România, premieră în chirurgia cardiovasculară. Victor Costache, totul despre intervenție și evoluția pacientului: Medicina a progresat

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
România, premieră în chirurgia cardiovasculară - Foto: DC Medical
România, premieră în chirurgia cardiovasculară - Foto: DC Medical

Victor Costache, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit despre intervenția în premieră națională la un pacient cardiovascular complex.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache a realizat în premieră națională o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex.

La un pacient în vârstă de 76 de ani, s-au realizat înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultima generație, în același timp operator. Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv, în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR.

Pacientul suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, ambele patologii fiind rezolvate printr-o singură procedură transcateter. Operația în premieră a fost realizată la 9 iunie 2022 la Spitalul Clinic SANADOR, iar pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară la mai puțin de 24 de ore de la intervenție.

Dificultatea acestui caz este reprezentată de asocierea celor două afecțiuni (stenoză aortică severă și anevrism de aortă întins până dincolo de bifurcația iliacă, cu extensie pe artera iliacă dreaptă) și de soluția terapeutică inovatoare găsită. Clasic, cele mai multe echipe ar fi realizat intervenția secvențial, în două etape, la distanță de cel puțin o lună. Dezavantajul major al unei abordări secvențiale ar fi fost fragilizarea peretelui aortic anevrismal, indusă de abordarea în primul timp a stenozei aortice, astfel că pacientul ar fi putut prezenta fisură sau chiar ruptură de anevrism înainte de a doua intervenție. În plus, ar fi fost vorba de două spitalizări și de două internări la terapie intensivă, cu o probabilitate dublă de complicații.

Prof. dr. Victor Costache, despre intervenția în premieră

 

"A fost o intervenție în care s-a mutilizat, la un pacient cu patologie complexă. Este rar atunci când pacienții care prezintă steonoză aortică severă prezintă și un anevrism asociat a aortei abdominale. S-a întâmplat la acest pacient în vârstă și evident, ne-am găsit la o abordare minim-invazivă și astfel am combinat o intervenție de tip TAVI, de implantare de valvă aortică transcateter, cu o procedură de reparație endovasculară a anevrismului cerebral.

Am asociat un sistem TAVI Edwards Sapien 3 cu un sistem terumo-aortic Bolton. De ce această abordare în același timp operator? Pentru că exista posibilitatea ca pacientul, în urma intervenției de valvă aortică transcateter, să i se fragilizeze aorta abdoinală, care deja era dilatată, era anevrismală și atunci era posibilitatea ca pacientul să-și destabilizeze și să-ți fisureze anerismul de aortă abdominală.

În plus, pacientul prezenta o a treia patologie, o disecție veche a arterei iliace drepte și această disecție a fost rezolvată tot transcateter la sfârșitul celei de-a doua proceduri. În ordine, am făcut implantarea de valvă transcaterer, sigilarea anevrismului de aortă abdominală cu un sistem autobiliac Bolton treo și apoi stentarea arterei iliace drepte cu un Stent Graft de la Bentley. 

Care a fost evoluția post-operatorie a pacientului

 

Evoluția post operatorie a fost favorabilă, rapidă, pacientul s-a externat după trei zile, fără complicații post-operatorii. Urmările au fost simple și favorabile pacientului. Nu are cicatrice, nu s-a deschis abdomenul sau toracele, s-au făcut două mici incizii pentru a aborda arterele hemorale, am ales această abordare cu mici incizii datorită asocierii disecției de arteră iliacă și era posibil ca cel de-al treilea timp operator să nu se poată face bine endovascular, dar din fericire s-a făcut și pacientul a evoluat foarte bine. 

Suntem încântați că în România există aceste programe endovasculare, programe transcateter, care sunt accesibile tuturor pacienților din România, care se desfășoară în mai multe centre de boli cardiovasculare din România și vedeți cum medicina a progresat acum câțiva ani, când pacientul ar fi fost operat deschis, ar fi avut o sternotomie midiană plus, minus pentru aorta abdominală și problema lui la aorta iliacă. 

În momentul de față, toate aceste proceduri se pot face transcateter în majoritatea centrelor de boli cardiovasculare care desfășoară aceste proceduri endovasculare transcateter. 

În momentul de față, putem spune că în centrele de boli cardiovasculare de la SANADOR, toată patologia valvulară este rezolvată fie minim-invaziv, fie endoscopic video asistat, fie transcateter. Restul procedurilor, mă refer la cele de Bypass aortocoronarian sau patologie vaselor mari este rezolvată prin stenotomie mediană", a declarat Victor Costache, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR.

Pacientul a beneficiat de întreaga gamă de intervenții chirurgcale și intervenționale cardiovasculare

 

Esențial, pentru pacient, este că a putut beneficia de întreaga gamă de intervenții chirurgicale și intervenționale cardiovasculare. Într-un astfel de caz, se poate discuta și posibilitatea de a interveni chirurgical deschis, prin stenotomie mediană pentru înlocuirea valvei aortice și apoi prin laparotomie (deschiderea abdomenului) pentru tratamentul anevrism, dar o astfel de abordare, standard până în urmă cu doar 5 ani, ar fi avut dezavantaje foarte mari pentru pacient, cu riscuri importante, și ar fi fost urmată de o lungă perioadă de recuperare.

Din echipa operatorie au făcut parte Prof. Dr. Victor S. Costache, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu, medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, medic primar Cardiologie cu competențe în cardiologie invazivă și intervențională, Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, Dr. Roxana Georgescu și Dr. Ibrahim Ahmad, medici rezidenți chirurgie cardiovasculară, Dr. Costin Scarlat, medic primar anestezie și terapie intensivă, precum și asistenții medicali Bianca Muntean și Laura Capătu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel