Cele mai cunoscute 4 mituri despre proteina din zer: Proteina este naturală, dar poate dăuna rinichilor?

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
proteina din zer - Foto: Freepik
proteina din zer - Foto: Freepik

Proteina din zer: tot ce trebuie să știi. Află care sunt beneficiile unui supliment de proteină din zer și care sunt cele mai răspândite mituri.

Ce este proteina din zer?

În urma producției de brânzeturi bogate în proteine rezultă un produs secundar numit zer, iar producătorii obișnuiau să îl arunce sau să îl transforme în branză ricotta. Oamenii de știință au descoperit conținutul ridicat de proteine din compoziția acestui lichid pseudo-clar și au început să înțeleagă valoarea nutrițională ca supliment proteic pentru oameni.

Astăzi, proteina extrasa din zer este cea mai cunoscută formă de supliment de proteină de pe piață și în urma numeroaselor testări este recunoscută drept un supliment mai mult decât sigur. Conține toți aminoacizii esențiali de care avem nevoie pentru a promova sinteza proteinelor și cresterea musculară.

Care sunt beneficiile proteinei din zer

Proteina este unul dintre elementele de bază ale oaselor, mușchilor și pielii. Organismul are nevoie de el pentru a produce hormoni, enzime și alte substanțe chimice. Beneficiile pentru sănătate ale pudrelor de proteine includ următoarele:

Dezvoltare musculară

În urma antrenamentului, fibrele musculare prezintă rupturi la nivel microscopic iar un aport potrivit de proteină este necesar pentru ca în procesul de refacere mușchiul respectiv să crească în volum și densitate.

Recuperare

Pe langă efectul de refacere a fibrelor musculare, proteina este folosită pentru a accelera încetarea durerilor musculare după exercitii fizice. Multe studii raportează că administrarea de suplimente de proteine după exerciții fizice poate ajuta la recuperare prin reducerea leziunilor musculare și îmbunătățirea performanței musculare și a sintezei proteinelor musculare.

Ajuta la a avea o nutriție adecvată

Nivelul zilnic de grame de proteină pentru adulții de peste 19 ani este de 46 de grame pentru femei și 56 de grame pentru barbați. Administrarea unui supliment de proteină poate facilita acest lucru. Sportivii, halterofilii, adulții în vârstă și persoanele cu o boală cronică ar putea avea nevoie să depășească recomandarea generală de aport de proteine.

Suplimentele de proteine au crescut în popularitate în ultimii ani, în special în rândul persoanelor care doresc să crească în masă musculară și să-și îmbunătățească performanța atletică.

Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea acestor suplimente a crescut, la fel au crescut și miturile și concepțiile greșite despre utilizarea lor. Aceste mituri pot conduce la confuzie și pot influența decizii eronate. Iată cele mai răspândite mituri despre suplimentele de proteină din zer:

Mitul nr. 1: Zerul nu este un supliment natural

Zerul este un ingredient complet natural care este produs în timpul procesului de fabricare a brânzei, proces vechi de peste 4.000 de ani. Este o proteină completă, ceea ce înseamnă că are in compoziția sa toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie pentru a construi și repara mușchii.

Proteina din zer este, de asemenea, ușor digerată și absorbită de organism, făcându-l un supliment alimentar popular. Cu toate acestea, calitatea suplimentelor de proteine din zer poate varia în funcție de modul în care sunt procesate și fabricate.

Unele suplimente comerciale de proteine din zer pot conține ingrediente adăugate, cum ar fi arome artificiale, îndulcitori și conservanți, care pot să nu apară în mod natural. Acești aditivi pot afecta calitatea generală și valoarea nutrițională a suplimentului.

Mitul nr. 2: Consumul de proteină din zer iți va mării mușchii

Proteina din zer nu poate promova singură creșterea masei musculare. Ele, totuși, ajută la o vindecare mai rapidă a mușchilor. Shake-urile de proteine din zer sunt consumate în mod obișnuit de sportivi și culturiști după exerciții fizice intense. Aceste formule hrănesc corpul, oferind în același timp aminoacizii necesari pentru repararea mușchilor.

De asemenea, ajută la prevenirea pierderii musculare.

Potrivit dr. Sanjeev Gera, Director de Medicină Internă: „Deși proteina din zer poate ajuta la dezvoltarea mușchilor atunci când este combinată cu un regim adecvat de exerciții fizice, nu este o soluție magică care te va face instantaneu muscular. Construirea mușchilor necesită o combinați. de antrenament de forță, aport adecvat de proteine și un surplus de calorii. Proteina din zer poate fi un instrument util în acest proces, dar nu este o scurtătură către un fizic muscular".

Mitul nr. 3: Suplimentele de proteină din zer conțin steroizi

Proteina din zer este un supliment alimentar natural care este complet sigur de utilizat. Steroizii, pe de altă parte, sunt substanțe biologice care provoacă creșterea anormală a țesuturilor și celulelor în organism. Deși steroizii se găsesc în mod natural în organism, unii pasionați de fitness folosesc steroizi formați chimic pentru dezvoltarea mușchilor, care au o serie de efecte secundare negative.

Mitul nr. 4: Proteinele din zer pot afecta rinichii

Nu există o legătură concludentă între proteina din zer și funcția ficatului. În plus, atunci când sunt consumate cu moderație, proteinele din zer nu dăunează ficatului. Cu toate acestea, consumul de prea multe proteine pe o perioadă lungă de timp poate dăuna rinichilor.

Consumarea unor cantități mari de proteine din zer poate prezenta un risc potențial pentru rinichi și ficat, în special pentru persoanele cu afecțiuni renale sau hepatice preexistente.

Cu toate acestea, majoritatea adulților sănătoși pot consuma în siguranță cantități moderate de proteine ​​din zer, fără orice efecte adverse asupra funcției renale sau hepatice.

Este recomandat să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga orice suplimente la dieta dumneavoastră, să alegeți mărci de înaltă calitate, de renume pentru a vă asigura că obțineți cele mai bune produse posibile și este important de știut că la final de zi aceste suplimente nu pot înlocui o dietă adecvată și echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel