Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză
Un studiu recent din China descoperă o asociere între aportul dietetic de seleniu și riscul de osteoporoză. Deși autorii nu pot determina dacă legătura este cauzală, ei solicită mai multe...
Un nou studiu întreabă dacă aportul de seleniu ar putea lega de riscul osteoporozei.
De-a lungul vieții, corpul descompune continuu osul, îl reabsoarbe și îl reface. În osteoporoză, reformarea oaselor nu poate ține pasul cu rata de descompunere osoasă, notează Medical News Today.
Acest proces înseamnă că, în timp, oasele devin mai slabe și mai predispuse la fractură. Osteoporoza afectează predominant adulții în vârstă și, la nivel global, aproximativ 200 de milioane de oameni de sursă încredințați au osteoporoză.
Afecțiunea afectează aproximativ 1 din 3 femei de peste 50 de ani, în timp ce 1 din 5 bărbați vor avea fracturi la care se referă osteoporoza în timpul vieții.
Există câțiva factori de risc pentru osteoporoză pe care oamenii nu îi pot evita, cum ar fi avansarea în vârstă și a sexul. Dar experții au identificat, de asemenea, unii factori de risc modificabili, de exemplu, fumatul și consumul de alcool.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că factorii alimentari ar putea juca un rol. Până în prezent, cele mai multe cercetări privind nutriția și osteoporoza s-au concentrat pe sursa încredințată de calciu din cauza rolului său pivot în sănătatea oaselor.
Autorii celui mai recent studiu consideră însă că alți micronutrienți ar putea influența riscul de osteoporoză. Au decis să se concentreze pe seleniu. Oamenii de știință și-au publicat rezultatele în revista BMC Muscleoskeletal Disorders.
Ce este seleniul?
Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea umană. El joacă un rol în multe sisteme ale organismului și este prezent într-o gamă largă de alimente, inclusiv pește, crustacee, carne roșie, boabe, ouă, pui, ficat și usturoi.
Deși o serie de studii anterioare au analizat impactul seleniului asupra osteoporozei, dovezile nu au fost concludente.
Pentru a rezolva acest decalaj din cunoștințele noastre, ultimii cercetători au preluat date de la 6.267 de participanți care au vizitat Departamentul Centrului de Examinare a Sănătății din Spitalul Xiangya, Universitatea Centrală din Sud, China.
Asistentele înregistrate s-au angajat cu toți participanții și au colectat informații despre stilul lor de viață și demografia. Toți participanții aveau 40 de ani sau mai mult și completau chestionare detaliate privind frecvența alimentelor.
De asemenea, este important să se ia în considerare și alți parametri care pot influența osteoporoza, cum ar fi băutul, starea fumatului, indicele de masă corporală (IMC) și nivelul activității fizice.
Seleniu și osteoporoza
În general, osteoporoza a fost prezentă la 9,6% dintre participanți - 2,3% la bărbați și 19,7% la femei. Folosind datele chestionarului, oamenii de știință au împărțit participanții în patru grupuri, pe care le-au clasificat pentru cel mai mare și cel mai mic aport de seleniu.
După cum se așteptau, persoanele cu cel mai scăzut nivel de seleniu alimentar aveau cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoză. Autorii au observat o relație de răspuns la doză; cu alte cuvinte, aportul de seleniu a avut o corelație negativă cu riscul de osteoporoză - cu cât este mai consumat un individ, cu atât riscul lor este mai mic.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
