Paraziții intestinali: cum ajung în organism și care sunt simptomele infestării. Dr. Crețu: „Se manifestă prin dureri abdominale”

Dana Lascu / 15 iun 2021 / 10:16
Unii paraziți pot ajunge în organism prin piele. Foto: poză cu caracter ilustrativ Pixabay
Unii paraziți pot ajunge în organism prin piele. Foto: poză cu caracter ilustrativ Pixabay

Medicul parazitolog Carmen Crețu a explicat de ce apar și cum pot fi înlăturați paraziții intestinali. 

Paraziții intestinali se transmit, atât la adulți, cât și la copii, de cele mai multe ori, pe cale digestivă, din alimentele sau apa contaminate.

Cum ajung în organism

„Principala cauză de transmitere este cea digestivă. Alimente contaminate sau apă contaminată. Unii paraziți au potențial contagios, deci pot fi transmiși de la o persoană la alta, în timp ce alții nu.

De exemplu, o posibilitate de transmitere pentru viermii cu cârlig este mersul desculț pe solul umed, unde parazitul există. El are posibilitatea de a pătrunde prin tegument, fără ca tegumentul să aibă vreo rană și își continua ciclul biologic până când se dezvoltă ca adult în intestin.

Cele mai frecvente parazitoze intestinale sunt cele de oxiuri. Oxiurii sunt cam la ordinea zilei, ouăle sunt infectante, femela iese noaptea din tubul digestiv și depune ouăle perianal. Ouăle acelea, în contact cu oxigenul embrionează și rezultă o serie de larve care se întorc înapoi în tubul digestiv”, a explicat medicul parazitolog Carmen Crețu, la Antena 3.

Simptomele infestării

„Dureri abdominale, în special în jurul ombilicului, mâncărimi de piele, alergii, uneori copiii fac și ticuri care apar așa din senin, fără să fie un istoric de vreo boală neurologică. Pentru oxiuri, în mod special, se manifestă prin mâncărimi, copiii nu au stare, se scarpină tot timpul. (...)Se pot transmite și la adulți, sunt mulți adulți care s-a infectat de-a lungul timpului de la copii”, a mai adăugat medicul, la Sfat de Sănătate.

Cum previi infestarea

„Spălatul pe mâini, curățarea alimentelor, să nu existe mizerie sub unghii, fructele să nu fie consumate nespălate. Este bine ca igiena în zona peri anală să fie una cât mai atentă (...) La copii trebuie să fie schimbate lenjeria și pijamalele în mod constant, în special în perioada în care sunt sub tratament”, a precizat. dr. Crețu.

Cum se tratează cazurile de parazitoză, aflați AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy