Sănătatea inimii, dietă, fluctuațiile de greutate și efectul yo-yo. Ce trebuie să faci
Să adopți un stil de viață sănătos și să te ții de el este o provocare, și tocmai de aceea modul în care mâncăm poate fluctua amețitor. O analiză a modului în care aceste diete reluate iar...
La fiecare început de an ne gândim la dietă. Însă, pe măsură ce înaintăm în 2019, pentru mulți dintre noi, aderarea la o dietă spre exemplu în stil mediteranean, pe bază de pește, legume și fructe, va dura doar câteva zile, după care ne vom întoarce la fast-food sau mâncăruri grase.
Deși stilul de viață sănătos adoptat pe termen lung reduce riscul de probleme cardiovasculare și diabet, știm mai puține despre modul în care un regim alimentar fluctuant - acela în care slăbim, ne îngrășăm la loc, iar slăbim și iar ne îngrășăm, adică efectul yo-yo cum îi spun americanii - influențează sănătatea inimii noastre.
Deoarece atât de mulți oameni încep o dietă și apoi renunță la ea, cercetătorii au fost interesați de modul în care efectul yo-yo poate influențează markerii bolilor cardiovasculare.
O echipă condusă de prof. Wayne Campbell, de la Universitatea Purdue din West Lafayette, a publicat recent concluziile unei analize exact pe această temă în revista de specialitate Nutrients.
Fluctuațiile tiparelor de alimentație
Pentru a investiga efectul yo-yo, echipa a analizat date din două studii anterioare realizate tot la Universitatea Purdue.
Participanții la aceste studii au urmat unul din cele două tipuri de dietă considerate cele mai bune și în 2018 și în 2019: dieta mediteraneană sau dieta care stopează hipertensiunea arterială (DASH).
Autorul principal analizei, Lauren O'Connor, explică aceste două modele de alimentație, spunând că: „Modul nostru de alimentație în stil DASH s-a concentrat pe controlul aportului de sodiu, în timp ce stilul mediteranean s-a concentrat pe creșterea grăsimilor sănătoase. Ambele diete sunt bogate în fructe, legume și cereale integrale".
Participanții la cele două studii au urmat unul din cele două modele alimentare timp de 5 sau 6 săptămâni. După această perioadă, oamenii de știință le-au evaluat riscul cardiovascular prin măsurarea unui spectru de parametri care includea tensiunea arterială și nivelurile de grăsimi, glucoză și insulină din sânge.
După cele 5-6 săptămâni de dietă, participanții s-au întors la modelele nesănătoase de alimentație pentru încă 4 săptămâni. Apoi, după o altă evaluare cardiovasculară, au reluat dietele DASH sau mediteraneană pentru încă 5-6 săptămâni. În cele din urmă, au făcut încă un control la sfârșitul acestei perioade.
Un „rollercoaster" cardiometabolic
Analiza a arătat că, așa cum era de așteptat, biomarkerii cardiovasculari s-au îmbunătățit în perioadele când subiecții au ținut una din diete. Apoi, după ce s-au întors la un regim alimentar nesănătos, biomarkerii s-au deteriorat.
În final, odată ce au revenit la dietele sănătoase, markerii metabolici s-au îmbunătățit din nou.
Mesajul cheie al analizei, spun cercetătorii, este acela că doar câteva săptămâni de alimentație sănătoasă pot aduce îmbunătățiri considerabile ale biomarkerilor sănătății cardiovasculare, dar în același timp nu durează mult ca aceștia să de deterioreze odată ce persoana în cauză revine la un stil de viață nesănătos.
„Aceste constatări ar trebui să încurajeze oamenii să încerce din nou să adere la un stil de viață sănătos, chiar dacă nu reușesc de la prima încercare", arată prof. Campbell. „Se pare că organismul nu va deveni rezistent la efectele de promovare a sănătății ale acestui model alimentar doar pentru că ați încercat și nu ați reușit de prima dată".
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina dacă efectul yo-yo are un impact asupra sănătății pe termen lung, arată cercetătorii. Mai ales că alte studii au arătat că pierderea și câștigarea în greutate din nou ar putea cauza stres sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, dovezile cu siguranță nu sunt copleșitoare, iar unii oameni de știință se întreabă dacă variațiile de greutate chiar au vreun efect negativ.
Nu renunță, până la urmă vei reuși!
În ansamblu, rezultatele sunt dulce-amărui: ele arată că doar câteva săptămâni de schimbări ale stilului alimentar pot aduce îmbunătățiri considerabile stării de sănătate. În schimb, după doar câteva săptămâni de la abandonarea stilului de viață sănătos, aceste beneficii se pierd.
Cu toate acestea, dacă o persoană reia planul de alimentație sănătoasă, beneficiile pot fi recuperate în aceeași perioadă scurtă de timp. Ca atare, mesajul profesorului Campbell este unul de încăpățânare: „Cea mai bună opțiune este să păstrați modelul sănătos de alimentație pe termen lung, dar dacă eșuați, nu abandonați, ci încercați din nou!”
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
