Scorțișoara, în ce boli ajută

Scorțișoara a fost folosită mult timp atât ca mirodenie, cât și ca un medicament tradițional. Și în prezent, unii medici o recomandă pentru probleme de sănătate. Mai multe studii privind...
Un compus numit cinamaldehida din scorțișoară poate direcționa celulele grase și le face să ardă mai multă energie, potrivit unui studiu de laborator. Aceasta este o veste interesantă pentru oricine încearcă să piardă în greutate, dar cercetarea se află încă în stadii incipiente. Un mic studiu a constatat că scorțișoara poate lupta împotriva tipurilor de bacterii cunoscute ca provoacă acnee. Un alt studiu mic de laborator sugerează că scorțișoara poate stimula producția de colagen, ceea ce ar putea ajuta pielea să arate mai tânără.
Ajută la tratarea cancerului
În studiile efecutate la animale sau pe celule cultivate în laboratoare, scorțișoara a arătat promisiunea capacitatea sa de a încetini creșterea celulelor canceroase și chiar de a ucide celulele tumorale. ,,Avem nevoie de studii la oameni pentru a ști ce rol ar putea juca scorțișoară în vindecarea sau prevenirea cancerului”, susțin medicii americani de la WebMD.com.
Scade tensiunea arterială
Mai multe studii sugerează că mâncarea cu scorțișoară, consumată în fiecare zi timp de 3 luni poate duce la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu până la 5 puncte.
,,Este nevoie de studii mai mari pentru a verifica într-adevăr acest lucru, de văzut cât de mult trebuie să mănânci pentru a obține cele mai bune rezultate și cât durează efectul. Aceste persoane din studiu aveau prediabet și diabet de tip 2, nu știm dacă scorțișoara are același efect atunci când pacienții nu au probleme cu glicemia”, spun specialiștii.
Protejează creierul
În laborator, mirodenia a oprit acumularea unei proteine cerebrale care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Într-un alt studiu, șobolanii care aveau scorțișoară în meniu au făcut mai bine labirintul de apă menit să le testeze memoria.
Reduce inflamația
Se pare că scorțișoara este un luptător vajunic împotriva inflamației, conform unui studiu recent de laborator care a analizat 115 alimente. Deoarece bolile inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrâniți, cercetările ar putea sprijini utilizarea scorțișoarei ca remediu natural pentru adulții mai în vârstă pentru a ajuta la aceste tipuri de boli.
Colesterolul rău scade
Când 60 de adulți într-un mic studiu au mâncat aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară în fiecare zi timp de 40 de zile, colesterolul LDL ("rău") a scăzut. Alte cercetări au arătat că cantități similare de scorțișoară, consumate zilnic timp de până la 18 săptămâni, pot reduce LDL și colesterolul total în timp ce crește colesterolul HDL ("bun").
Luptă cu bacteriile și reglează menstruația
Scorțișoara poate lupta cu multe tipuri de bacterii, inclusiv salmonella, E. coli și stafilococi. Se pare că are puterea de a distruge ciuperca Candida albicans, prevenind infecțiile vaginale. Condimentul reglează ciclurile menstruale în cazul femeilor cu ovare polichistice. O doză de 1,5 grame (aproximativ 1/2 linguriță) de scorțișoară luată în fiecare zi timp de 6 luni le-a ajutat pe femeile cu sindrom de ovar polichistic care au avut menstre regulate.
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!