Scrisoare deschisă UNICEF: Depresia, o cauză principală care duce la dizabilități în rândul tinerilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Activitatea fizică în copilărie aduce beneficii în adolescență FOTO: pexels.com
Activitatea fizică în copilărie aduce beneficii în adolescență FOTO: pexels.com

La 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, directorul executiv UNICEF avertizează, într-o scrisoare deschisă, provocările viitoare care-i așteaptă pe copii.

UNICEF, depresie. Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, vorbește printr-o scrisoare deschisă despre conflictele prelungite, înrăutățirea crizei climatice, despre un nivel în creștere al bolilor mintale în rândul tinerilor și dezinformarea online.

"Generația voastră, a copiilor de astăzi, se confruntă cu o nouă serie de provocări și schimbări la nivel internațional inimaginabile pentru părinții voștri. (...) Clima noastră se schimbă și este de nerecunoscut. Inegalitățile se adâncesc. Tehnologia transformă modul în care percepem lumea. Și din ce în ce mai multe familii migrează în prezent față de trecut. Copilăria s-a schimbat, iar noi trebuie să ne schimbăm abordarea odată cu ea", astfel sună un pasaj din scrisoarea deschisă.

Potrivit unui comunicat, scrisoarea scoate în evidență opt provocări la adresa copiilor: conflictele prelungite, poluarea și criza climatică, sănătatea mintală; migrația masivă și mișcările populației; persoanele fără țară; viitoarele abilități pentru locurile de muncă ale viitorului; drepturile privind datele și confidențialitatea online, precum și dezinformarea online.

„Guvernele și mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru a reduce consumul de combustibil fosil, pentru a dezvolta sisteme agricole, industriale și de transport mai curate și pentru a investi în creșterea surselor de energie regenerabilă", a adăugat Henrietta Fore.

UNICEF, depresie. Copiii, printre cei mai afectați

Când face referire la conflicte, scrisoarea amintește că sunt multe țări unde trăiesc 1 din 4 copii. Legat de schimbările climatice, scrisoarea avertizează că "dezvoltarea tiparelor de fenomene meteorologice extreme și de aer toxic, seceta prelungită și inundațiile spontane" accentuează criza climatică și "îi afectează în mod disproporționat pe copiii cei mai săraci și mai vulnerabili".

UNICEF a folosit, în premieră, noi tehnologii pentru a cartografia apele subterane și a dezvolta soluții pentru comunitățile din Etiopia, unde tot timpul resursele de apă sunt extrem de limitate, conform sursei citate. În Malawi, UNICEF a dezvoltat un sistem ecologic pe termen lung care folosește energia solară pentru a îmbunătăți accesul comunităților la apă curată. Cu toate acestea, multe alte acțiuni sunt necesare pentru a încetini schimbările climatice per ansamblu.

UNICEF, depresie. Știri false în era digitală

Scrisoarea deschisă "avertizează că un mediu online în care adevărul nu poate fi disociat de ficțiune are potențialul de a submina în totalitate încrederea în instituții și sursele de informare". De asemenea, s-a demonstrat că denaturează dezbaterilor democratice, intențiile electoratului și cultivă dubii în ceea ce privește grupurile etnice, religioase sau sociale.

"În era digitală nu ne mai putem baza pe prezumția naivă că adevărul se va impune în fața falsității, prin urmare, noi, ca societăți, trebuie să dezvoltăm reziliență împotriva potopului zilnic de informații false din mediul online. (...) Ar trebui să începem prin a îi echipa pe tineri cu abilitatea de a înțelege în cine și în ce să se încreadă în mediul online, astfel încât ei să poată deveni cetățeni activi și implicați", opinează directorul executiv al UNICEF.

UNICEF, depresie. Sănătate mentală

Tot în scrisoarea deschisă se subliniază că bolile mintale sunt în creștere și depresia este una dintre cauzele principale care conduc la dizabilități în rândul tinerilor. Scrisoarea mai avertizează că promovarea adecvată, prevenția și tratamentul terapeutic și reabilitarea pentru copiii și tinerii afectați de boli mintale trebuie să devină priorități. Iar stigmatizarea și tabu-ul care însoțesc, din păcate, bolile mintale trebuie să fie eliminate.

Scrisoarea integrală, pe site-ul UNICEF. O puteți consulta AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel