Un ou pe zi ține diabetul la distanță. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Un ou pe zi protejează inima
Un ou pe zi protejează inima

Consumul unui ou în fiecare zi pare să se asocieze cu un profil al metabolitului sanguin care este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2, arată un nou studiu realizat la Universitatea din Finlanda de Est. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Molecular Nutrition and Food Research.

Ouăle rămân printre cele mai controversate produse alimentare. Aportul ridicat de ouă a fost în mod tradițional descurajat, în principal datorită conținutului ridicat de colesterol. Cu toate acestea, ouăle sunt și o sursă bogată de compuși bioactivi care pot avea efecte benefice asupra sănătății. Acest lucru înseamnă că efectele asupra sănătății consumului de ouă sunt dificil de determinat numai pe baza conținutului lor de colesterol.

Cercetătorii au arătat anterior că atunci când consumi în jur de un ou pe zi risc de apariție a diabetului de tip 2 este mai mic în rândul bărbaților de vârstă mijlocie care au participat la Studiul factorului de risc pentru boala cardiacă ischemică Kuopio din Finlanda de Est.

Scopul studiului actual a fost de a explora potențiali compuși care ar putea explica această asociere folosind metabolomica non-direcționată, o tehnică ce permite un profil larg de substanțe chimice într-un eșantion", spune Stefania Noerman, principalul autor al studiului, de la Universitatea din Finlanda de Est.

În cantitate mică e benefic, în cantitate mare e nociv

Studiul a constatat că probele de sânge ale bărbaților care au consumat mai multe ouă au inclus anumite molecule lipidice care au corelat pozitiv cu profilul sanguin al bărbaților care nu au dezvoltat diabet de tip 2. În plus, cercetătorii au identificat mai mulți compuși biochimici în sânge care au prezis un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, inclusiv aminoacidul tirozină.

Studiul sugerează unele mecanisme plauzibile care ar putea explica, cel puțin parțial, asocierea inversă între aportul de ou și riscul mai scăzut observat anterior de a dezvolta diabet de tip 2.

Deși este prea devreme pentru a trage concluzii cauzale, avem acum câteva indicii cu privire la anumiți compuși legați de ouă, care pot avea un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Investigații detaliate, atât cu modele de celule si cu studii de intervenție la om, care folosesc tehnici moderne , cum ar fi metabolomica, sunt necesare pentru a înțelege mecanismele care stau în spatele efectelor fiziologice ale aportului de ouă", concluzionează Noerman, într-un material dat publicității de Universitatea Finlandei de Est.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel