Postul ne îmbunătățeste sănătatea. Dovezi medicale

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Post intermitent
Post intermitent

Cercetătorii au descoperit dovezi că postul afectează ceasurile circadiene în ficat și în mușchii scheletici, determinându-i să își repornează metabolismul, ceea ce poate duce la îmbunătățirea stării de sănătate și protecție împotriva bolilor asociate îmbătrânirii.

Un studiu efectuat de Universitatea California Irvine, publicat recent în jurnalul Cell Reports, arată că ritmul circadian funcționează în interiorul corpului și în organele sale ca o mașină intrinsecă de menținere a timpului pentru păstrarea homeostaziei, ca răspuns la mediul în schimbare.

Și, în timp ce hrana este cunoscut că influențează ritmurile în țesuturile periferice, nu a fost clar până acum modul în care lipsa hranei influențează funcția acestui ritm și, în cele din urmă, afectează organismul.

Am descoperit că postul influențează ceasul circadian și răspunsurile celulare date de post, care lucrează împreună pentru a atinge reglarea genelor temporale specifice acestuia”, a spus autorul principal Paolo Sassone-Corsi, profesor de Chimie Biologică la UCI. „Musculatura scheletică, de exemplu, pare a fi de două ori mai receptivă la post decât e ficatul".

Schimbări majore, în 24 de ore de post

Cercetarea a fost efectuată utilizând șoareci, care au fost supuși unor perioade de 24 de ore de repaus alimentar. În timpul postului, cercetătorii au remarcat că șoarecii au prezentat o reducere a consumului de oxigen (VO2), a raportului de schimb respirator (RER) și a consumului de energie, toate fiind eliminate complet prin reluarea alimentației, ceea ce corespunde rezultatelor observate la om.

Reorganizarea reglarii genelor prin post poate determina genomul să intre într-o stare mai permisivă de a anticipa aportul alimentar viitor și de a conduce astfel un nou ciclu ritmic al expresiei genetice. Cu alte cuvinte, postul este capabil să reprogrameze în mod esențial o varietate de răspunsuri celulare. Prin urmare, postul optim pe termen scurt ar fi strategic pentru a afecta pozitiv funcțiile celulare și pentru a aduce, în cele din urmă, beneficii pentru sănătatea și protecția împotriva bolilor asociate îmbătrânirii", a spus cercetătorul într-un material dat publicității de Universitatea California - Irvine.

Acest studiu deschide noi căi de cercetare care ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea unor strategii nutriționale pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.

Sassone-Corsi a arătat legătura metabolică a ritmului circadian cu aproximativ 10 ani în urmă, identificând căile metabolice prin care proteinele circadiene simt nivelurile de energie din celule.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel