Scăderea sentimentului de împlinire, un posibil semn timpuriu al demenței, conform unui nou studiu

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@loseyourself
dementa - FOTO: Freepik@loseyourself

Acest detaliu minor, ignorat, poate fi un semn timpuriu al demenței care arată că începe degradarea creierului. Apare cu aproape 4 ani înainte de diagnostic.

Aceste aspecte ale bunăstării psihologice tind să scadă vizibil înainte de diagnosticare. Cercetările recente publicate înThe BMJ - Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatrysugerează că experimentarea unui sentiment de lipsă de scop și oportunități limitate pentru dezvoltare personală în viața ulterioară ar putea fi un indicator timpuriu al deteriorării cognitive ușoare (MCI), un precursor comun al demenței.

Aceste aspecte ale bunăstării psihologice scad vizibil cu 2 până la 6 ani înainte de diagnosticarea MCI, chiar și în absența semnelor evidente, și indiferent dacă persoanele afectate ajung sau nu să dezvolte demență, sugerează constatările.

Evidențele în creștere leagă bunăstarea psihologică de îmbătrânirea creierului, inclusiv dezvoltarea demenței. Dar multe dintre cercetările publicate se concentrează pe un sentiment de scop, excluzând celelalte aspecte ale bunăstării, explică cercetătorii.

Acestea includ autoacceptarea, autonomia, sentimentul de a putea gestiona mediul imediat, având conexiuni semnificative cu alții și dezvoltarea personală.

Pentru a întări baza de dovezi, cercetătorii au explorat schimbările în bunăstarea psihologică în timp înainte și după diagnosticul de MCI și demență printre 910 adulți vârstnici (vârsta medie 79) care participau la Rush Memory and Aging Project.

Vezi și: Chirurgia estetică, mai mult decât o simplă intervenție. Prof. dr. Ioan Lascăr: Înseamnă un confort deosebit pentru pacient. Îi dă încredere, are performanțe, satisfacție personală

Rush Memory and Aging Project, studiu amplu

Acest proiect este un studiu de lungă durată în curs de desfășurare care a început în 1997. Include adulți vârstnici din locuințe pentru seniori și locuințe subvenționate, comunități de pensionari, agenții de servicii sociale, grupuri religioase și case individuale din nord-estul Illinois, SUA.

Participanții la studiu beneficiază de controale anuale care includ examinări neurologice, teste cognitive, istoric medical și evaluarea bunăstării psihologice, care începând cu 2008 a inclus toate cele 6 componente.

Într-o medie de monitorizare de 14 ani, 265 (29%) au dezvoltat MCI, dintre care 89 (34%) au dezvoltat ulterior demență. Analiza finală se bazează pe 229 de participanți cu date complete înainte și după, inclusiv 73 care au dezvoltat demență.

Schimbările de dispoziție - FOTO: Freepik@Rohaz Awan

Bunăstarea psihologică și îmbătrânirea cognitivă

Comparativ cu persoanele care au rămas intact cognitiv, cei care au dezvoltat deteriorare cognitivă ușoară (MCI) erau, în general, mai în vârstă, aveau o greutate corporală mai mică și prezentau niveluri mai scăzute de simptome depresive și de bunăstare psihologică.

De asemenea, persoanele care au dezvoltat demență, în comparație cu cele care nu au dezvoltat-o, erau de obicei mai vârstnice, erau mai frecvent femei, purtau gena asociată cu demența (APOE ε4) și aveau un nivel mai scăzut de bunăstare psihologică.

După ajustarea pentru factori precum vârsta, bolile vasculare, stilul de viață și sentimentul de singurătate, cercetările au arătat că persoanele care au dezvoltat MCI au experimentat o scădere mai rapidă a bunăstării psihologice cu aproximativ 2 ani înainte de diagnostic, comparativ cu cei care au rămas cognitive intacte. În mod special, acești indivizi au prezentat o scădere semnificativă a sentimentului de scop în viață și a dezvoltării personale cu 3 și, respectiv, 6 ani înainte de diagnostic.

Vezi și: Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul. Crește riscul de diabet cu 26%

După diagnostic, toate aspectele bunăstării psihologice au continuat să scadă cu aceeași viteză, cu excepția relațiilor semnificative cu ceilalți, care s-au deteriorat mai repede. Cercetătorii sugerează că scăderea bunăstării psihologice, chiar și în absența unor probleme cognitive evidente, ar putea fi un semn precoce al posibilei dezvoltări a demenței.

Este important de menționat că acest studiu este observațional și nu poate stabili în mod clar cauza și efectul. Participanții erau bine educați, ceea ce poate introduce un prejudecăți, iar majoritatea erau albi și femei, ceea ce ar putea limita aplicabilitatea rezultatelor.

În plus, mecanismele care leagă bunăstarea psihologică de funcția cognitivă nu sunt încă complet înțelese. Este posibil ca deteriorarea cognitivă să influențeze bunăstarea psihologică și invers; de asemenea, bunăstarea mai mare și funcția cognitivă mai bună ar putea împărtăși factori de protecție comuni.

Vezi și: Resturile virale latente din ADN-ul uman, cheia inversării îmbătrânirii

Cerinte cognitive și declinul social

Și discrepanțele între diferitele componente ale bunăstării ar putea fi legate de diferențele în nivelul de procesare cognitivă necesar, spun ei.

"Constatările noastre indică faptul că dezvoltarea personală și scopul în viață ar putea fi mai solicitante din punct de vedere cognitiv decât alte componente ale bunăstării și, prin urmare, ar putea servi drept indicatori mai sensibili ai îmbătrânirii cognitive.

Mai mult, am descoperit că relațiile pozitive cu alții au scăzut rapid după diagnosticul de MCI. Persoanele cu funcție cognitivă afectată ar putea fi mai puțin dispuse să participe la activități sociale și de recreere decât anterior, ceea ce poate cauza o deteriorare suplimentară a relațiilor lor cu prietenii sau alții", scriu cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel