Proteina a cărei mutație e asociată cu schizofrenia. Legătura cu colesterolul

Florina Pop / 29 dec 2020 / 21:56
Celule
Celule

Mutațiile unei proteine ​​celulare de transport a colesterolului sunt asociate cu tulburări psihiatrice, au demonstrat cercetătorii.

Cercetătorii japonezi de la Institutul pentru Științe Integrate ale Materialului Celular (iCeMS) al Universității Kyoto au demonstrat, în urma testelor, că șoarecii cu proteina ABCA13 perturbată demonstrează un comportament distinctiv al schizofreniei.

Echipa a analizat, ani întregi, funcțiile respectivei proteine care face parte dintr-o familie de proteine ​implicate în mutarea colesterolului și a altor molecule în și din celule. Au făcut teste în diferite tipuri de celule umane, au oprit gena care codifică proteina la șoareci și au investigat efectele proteinelor ABCA13 mutante în celulele umane. ”Am constatat că ABCA13 accelerează internalizarea colesterolului în celule și că pierderea funcției sale este asociată cu fiziopatologia unor tulburări psihiatrice”, susțin cercetătorii, potrivit medicalxpres.

Cercetătorii au studiat celulele umane care conțin versiuni mutante ale ABCA13 considerate a fi asociate cu unele tulburări psihiatrice. Au descoperit că mutațiile au afectat funcțiile acelei proteine.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy