Postul ne îmbunătățeste sănătatea. Dovezi medicale

Cercetătorii au descoperit dovezi că postul afectează ceasurile circadiene în ficat și în mușchii scheletici, determinându-i să își repornează metabolismul, ceea ce poate duce la...
Un studiu efectuat de Universitatea California Irvine, publicat recent în jurnalul Cell Reports, arată că ritmul circadian funcționează în interiorul corpului și în organele sale ca o mașină intrinsecă de menținere a timpului pentru păstrarea homeostaziei, ca răspuns la mediul în schimbare.
Și, în timp ce hrana este cunoscut că influențează ritmurile în țesuturile periferice, nu a fost clar până acum modul în care lipsa hranei influențează funcția acestui ritm și, în cele din urmă, afectează organismul.
„Am descoperit că postul influențează ceasul circadian și răspunsurile celulare date de post, care lucrează împreună pentru a atinge reglarea genelor temporale specifice acestuia”, a spus autorul principal Paolo Sassone-Corsi, profesor de Chimie Biologică la UCI. „Musculatura scheletică, de exemplu, pare a fi de două ori mai receptivă la post decât e ficatul".
Schimbări majore, în 24 de ore de post
Cercetarea a fost efectuată utilizând șoareci, care au fost supuși unor perioade de 24 de ore de repaus alimentar. În timpul postului, cercetătorii au remarcat că șoarecii au prezentat o reducere a consumului de oxigen (VO2), a raportului de schimb respirator (RER) și a consumului de energie, toate fiind eliminate complet prin reluarea alimentației, ceea ce corespunde rezultatelor observate la om.
„Reorganizarea reglarii genelor prin post poate determina genomul să intre într-o stare mai permisivă de a anticipa aportul alimentar viitor și de a conduce astfel un nou ciclu ritmic al expresiei genetice. Cu alte cuvinte, postul este capabil să reprogrameze în mod esențial o varietate de răspunsuri celulare. Prin urmare, postul optim pe termen scurt ar fi strategic pentru a afecta pozitiv funcțiile celulare și pentru a aduce, în cele din urmă, beneficii pentru sănătatea și protecția împotriva bolilor asociate îmbătrânirii", a spus cercetătorul într-un material dat publicității de Universitatea California - Irvine.
Acest studiu deschide noi căi de cercetare care ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea unor strategii nutriționale pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor.
Sassone-Corsi a arătat legătura metabolică a ritmului circadian cu aproximativ 10 ani în urmă, identificând căile metabolice prin care proteinele circadiene simt nivelurile de energie din celule.
Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
-
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.