Pauza de rețelele sociale. Dr Vasi Rădulescu: mediul virtual are cota lui de toxicitate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Telefon
Telefon

Medicul Vasi Rădulescu recomandă să petrecem un timp departe de rețelele sociale care au gradul lor de toxicitate.  

Oamenii au nevoie de pauze de social media, susțin specialiștii. 

”Avem nevoie de un timp doar al nostru, de o necesară detașare, dincolo de mediul virtual care are cota lui înaltă de toxicitate. Tot el dă impresia de conectare, dar în esență suntem destul de singuri aici. Aș numi această acțiune un detox de social media. Și ar fi bine să-l facem cu toții. Fără like-uri care în fond nu înseamnă nimic, fără contre pe filme care te îndeamnă să nu te uiți sus, fără păreri despre orice, fără politica abracadabrantă.

Acest timp pierdut nu ni-l mai dă nimeni înapoi. Îl putem folosi citind, plimbându-ne, meditând, stând cu cei dragi, eliberându-ne creierii de prea mult zgomot, fals, anodin, anacronic. Am stat vreo zece minute pe social media, cu totul, în ultimele zile. Începe să-mi placă”, notează medicul Vasi Rădulescu.

Un nou studiu publicat JAMA Network Open (link direct studiu) avertizează că adulții de vârstă mijlocie au, de asemenea, un risc „substanțial” mai mare de a fi depresivi dacă sunt utilizatori ai rețelelor sociale. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că adulții se simt și mai triști dacă folosesc platforme preferate de tineri, cum ar fi TikTok și Snapchat, posibil pentru că îi face să se simtă bătrâni. Ei au chestionat 5.400 de adulți americani cu o vârstă medie de 56 de ani, de două ori, o dată în mai 2020 și apoi, din nou, un an mai târziu.

Participanții au fost rugați să completeze un chestionar de sănătate mintală cu nouă întrebări și despre ce rețele sociale au folosit. Autorul principal al studiului, profesorul Roy Perlis, a declarat pentru NBC News că „oamenii care foloseau Facebook, cei care foloseau TikTok și cei care foloseau Snapchat aveau un risc mai mare să revină și să ne spună că se simt deprimați a doua oară când au completat sondajul”. Dar cercetătorii nu au putut exclude faptul că persoanele depresive ar putea avea o probabilitate mai mare să se conecteze la rețelele sociale, poate ca o evadare din cotidianul lor tern.

Participanții au fost chestionați în timpul pandemiei de coronavirus - când ratele depresiei au crescut oricum, mai arată cercetătorii. La un an de la primul sondaj, 482 (9%) dintre participanți au arătat o deteriorare semnificativă clinic a sănătății lor mintale, obținând scoruri mai mari pentru posibilele semne de depresie. Analizând datele colectate, cercetătorii au descoperit că, în general, persoanele care folosesc Snapchat, Facebook și TikTok au fost mai predispuse să raporteze sentimente de depresie în comparație cu anul precedent. Utilizatorii Snapchat de vârstă mijlocie au fost aproape de două ori mai probabil să se simtă deprimați în comparație cu semenii lor care nu au folosit platforme de social media prin care se distribuie fotografii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel