Pericolul vieții sedentare asupra inimii. AVERTISMENTUL experților

Adisa Codruț |
Data publicării:
Exercitii
Exercitii

Un stil de viață activ este legat de o șansă mai mică de a muri imediat din cauza unui infarct, susține un studiu recent.

Un studiu, care a analizat circa 28.000 de persoane din Europa, s-a axat pe efectul unui stil de viață activ versus sedentar în ce privește iminența unui infarct. Participanții au fost clasificați în funcție de nivelul săptămânal al activității fizice în timpul liber ca fiind sedentar, scăzut, moderat sau ridicat. Asocierea dintre nivelul de activitate și riscul de deces din cauza unui atac de cord (instantaneu și în termen de 28 de zile) a fost analizată în fiecare cohortă separat și apoi rezultatele au fost reunite. Ulterior, datele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, diabet, tensiune arterială, antecedente familiale de boli de inimă, fumat, indicele de masă corporală, colesterol din sânge, consumul de alcool și starea socio-economică.

Un total de 4.976 (17,7%) participanți au murit în termen de 28 de zile de la infarct. Iar din aceștia, 3.101 (62,3%) au murit pe loc. Concluzia studiului? Un nivel mai ridicat de activitate fizică a fost asociat cu un risc mai mic de atac de cord fatal instantaneu și în termen de 28 de zile. Autorul studiului, Dr. Kim Wadt Hansen, de la Spitalul Bispebjerg, Copenhaga, Danemarca, a declarat, într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie: ”Pe baza analizelor noastre, chiar și o cantitate redusă de activitate fizică în timpul liber poate fi de fapt benefică împotriva atacurilor de cord fatale, dar incertitudinea statistică ne împiedică să tragem concluzii ferme asupra acestui punct”.

Ghidurile medicale recomandă adulților de toate vârstele să facă cel puțin 150 de minute pe săptămână cu intensitate moderată sau 75 de minute pe săptămână cu activitate fizică aerobă de intensitate viguroasă sau o combinație echivalentă a acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel