Papilomavirusurile umane cancerigene, bătrâne de 500.000 de ani

Dana Lascu |
Data publicării:
Virusul HPV
Virusul HPV

Papilomavirusurile umane care produc cancer (HPV-urile) s-au desprins de cei mai recenți strămoși ai lor cu aproximativ o jumătate de milion de ani în urmă, moment care coincide aproximativ cu cel al separării dintre neandertalii arhaici și Homo sapiens moderni, potrivit unui nou studiu. Contra infecției ne putem proteja prin vaccinul anti-HPV.

Au apărut acum 40 de milioane de ani, dar Papilomavirusurile umane cauzatoare de cancer (HPV) s-au desprins de ultimii lor strămoși comuni cu aproximativ o jumătate de milion de ani în urmă, coincizând aproximativ cu momentul separării dintre neandertalii arhaici și Homo sapiens moderni, potrivit unui studiu publicat în circuit deschis pe 1 noiembrie în revista PLOS Pathogens de dr. Zigui Chen de la Departamentul de Microbiologie din Universitatea Chineză din Hong Kong, dr. Robert Burk de la Departamentul de Pediatrie, icrobiologie și Imunologie din Colegiul de Medicină Albert Einstein, din Bronx, New York și colegii lor.

Infecția cu HPV este principala cauză de cancer de col uterin

Studiile epidemiologice au demonstrat că infecția persistentă cu HPV este principala cauză a pre-cancerului de col uterin și a cancerului. Infecția cu HPV poate produce cancer genital inclusiv la bărbați. Singurul mijloc de protecție contra acestei infecții este vaccinul anti-HPV, care dă imunitate. 

Potrivit dr. Keith S. Wexler, specialist în Mmedicină materno-fetală și diagnostic prenatal și consultant al Genassist, din 14 tipuri de HPV cancerigene, HPV 16 și HPV 18 sunt responsabile de producerea a 70% din cazurile de cancer. Analiza sa poate fi consultată AICI.

Deși acum ne putem proteja contra infecției, originea și evoluția HPV-urilor cauzatoare de cancer rămâne slab înțeleasă. Pentru a desluși mai bine evoluția moleculară a HPV16 și a altor tipuri de HPV care produc cancer, cercetătorii au izolat virusurile de la primate, au efectuat analize genomice virale și au estimat timpii de divergență a variantelor HPV care cauzează cancer de la cei mai recenți strămoși ai noștri.

Constatările sugerează că prima etapă a evoluției cauzatoare de cancer de papillomavirusurilor este adaptarea nișă a virusurilor la ecosistemele gazdă, urmată de co-evoluția de viruși cu gazdele lor primate, de-a lungul a cel puțin 40 de milioane de ani.

HPV-urile cancerigene, „bătrâne” de jumătate de milion de ani

Analizele genomice au scos la iveală o divergență veche estimată a variantelor HPV16 de la cei mai recenți strămoși comuni, cu aproximativ o jumătate de milion de ani în urmă, coincizând aproximativ cu momentul despărțirii dintre neandertalii arhaici și Homo sapiens moderni.

Constatările au scos la iveală recenta transmitere sexuală de la Neanderthals la oameni non-africani moderni, prin multiple evenimente de încrucișare între specii în ultimii 80.000 de ani. Potrivit autorilor, înțelegerea evoluției papilomavirusurilor ar trebui să furnizeze informații biologice importante și să sugereze mecanismele care stau la baza cancerului de col uterin indus de HPV.

Evoluția HPV-urilor oncogene urmează o cale metodică de adaptare la o zonă specifică de nișă / anatomie ecologică a corpului uman (ex. Cervix), urmată de co-divergență în strămoșii arhaici umani și selecția ulterioară în medii genetice umane specifice" notează Chen. „Mai mult, evoluția HPV-urilor poate oferi și noi perspective asupra evoluției umane".

studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel