Postul cu apă îți poate reseta organismul. Care sunt riscurile pentru anumite persoane

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Postul cu apa iti poate reseta organismul Foto: Freepik @pereslavtseva
Postul cu apa iti poate reseta organismul Foto: Freepik @pereslavtseva

Descoperă care sunt regulile pentru a te bucura de beneficiile unui astfel de post foarte restrictiv.

Postul cu apă a fost asociat cu mai multe avantaje pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de apariție a anumitor boli cronice și pierderea în greutate. Dar implică și o serie de pericole, așa că s-ar putea să nu fie potrivit pentru toată lumea.

Oamenii își limitează consumul de alimente prin post de mii de ani. Un tip de post care limitează doar apa se numește post cu apă. Acesta a crescut în popularitate în ultima vreme ca metodă de pierdere rapidă în greutate.

Cercetările au indicat că postul cu apă poate avea avantaje pentru sănătate. Ar putea reduce șansele de apariție a anumitor boli cronice, de exemplu ar putea promova autofagia, un proces fiziologic care ajută la reciclarea și descompunerea de către organism a componentelor celulare defuncte.

Cu toate acestea, există surprinzător de puține investigații la om privind postul cu apă. În plus, acesta nu este potrivit pentru toată lumea și comportă o serie de pericole pentru sănătate.

Vezi și: Kaki: un fruct exotic plin de nutrienți. Ce beneficii aduce sănătății și cum se mănâncă

Ce presupune postul cu apă?

Postul cu apă este un tip de post în timpul căruia nu poți consuma nimic în afară de apă.

Majoritatea posturilor cu apă durează 24-72 de ore. Nu ar trebui să urmezi un post cu apă mai mult decât atât fără supraveghere medicală.

Iată câteva motive pentru care oamenii încearcă postul cu apă:

- Motive religioase sau spirituale

- Pentru a pierde în greutate

- Pentru "detoxifiere"

- Pentru beneficiile sale pentru sănătate

- Pregătirea pentru o procedură medicală

Motivația principală a încercărilor de post cu apă este îmbunătățirea sănătății.

De fapt, o serie de studii au legat postul de apă de unele beneficii pentru sănătate cu adevărat uimitoare, cum ar fi un risc scăzut de diabet, boli de inimă și mai multe tipuri de cancer.

Postul cu apă poate încuraja, de asemenea, autofagia, un proces prin care organismul tău reciclează și descompune componentele învechite, potențial dăunătoare ale celulelor tale.

Postul cu apă este modelul pentru mai multe diete populare, cum ar fi cură de detoxifiere cu lămâie. Timp de maximum șapte zile, cură de detoxifiere cu lămâie îți permite să consumi doar un amestec de suc de lămâie, apă, sirop de arțar și piper cayenne.

Postul cu apă comportă însă o serie de pericole și poate fi extrem de dăunător dacă este prelungit.

Foto: Freepik @stickerside

Cum practici postul cu apă?

Nu există recomandări științifice stabilite pentru inițierea unui post de apă. Unele persoane nu ar trebui, totuși, să țină post cu apă fără supraveghere medicală.

Printre acestea se numără persoanele în vârstă, cele care sunt însărcinate, copiii și cei care suferă de tulburări alimentare, gută, diabet (atât de tipul 1, cât și de tipul 2) și tulburări de alimentație.

Este recomandabil să petreci trei sau patru zile pentru a-ți pregăti corpul să funcționeze fără mese dacă nu ai mai făcut niciodată un post cu apă.

Acest lucru poate fi realizat prin reducerea cantității pe care o mănânci la fiecare masă sau prin ținerea postului pentru o parte din zi.

Vezi și: Oboseala poate fi semnul unei condiții medicale subiacente. Primele semnale ale unor afecțiuni grave

Postul de 42 - 72 de ore

Nu ai voie să mănânci sau să bei nimic altceva decât apă atunci când ții un post cu apă. În timpul acestui post, majoritatea oamenilor consumă între doi și trei litri de apă în fiecare zi.

Durata postului cu apă este de 24-72 de ore. Din cauza pericolelor pentru sănătate, nu ar trebui să ții post cu apă mai mult decât atât fără supraveghere medicală.

În timpul unui post de apă, unele persoane se pot simți slăbite sau amețite și pot alege să se abțină de la condus pentru a preveni producerea unui accident.

Ce să faci după ce termini postul cu apă

Ar trebui să nu mănânci o masă mare după postul de apă. Acest lucru se datorează posibilității apariției unor efecte secundare neplăcute în urma unei mese mari imediat după un post.

În schimb, consumă un smoothie sau câteva mese mici pentru a rupe postul. Pe măsură ce te simți mai în largul tău, poți începe să adaugi mese mai mari pe parcursul zilei.

După posturile mai lungi, faza de după post capătă o importanță deosebită. Acest lucru se datorează posibilității de a suferi de sindromul de realimentare, care se caracterizează prin schimbări bruște ale nivelurilor de lichide și electroliți din organism și care are potențialul de a fi letal.

Această fază ar putea dura între una și trei zile pentru cei care au postit timp de trei sau mai multe zile înainte de a se simți suficient de confortabil pentru a consuma mese mai mari.

Numeroase beneficii pentru sănătate ale postului cu apă au fost identificate de studiile efectuate pe oameni și animale.

Iată câteva avantaje ale postului cu apă pentru sănătate:

Poate promova autofagia

Celulele tale reciclează și descompun piesele vechi printr-un proces numit autofagie.

Autofagia poate oferi protecție împotriva unor boli precum cancerul, boala Alzheimer și bolile de inimă, conform mai multor studii pe animale.

De exemplu, autofagia poate împiedica acumularea componentelor deteriorate ale celulelor tale, care este legată de un risc crescut de cancer. Acest lucru ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase, potrivit Healthline.

Poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale

Un post de apă mai lung, sub supraveghere medicală, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale la persoanele care suferă de hipertensiune arterială, potrivit unei cercetări.

În cadrul unui studiu, postul de apă timp de 17 zile în medie, sub supravegherea unui medic, a redus tensiunea arterială sistolică la 48 de persoane supraponderale sau obeze.

De asemenea, a fost legat de reduceri ale inflamației și ale colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL).

În mod similar, o altă analiză a ajuns la concluzia că postul de apă ar putea reduce considerabil greutatea corporală și tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

Sunt necesare în continuare investigații suplimentare pentru a evalua relația dintre tensiunea arterială și posturile cu apă pe termen scurt (24-72 de ore).

Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și leptină

Doi hormoni cruciali care influențează metabolismul organismului sunt insulina și leptina. În timp ce leptina favorizează senzația de sațietate, insulina ajută la capacitatea organismului de a stoca substanțele nutritive din fluxul sanguin.

Potrivit cercetărilor, postul cu apă poate crește sensibilitatea organismului la insulină și leptină. Acești hormoni funcționează mai bine atunci când sunt mai sensibili.

De exemplu, o sensibilitate mai mare la insulină indică un mecanism mai eficient de scădere a zahărului din sânge în organism. În același timp, având o sensibilitate mai mare la leptină poate reduce șansele de obezitate prin creșterea capacității organismului tău de a gestiona semnalele de foame.

Postul cu apă prezintă pericole pentru sănătate, chiar dacă ar putea avea anumite avantaje.

Iată câteva riscuri și îngrijorări asociate cu postul de apă:

Poți pierde tipul greșit de greutate corporală

Un post cu apă limitează caloriile, prin urmare, probabil că vei scăpa rapid de o mulțime de kilograme.

Cu părere de rău, apa, carbohidrații și chiar și o mică parte din masa musculară pot reprezenta o mare parte din greutatea pe care o pierzi la început.

Poți deveni deshidratat

Ai putea deveni deshidratat în urma unui post cu apă, în ciuda denumirii ciudate. Acest lucru se datorează faptului că alimentele reprezintă 20-30% din aportul zilnic de apă.

Poate prezenta hipotensiune ortostatică

Hipotensiunea ortostatică poate rezulta din deshidratarea indusă de postul de apă.

Atunci când te ridici brusc în picioare, tensiunea arterială scade, o afecțiune cunoscută sub numele de hipotensiune ortostatică. Aceasta poate provoca amețeli, amețeli și chiar leșin.

Hipotensiunea ortostatică în timpul unui post poate necesita să te abții de la condusul mașinilor. Un accident ar putea rezulta din riscul de leșin și amețeală.

Poate agrava mai multe afecțiuni medicale

Deși un post cu apă este relativ scurt, există câteva afecțiuni care pot fi agravate de postul cu apă.

Persoanele cu următoarele afecțiuni medicale nu ar trebui să țină post cu apă fără a cere mai întâi sfatul unui medic:

- Gută: Postul de apă poate crește producția de acid uric, un factor de risc pentru atacurile de gută.

- Tulburări de alimentație: Există dovezi că postul poate încuraja comportamente alimentare dezordonate pentru unele persoane

O formă obișnuită de post care poate oferi unele avantaje pentru sănătate este postul cu apă.

Între timp, majoritatea avantajelor de sănătate ale postului cu apă au fost demonstrate doar în experimente pe animale; este posibil ca oamenii să nu aibă aceleași rezultate.

Există și alte riscuri asociate cu postul cu apă, în special dacă ții post mai mult de trei zile sau dacă ai o afecțiune medicală precum diabetul sau guta.

Încearcă tehnici mai sigure, cum ar fi postul alternativ sau intermitent, dacă dorești să profiți de beneficiile pentru sănătate ale postului. Aceste posturi sunt mai simplu de respectat în timp, deoarece îți permit să mănânci alimente în intervalele orare selectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel