Radioterapia activează gene care vindecă inima

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inima
Inima

Un studiu recent sugerează că radioterapia neinvazivă ar putea ajuta la tratarea aritmiilor prin activarea unor gene din inimă.

Cercetători de la Școala de medicină a Universității din Washington, SUA; au demonstrat, într-un studiu, radioterapia declanșează expresia genelor în celulele țesutului cardiac deteriorat pentru a îmbunătăți conducerea electrică. Experții în sănătate ar putea folosi această descoperire pentru a trata pacienții cu insuficiență cardiacă din cauza tahicardiei ventriculare, o afecțiune care provoacă perturbarea bătăilor inimii.

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications și demonstrează că tratamentul cu radioterapie funcționează într-adevăr într-un mod diferit, neașteptat.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis au făcut experimente pe oameni, șoareci și țesut cardiac donat. Au descoperit că patru persoane care au fost supuse radioterapiei pentru a trata aritmiile cardiace au prezentat îmbunătățiri la 6 luni după procedură, dar nu au avut o creștere semnificativă a țesutului cicatricial la locul radioterapiei.

Oamenii de știință au secvențiat ARN pe țesutul cardiac al șoarecilor care au avut expunere la radioterapie. Și au observat că tratamentul cu radioterapie a activat genele responsabile pentru o anumită cale de semnalizare. Această cale de semnalizare, numită Notch, este implicată în dezvoltarea timpurie. Printre alte sarcini, ajută la controlul formării sistemului de conducere electrică a inimii. Oamenii de știință nu credeau că aceste gene sunt active în celulele inimii adulte - doar în timpul dezvoltării inimii.

„Aritmiile sunt asociate cu viteze lente de conducere electrică”, spune autorul principal Dr. Dr. Stacey L. Rentschler. În experimentele la șoarece, oamenii de știință au arătat că beneficiile radioterapiei au fost eficiente chiar și la o doză mai mică. Acest lucru ar putea însemna că radioterapia neinvazivă - similară cu cea dată persoanelor cu cancer - ar putea înlocui tehnica invazivă de ablație a cateterului cu radiofrecvență, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel