Pericolul ascuns din pește. De care să nu cumperi

Adisa Codruț |
Data publicării:
Acizii grași din pește    FOTO: pexels.com
Acizii grași din pește FOTO: pexels.com

Produsele din pește crud și afumat conțin uneori germeni patogeni precum listeria.

Cercetătorii de la un institute german, BfR Federal Institute for Risk Assessment, avertizează legat de consumul de pește crud și afumat că ar conține, adesea, germeni patogeni, în special listeria.

O statistică din 2018 citată de instituția amintită arată că 701 de cazuri de listerioză severă invazivă au fost comunicate Institutului Robert Koch (RKI), adică 0,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Majoritatea bolilor listeriozei raportate sunt grave și sunt asociate cu otrăvirea sângelui, meningita sau avorturile spontane, de exemplu. Aceeași statistică susține că listerioza a fost fatală în 5% din cazuri.

Listeria poate fi găsită într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală. Peștii reci sau afumați la cald sunt adesea contaminați, alte produse din pește și fructe de mare consumate crude - sushi, sashimi și stridii. ”Femeile gravide, persoanele în vârstă sau cele cu apărare imunitară slăbită ar trebui să mănânce doar pește și fructe de mare care au fost bine încălzite”, recomandă președintele BfR, dr. Dr. Andreas Hensel, într-un comunicat.

Listerioza se dezvoltă în principal la persoanele al căror sistem imunitar este slăbit de bătrânețe, afecțiuni medicale preexistente sau consumul de medicamente. Listeria se mai găsește în carne tocată, preparate din carne crudă, carne crudă de cârnați (de exemplu, carne de porc crudă „Mettwurst”) și lapte crud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel