Parkinson, ultrasunetele concentrate cresc calitatea vieții

Dana Lascu |
Data publicării:
Procedura este ușoară și nu presupune folosirea bisturiului
Procedura este ușoară și nu presupune folosirea bisturiului

O formă de intervenție fără bisturiu îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu Parkinson, arată cercetătorii de la Universitatea Virginia Health System. Ultrasunele concentrate pot fi benefice pacienților la care medicamentele nu au efectul dorit.

O formă high-tech de chirurgie pe creier care înlocuiește bisturiul cu ultrasunete a îmbunătățit calitatea vieții pentru persoanele cu boala Parkinson care a rezistat la alte forme de tratament, arată un nou studiu.

Mai mult, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Virginia aduc „dovezi complete privind siguranța" în ceea ce privește efectul abordării asupra stării de spirit, comportamentului și capacității cognitive, domenii neglijate în mare măsură în cercetările anterioare.

Ultrasunetele concentrate și boala Parkinson

În studiul nostru inițial, care a examinat rezultatele chirurgiei cu ultrasunete concentrate în boala Parkinson, am descris în primul rînd îmbunătățirile post operatorii ale simptomelor motorii, în special tremor", a spus dr. Scott Sperling, neuropsiholog clinic la UVA.

În acest studiu, am extins acele rezultate inițiale și am arătat că talamotomia cu ultrasunete concentrate nu numai că se face în condiții de siguranță din punct de vedere cognitiv și a stării de spirit, dar că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală au avut beneficii semnificative și susținute în ceea ce privește invaliditatea funcțională și calitatea generală a vieții".

Ultrasunetele concentrate, după cum se numește procedura, au fost deja aprobate de către Administrația Federală pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru tratamentul tremorului esențial, cea mai frecventă tulburare de mișcare. Această aprobare a venit după un studiu internațional de pionierat condus de neurochirurgul UVA, dr. Jeff Elias.

El și colegii săi au demonstrat încă de atunci potențialul tehnologiei în reducerea tremorului la persoanele cu boală Parkinson rezistentă la medicamente. Scopul este de a folosi undele sonore focalizate pentru a întrerupe circuitele defectuoase ale creierului responsabile de mișcarea incontrolabilă asociată cu boala.

Le-a îmbunătățit calitatea vieții

Noul studiu a analizat efectele asupra a 27 de adulți, toți cu tremor sever dat de Parkinson care nu au răspuns la tratamentul anterior. Participanții la studiu au fost inițial împărțiți în două grupuri. Douăzeci au primit procedura, în timp ce șapte au primit o procedură falsă, pentru a servi drept grup de control. Celor șapte din grupul de control li s-a oferit mai târziu posibilitatea de a primi procedura reală, și în afară de unul, șase au făcut-o.

După realizarea procedurii, participanții la studiu au raportat o îmbunătățire a calității vieții la trei luni și la 12 luni. „După o intervenție chirurgicală, pacienții au prezentat îmbunătățiri semnificative în mai multe aspecte ale calității vieții, inclusiv capacitatea lor de a efectua sarcinile simple de zi cu zi, starea emoțională și sentimentul stigmatizarii pe care le-au experimentat din cauza tremorului", a spus Sperling.

Rezultatele noastre sugerează că îmbunătățirile din post-operator asupra tremorului duc la îmbunătățiri semnificative în funcționarea de zi cu zi și, în consecință, la o calitate globală mai bună a vieții".

Efectele asupra stării de spirit și a memoriei

Studiul a fost notabil pentru examinarea aprofundată a efectelor psihologice și cognitive ale procedurii, domenii care au primit o atenție relativ restrânsă în cercetarea anterioară.

Cercetătorii au descoperit că starea de spirit și cogniția, precum și abilitatea de duce viața de zi cu zi, în cele din urmă au avut un efect mai important asupra evaluării participanților decât gravitatea tremorului sau ameliorarea acestuia după procedură.

Percepția unei persoane asupra calității vieții este definită de mai ulte lucruri", a spus Sperling. „Simptomele de dispoziție și de comportament, cum ar fi depresia, anxietatea și apatia, au de multe ori un impact mai mare asupra calității vieții decât gravitatea măsurabilă a tremorului".

Singurele declinuri cognitive observate la participanți, în urma acestui studiu, au fost în cât de repede au reușit să numească culori și să se gândească și să rostească cuvinte. Cauza a fost neclară, deși cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi un rezultat al progresiei naturale a bolii Parkinson. Ultrasunetele focalizate sunt testate pentru a aborda tremorul asociat bolii, nu și celelalte simptome ale acesteia.

Cercetătorii au remarcă și faptul că studiul lor a fost limitat de dimensiunile sale mici și de faptul că participanții aveau dozaje diferite de medicamente, printre alți factori.

Pentru a deveni disponibilă ca tratament pentru Parkinso rezistent la medicamente, abordarea ar necesita aprobarea FDA. Studiul de față reprezintă un pas important în acest proces, se arată într-un material dat publicității de Universitatea de Medicină din Virginia.

Studiul poate fi găsit AICI.

Iată cum se realizează procedura: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel