Schizofrenie: sarcozina, un compus găsit în alimente, ar putea ajuta la ameliorarea bolii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Schizofrenia
Schizofrenia

Un compus care să găseșe în alimente ar putea fi de ajutor în schizofrenie. Un cercetător britanic a adus în atenție sarcozina și efectul ei asupra creierului.

Sarcozina, un compus chimic de natură glicolică, s-ar putea să fie de ajutor în schizofrenie, ca parte a unei abordări holistice care completează medicația antipsihotică, potrivit unui cercetător UCL.

Într-un editorial publicat în British Journal of Psychiatry, profesorul David Curtis (UCL Genetics, Evolution & Environment și QMUL Center for Psychiatry) sugerează că produsul ar putea fi încorporat cu ușurință în planurile de tratament, deși sunt necesare studii clinice pentru clarificarea beneficiilor și informații privind liniile directoare.

Sarcozina este un compus chimic de natură glicolică prezent în mușchi, produs prin descompunerea creatinei musculare, dar poate fi obținută și prin sinteză.

"Sarcozina reprezintă un tratament foarte logic, iar numărul mic de studii clinice de până acum pare să arate că poate fi de ajutor. Cu siguranță pare să fie sigur și unii pacienți raportează că se simt mai bine în acest sens", a spus el. „Sarcozina poate fi un tratament util pentru schizofrenie, dar ar trebui să efectuăm studii suplimentare pentru a afla sigur.”

Sarcozina apare în mod natural în alimente precum gălbenușurile de ou, curcanul și leguminoasele și pot fi cumpărate ca supliment alimentar, uneori promovate ca „supliment pentru sănătatea creierului”, fiind făcute diverse afirmații care nu sunt toate susținute de dovezi adecvate.

Profesorul Curtis scrie că acum există dovezi bune din mai multe linii de studiu că unii pacienți cu schizofrenie pot avea defecte în funcționarea receptorilor pentru glutamat, un neurotransmițător comun în creier și că sarcozina poate ajuta receptorii glutamatului să funcționeze mai bine.

Cercetătorii au acumulat dovezi că, dacă acești receptori ai glutamatului nu ar funcționa corect, oamenii ar putea dezvolta psihoză și alte simptome ale schizofreniei.

Profesorul Curtis și colegii au adăugat recent la dovezi, arătând că variantele genetice care afectează acest receptor cresc riscul de schizofrenie.

Risc de hipomanie 

Singurul risc identificat până acum pare să fie că unele persoane care iau sarcozină pentru a trata schizofrenia care se află și pe antidepresive pot avea hipomanie (dezinhibiție și euforie), despre care profesorul Curtis spune că subliniază importanța consultării cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a lua sarcozină.

"Unele studii l-au folosit pe cont propriu ca tratament, dar cred că lucrul evident de încercat în primul rând ar fi ca pacienții să-l ia pe lângă medicamentele antipsihotice obișnuite, pentru a produce îmbunătățiri ulterioare", a spus profesorul Curtis.

El spune că profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie informați despre sarcozină, astfel încât să știe cum să răspundă dacă un pacient îi întreabă despre asta, având în vedere că este folosit tot mai mult ca terapie alternativă.

„I-aș încuraja pe psihiatri să revizuiască dovezile și, în timp ce aceștia pot ajunge la diferite concluzii, pare rezonabil să concluzionăm că sugerarea sarcozinei unui pacient cu schizofrenie ar putea fi apărată și bazată pe dovezi.

"Deoarece este disponibil liber și destul de ieftin, nu există nimic care să împiedice pe cineva cu schizofrenie să-l cumpere și să îl încerce singuri, ceea ce subliniază nevoia profesioniștilor din domeniul sănătății să acorde mai multă atenție acestui produs. Cu siguranță, i-aș avertiza să nu le oprească tratamentul obișnuit și să continue conform sfaturilor psihiatrului lor ", a spus el.

 

Sursa, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel