Risc de deces prematur de la statul prelungit pe scaun

Timpul prea lung petrecut pe scaun crește riscul de boli cardiovasculare
Timpul prea lung petrecut pe scaun crește riscul de boli cardiovasculare

Un adult din patru petrece mai mult de opt ore pe zi stând pe scaun. Potrivit unui studiu recent, sedentarii care stau o perioadă lungă de timp - o oră sau mai mult fără întrerupere - au un risc mai mare de deces prematur decât cei care în aceeași perioadă de timp se ridică mai des de pe scaun și fac puțină mișcare.

 

Cercetătorii de la Universitatea Columbia Irving Medical Center au descoperit că persoanele care stau jos mai puțin de 30 de minute au cel mai mic risc de deces prematur, sugerând că luarea de pauze de mișcare la fiecare jumătate de oră ar putea reduce riscul de deces.

Un nou studiu alcătuit din aproximativ 8000 de adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă a constatat că schimbarea unei jumătăți de oră de ședere cu activitate fizică de orice intensitate sau durată reduce riscul de deces timpuriu cu până la 35%. Constatările evidențiază importanța mișcării - indiferent de intensitatea sau cantitatea de timp petrecută în mișcare - pentru o mai bună sănătate.

,,Descoperirile noastre subliniază un mesaj important de sănătate publică și anume că activitatea fizică de orice intensitate oferă beneficii pentru sănătate”, a declarat dr. Keith Diaz, profesor de medicină comportamentală la Universitatea Columbia.

Studiul actual a inclus 7999 de persoane, în vârstă de 45 de ani și peste, care au participat la o investigație națională a disparităților rasiale și regionale în accidentul vascular cerebral între anii 2009 și 2013. Persoanele purtau monitori de activitate timp de cel puțin patru zile pentru a înregistra cantitatea și intensitatea activității fizice.

Cercetătorii au înregistrat rata mortalității în rândul participanților până în 2017. Folosind aceste date, au estimat modul în care înlocuirea timpului petrecut în fața televizorului cu activitatea fizică ar afecta riscul de deces timpuriu. Studiul a constatat că înlocuirea a doar 30 de minute de stat în fața televizorului cu activitate fizică mică, ar reduce riscul de deces timpuriu cu 17%, o scădere semnificativă statistic. Dacă acelați timp este alocat pentru activitate fizică moderată ar reduce riscul de deces timpuriu cu 35%. Cercetatorii au descoperit ca exploziile scurte de activitate - de doar un minut sau doua - au oferit un beneficiu pentru sanatate.

,,Dacă aveți un loc de muncă sau un stil de viață care implică statul pe scaun, vă puteți scădea riscul de deces timpuriu prin mutarea mai frecventă, atâta timp cât doriți și după cum vă permit abilitățile”, a declarat dr. Keith Diaz, profesor de medicină comportamentală la Universitatea Columbia.

Indiferent dacă pauzele înseamnă o oră de activitate fizică de intensitate mare sau de activități de intensitate mai mică, cum ar fi mersul pe jos, acestea sunt benefice pentru sănătate.

Medicalxpress.com subliniază însă că studiul a estimat doar gradul în care riscul de a muri din orice cauză ar putea fi redus prin activitate fizică, nu a privit la rezultatele specifice legate de sănătate. Oamenii de știință își propun în următoarea cercetare să analizeze riscul unor efecte cardiovasculare specifice, cum ar fi atacul de cord, insuficiența cardiacă și decesele legate de evenimentele cardiovasculare, asociate cu activitatea fizică față de comportamentul sedentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel