Petiția pentru gărzi ca vechime în muncă, sabotată din interiorul lumii medicale?

Dana Lascu |
Data publicării:
Medic
Medic

Dr. Livia Davidescu, medic la Secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova și Dr. Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina din Capitală, două dintre inițiatorii petiției online care cere statului român să ia în considerare gărzile făcute de medici ca fiind vechime în muncă, sunt dezamăgite de reacția colegilor de breaslă. Mulți medici care nu fac gărzi „n-au înțeles nimic”, s-au opus demersului și-au început să le dea „lecții” inițiatorilor.

La începutul anului dr. Livia Davidescu, medic la Secția de Oftalmologie, de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea care a realizat anul trecut Lista cu medicii morți la datorie, a lansat, alături de Dr. Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, și alți colegi de breaslă, o petiție online care cere statului român să recunoască zecile de mii de ore de muncă pe care medicii le fac în gărzi, ca fiind vechime în muncă. Guvernul, evident a respins inițiativa, DC Medical relatând AICI despre argumentația Executivului.

Amintim și că petiția online prin care se cere recunoașterea gărzilor ca fiind vechime în muncă încă poate fi semnată AICI.

Dezamăgite de dezinteresul colegilor de breaslă

Demersul lor a adunat, până astăzi, 4.082 de semnături, dar ambele doctorițe sunt profund dezamăgite de dezinteresul, dar și de agresivitatea cu care unii colegi de breaslă au privit sau atacat, după caz, inițiativa lor.

Dr. Livia Davidescu, a scris pe pagina sa de Facebook, că e suprinzător că a găsit la trei parlamentari mai multă susținere decât la mulți dintre colegii de breaslă, care ar trebui să fie direct interesați de acest subiect.

Pentru mine, politica nu înseamnă partide... Înseamnă oameni. Oameni din partide... atât. Nu cunosc mulți politicieni... chiar nu am avut interes pentru această zonă de 20 de ani încoace! Acum i-am cunoscut doar pe cei ce s-au oferit să ne ajute în demersul cu gărzile... au luat inițiative legislative! Așa că pot spune acum cu sinceritate că știu trei politicieni... doar trei... în trei partide diferite. Unii în opoziție, alții la putere. Pe care îi respectăm pentru că au făcut, fac și vor face ceva pentru cei ca noi, medici cu mii de gărzi la activ! Ca să nu murim înainte de pensie, cum s-a întâmplat cu zeci dintre noi, aflați în gardă! Căci după 25-30 de ani de gărzi, riscul mortalității crește exponențial. Cei trei sunt medici și parlamentari, deopotrivă, mai întâi medici! Niciunul dintre ei nu s-a prezentat altfel, când a venit către noi, să își ofere sprijinul! Niciunul, indiferent de partid, nu s-a poziționat într-o poziție de superioritate față de noi! Absolut niciunul! Dimpotrivă, toți trei au făcut tot ce le-a stat cu putință ca să simțim că ne sunt aproape, cu tot și cu toate! Ce au făcut pentru noi? Au făcut tot ce a fost omenește posibil ca inițiativele lor să aibă șanse reale... de la a convinge propriul partid de oportunitatea inițierii legii, până la redactare, lobby, interpelări ministeriale, etc. Apoi emoțiile discursurilor și cele ale voturilor în plen când se ajunge acolo! În concluzie... luni de zile de muncă cu rezultate niciodată garantate! Respect pentru ei, pentru eforturile lor reale! Numele lor sunt Toni Ioniță, Corneliu Florin Buicu și Adrian Wiener. Nu le voi putea vreodată mulțumi destul pentru luptă alături de noi! Cam atât despre politică... sunt, pentru mine, cei ce fac ceva cu adevărat!", a scris dr. Livia Davidescu, pe pagina sa de Facebook.

N-au mișcat un deget, dar le dau lecții

Dezamăgirea cea mai mare vine însă de la colegii de breaslă ai medicilor care au inițiat petiția. Dr. Laura Zarafin spune că au fost acuzați că vor mai mulți bani, că au interese ascunse, dar și că mulți dintre cei care nu au mișcat un deget pentru binele acestei bresle nu s-au abținut de la a le da lecții. Redăm integral și mesajul postat de medicul anestezist.

Acuzați că sunt egoiști, că vor bani și că au interese

Am avut o inițiativă legată de gărzi, pentru că unii colegi sunt atât de epuizați încât riscă să moară în spitale. Nu este niciun interes personal al inițiatorilor aici (toți mai avem ani de muncă în față și facem gărzi), este (am considerat noi) o problemă de viață și de moarte pentru mii de colegi trecuți de 50 de ani, cu specialități stresante și deficitare, care au făcut deja mii de gărzi, multe neplătite sau plătite mizerabil, căci așa erau vremurile! Acest demers nu era nici despre bani; pentru că orele suplimentare (căci ORE SUPLIMENTARE sunt în fapt orele de gardă) sunt plătite la 50% din orele din timpul programului normal de muncă. Acest demers a plecat dintr-o îngrijorare maximă, pentru că auzim și citim tot mai des despre medici și asistente care au decedat la locul de muncă; nu s-a născut pentru a ne face imagine, nici pentru a învrăjbi medicii.

„Cei care nu fac găzi cred că e o inițiativă egoistă"

Se pare însă, și o spun cu mare regret, că nu s-a găsit niciun dram de înțelegere pentru cei ce nu mai pot duce în spate sistemul. Fiecare dintre cei ce nu fac gărzi consideră că e o inițiativă egoistă, care ar favoriza pe unii.

Pe cine ar favoriza, dragi colegi, această inițiativă? Cumva pe colegii medici care au pierdut mii de zile și nopți prin spitale, departe de copiii lăsați acasă cu lacrimi în ochi? Cumva pe cei ce și-au depășit și forțat limitele fiziologiei umane pentru ca pacienții să fie supravegheați?Cumva pe cei ce trebuie să țină o linie de gardă în condițiile în care sunt doar 2-3 medici în specialitatea respectivă?

Sunt unii care consideră că facem gărzi pentru bani! Mai mare prostie nu am auzit în viața mea (tocmai am amintit de plata gărzilor).

„Nu e în regulă să dai în cap celor care fac ceva"

Nu se dorește să se înțeleagă că există specialități atât de deficitare încât medicii sunt practic obligați să facă 8-9-10 gărzi pe lună (vezi cazul secției ATI Tulcea!!!! și nu e singurul oraș mare în există această situație), sunt obligați pentru că nu există spital care să funcționeze fără ATI. Și ăsta e doar un exemplu!

Mă opresc aici pentru că mi se pare deja inutil să mai explic ceva atât de evident. Totuși, se pare că încă odată, medicii sunt cei mai mari dușmani ai medicilor. Acum, de final, despre petitie: au semnat-o 45 de mf-iști în primii 2.000 ... probabil maxim 100 din cei 4.000 ... dar nu asta ar fi problema.

Problema este aceea că suntem criticați și ironizați de cei ce nu au făcut o gardă în viața lor și asta este extrem de trist.
Vreți alte proiecte? E foarte bine! Faceți-le și le vom susține! Să tot dai în cap unora care au ales să facă ceva, doar pentru că tu nu înțelegi utilitatea proiectului, asta nu mi se pare în regulă. Să acuzi că nu am făcut proiecte pe alte teme, iar nu mi se pare în regulă. Am făcut ceea ce am considerat noi că este util pentru colegii epuizați și pentru pacienți.

Celor cărora le era frică de ieșirea la pensie a 10.000 de medici le pot spune un singur lucru: nu vă temeți. Au semnat petiția cu precădere medici cu următoarele specialități: UPU, SMURD, ATI și specialități chirurgicale (mai ales ginecologii) și unii cu specialități medicale (mai ales cardiologii, neurologii, psihiatrii și infecționiștii). Așa că ... este ultima mea postare pe această temă.

PS: Această postare este pentru toți colegii medici care nu au făcut nimic, dar acum ne spun nouă cum era mai bine să facem (precizez asta pentru că din comentarii observ că nu s-a înțeles). Cum, necum, au înțeles parlamentari din partide diferite și ne-su sprijinit cât au putut și o fac în continuare!", a arătat dr. Laura Zarafin, în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel