Postul ne îmbunătățeste sănătatea. Dovezi medicale
Cercetătorii au descoperit dovezi că postul afectează ceasurile circadiene în ficat și în mușchii scheletici, determinându-i să își repornează metabolismul, ceea ce poate duce la...
Un studiu efectuat de Universitatea California Irvine, publicat recent în jurnalul Cell Reports, arată că ritmul circadian funcționează în interiorul corpului și în organele sale ca o mașină intrinsecă de menținere a timpului pentru păstrarea homeostaziei, ca răspuns la mediul în schimbare.
Și, în timp ce hrana este cunoscut că influențează ritmurile în țesuturile periferice, nu a fost clar până acum modul în care lipsa hranei influențează funcția acestui ritm și, în cele din urmă, afectează organismul.
„Am descoperit că postul influențează ceasul circadian și răspunsurile celulare date de post, care lucrează împreună pentru a atinge reglarea genelor temporale specifice acestuia”, a spus autorul principal Paolo Sassone-Corsi, profesor de Chimie Biologică la UCI. „Musculatura scheletică, de exemplu, pare a fi de două ori mai receptivă la post decât e ficatul".
Schimbări majore, în 24 de ore de post
Cercetarea a fost efectuată utilizând șoareci, care au fost supuși unor perioade de 24 de ore de repaus alimentar. În timpul postului, cercetătorii au remarcat că șoarecii au prezentat o reducere a consumului de oxigen (VO2), a raportului de schimb respirator (RER) și a consumului de energie, toate fiind eliminate complet prin reluarea alimentației, ceea ce corespunde rezultatelor observate la om.
„Reorganizarea reglarii genelor prin post poate determina genomul să intre într-o stare mai permisivă de a anticipa aportul alimentar viitor și de a conduce astfel un nou ciclu ritmic al expresiei genetice. Cu alte cuvinte, postul este capabil să reprogrameze în mod esențial o varietate de răspunsuri celulare. Prin urmare, postul optim pe termen scurt ar fi strategic pentru a afecta pozitiv funcțiile celulare și pentru a aduce, în cele din urmă, beneficii pentru sănătatea și protecția împotriva bolilor asociate îmbătrânirii", a spus cercetătorul într-un material dat publicității de Universitatea California - Irvine.
Acest studiu deschide noi căi de cercetare care ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea unor strategii nutriționale pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.
Sassone-Corsi a arătat legătura metabolică a ritmului circadian cu aproximativ 10 ani în urmă, identificând căile metabolice prin care proteinele circadiene simt nivelurile de energie din celule.
Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
