Un ou pe zi ține diabetul la distanță. Studiu

Consumul unui ou în fiecare zi pare să se asocieze cu un profil al metabolitului sanguin care este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2, arată un nou studiu realizat la Universitatea din Finlanda de...
Ouăle rămân printre cele mai controversate produse alimentare. Aportul ridicat de ouă a fost în mod tradițional descurajat, în principal datorită conținutului ridicat de colesterol. Cu toate acestea, ouăle sunt și o sursă bogată de compuși bioactivi care pot avea efecte benefice asupra sănătății. Acest lucru înseamnă că efectele asupra sănătății consumului de ouă sunt dificil de determinat numai pe baza conținutului lor de colesterol.
Cercetătorii au arătat anterior că atunci când consumi în jur de un ou pe zi risc de apariție a diabetului de tip 2 este mai mic în rândul bărbaților de vârstă mijlocie care au participat la Studiul factorului de risc pentru boala cardiacă ischemică Kuopio din Finlanda de Est.
„Scopul studiului actual a fost de a explora potențiali compuși care ar putea explica această asociere folosind metabolomica non-direcționată, o tehnică ce permite un profil larg de substanțe chimice într-un eșantion", spune Stefania Noerman, principalul autor al studiului, de la Universitatea din Finlanda de Est.
În cantitate mică e benefic, în cantitate mare e nociv
Studiul a constatat că probele de sânge ale bărbaților care au consumat mai multe ouă au inclus anumite molecule lipidice care au corelat pozitiv cu profilul sanguin al bărbaților care nu au dezvoltat diabet de tip 2. În plus, cercetătorii au identificat mai mulți compuși biochimici în sânge care au prezis un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, inclusiv aminoacidul tirozină.
Studiul sugerează unele mecanisme plauzibile care ar putea explica, cel puțin parțial, asocierea inversă între aportul de ou și riscul mai scăzut observat anterior de a dezvolta diabet de tip 2.
„Deși este prea devreme pentru a trage concluzii cauzale, avem acum câteva indicii cu privire la anumiți compuși legați de ouă, care pot avea un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2. Investigații detaliate, atât cu modele de celule si cu studii de intervenție la om, care folosesc tehnici moderne , cum ar fi metabolomica, sunt necesare pentru a înțelege mecanismele care stau în spatele efectelor fiziologice ale aportului de ouă", concluzionează Noerman, într-un material dat publicității de Universitatea Finlandei de Est.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!