Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză

Un studiu recent din China descoperă o asociere între aportul dietetic de seleniu și riscul de osteoporoză. Deși autorii nu pot determina dacă legătura este cauzală, ei solicită mai multe...
Un nou studiu întreabă dacă aportul de seleniu ar putea lega de riscul osteoporozei.
De-a lungul vieții, corpul descompune continuu osul, îl reabsoarbe și îl reface. În osteoporoză, reformarea oaselor nu poate ține pasul cu rata de descompunere osoasă, notează Medical News Today.
Acest proces înseamnă că, în timp, oasele devin mai slabe și mai predispuse la fractură. Osteoporoza afectează predominant adulții în vârstă și, la nivel global, aproximativ 200 de milioane de oameni de sursă încredințați au osteoporoză.
Afecțiunea afectează aproximativ 1 din 3 femei de peste 50 de ani, în timp ce 1 din 5 bărbați vor avea fracturi la care se referă osteoporoza în timpul vieții.
Există câțiva factori de risc pentru osteoporoză pe care oamenii nu îi pot evita, cum ar fi avansarea în vârstă și a sexul. Dar experții au identificat, de asemenea, unii factori de risc modificabili, de exemplu, fumatul și consumul de alcool.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că factorii alimentari ar putea juca un rol. Până în prezent, cele mai multe cercetări privind nutriția și osteoporoza s-au concentrat pe sursa încredințată de calciu din cauza rolului său pivot în sănătatea oaselor.
Autorii celui mai recent studiu consideră însă că alți micronutrienți ar putea influența riscul de osteoporoză. Au decis să se concentreze pe seleniu. Oamenii de știință și-au publicat rezultatele în revista BMC Muscleoskeletal Disorders.
Ce este seleniul?
Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea umană. El joacă un rol în multe sisteme ale organismului și este prezent într-o gamă largă de alimente, inclusiv pește, crustacee, carne roșie, boabe, ouă, pui, ficat și usturoi.
Deși o serie de studii anterioare au analizat impactul seleniului asupra osteoporozei, dovezile nu au fost concludente.
Pentru a rezolva acest decalaj din cunoștințele noastre, ultimii cercetători au preluat date de la 6.267 de participanți care au vizitat Departamentul Centrului de Examinare a Sănătății din Spitalul Xiangya, Universitatea Centrală din Sud, China.
Asistentele înregistrate s-au angajat cu toți participanții și au colectat informații despre stilul lor de viață și demografia. Toți participanții aveau 40 de ani sau mai mult și completau chestionare detaliate privind frecvența alimentelor.
De asemenea, este important să se ia în considerare și alți parametri care pot influența osteoporoza, cum ar fi băutul, starea fumatului, indicele de masă corporală (IMC) și nivelul activității fizice.
Seleniu și osteoporoza
În general, osteoporoza a fost prezentă la 9,6% dintre participanți - 2,3% la bărbați și 19,7% la femei. Folosind datele chestionarului, oamenii de știință au împărțit participanții în patru grupuri, pe care le-au clasificat pentru cel mai mare și cel mai mic aport de seleniu.
După cum se așteptau, persoanele cu cel mai scăzut nivel de seleniu alimentar aveau cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoză. Autorii au observat o relație de răspuns la doză; cu alte cuvinte, aportul de seleniu a avut o corelație negativă cu riscul de osteoporoză - cu cât este mai consumat un individ, cu atât riscul lor este mai mic.
-
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.