400 evenimente cardiovasculare și 6.132 decese din toate cauzele au fost înregistrate în perioada de urmărire, în rândul subiecților. Exemple de evenimente cardiovasculare includ diagnosticarea bolilor cardiace, accident vascular cerebral și insuficiența cardiacă.
Oamenii de știință au descoperit că, pentru fiecare aport suplimentar de 300 mg de colesterol dietetic pe zi, a existat un risc semnificativ cu 17% mai mare de boli cardiovasculare și cu 18% mai mare risc de deces din orice cauză.
Echipa a calculat, de asemenea, „diferențele absolute de risc" pentru aceste rezultate. Acestea au fost de 3,24% și respectiv 4,43%.
Mai pe înțelesul tuturor, la fiecare 1.000 de participanți la studiu, au existat 32 de diagnostice suplimentare de boli cardiovasculare și 4 decese, pentru fiecare 300 mg suplimentar de colesterol consumat pe zi.
Jumătate de ou în plus pe zi crește riscul
Analiza din JAMA a arătat, de asemenea, că pentru fiecare jumătate de ou consumat în plus pe zi (peste limita de două, evident), a existat un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 8% mai mare de moarte de toate cauzele.
Calitatea generală a alimentației oamenilor, tipul și cantitatea de grăsimi pe care le-au mâncat și cantitatea de exerciții fizice pe care le-au făcut par să nu aibă niciun efect asupra acestor legături.
Limitările studiului publicat astăzi
Printre punctele forte ale studiului se numără faptul că a folosit un eșantion mare și variat de persoane și că a existat o perioadă lungă de urmărire. Cu toate acestea, o limitare demn de remarcat este aceea că a fost utilizată doar o singură analiză a consumului de ouă și colesterol, și aceasta a fost la începutul urmăririi. Oamenii își pot schimba obiceiurile alimentare, iar o perioadă de 17-31 ani oferă o mulțime de ocazii pentru a face acest lucru.
Comentând constatările pentru MedicalNewsToday, Tom Sanders - care este profesor de nutriție și dietetică la King's College din Londra - subliniază că, din cauză că studiul este unul prospectiv, nu poate stabili cauza și efectul; aceasta poate sugera doar legături între consumul de ouă, colesterolul alimentar mare și riscul de boli de inimă și deces.
Cu toate acestea, mesajul de „luat acasă" ar fi acela că o dietă care conține multă carne și multe ouă este asociată cu o proastă sănătate cardiovasculară și că recomandările dietetice ar fi să limităm consumul de colesterol alimentar la 300 mg pe zi".
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
