Seleniul, rol cheie în prelungirea duratei de viaţă. Poate preveni bolile neurodegenerative

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
seleniul - FOTO: Freepick
seleniul - FOTO: Freepick
seleniul - FOTO: Freepick
seleniul - FOTO: Freepick
  • seleniul - FOTO: Freepick
  • seleniul - FOTO: Freepick

Seleniul are un rol cheie în prelungirea duratei de viață și poate întârzia debutul bolilor neurodegenerative.

Seleniul este un mineral esențial, ceea ce înseamnă ca trebuieinclus în dietă. Este necesar doar în cantități mici, dar joacă un rol major în procesele importante din corpul tău, inclusiv funcționarea metabolismului și funcția tiroidiană.

Seleniul, necesar pentru sănătate

Seleniul are o importanță fundamentală pentru sănătatea umană. Este o componentă esențială a mai multor căi metabolice majore, inclusiv metabolismul hormonilor tiroidieni, sistemele de apărare antioxidante și funcția imunitară. Scăderea concentrației de seleniu din sânge în Regatul Unit și în alte țări ale Uniunii Europene are, prin urmare, mai multe implicații potențiale asupra sănătății publice, în special în ceea ce privește prevalența bolilor cronice ale lumii occidentale, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.

Seleniul este încorporat sub formă de selenocisteină la locul activ al unei game largi de selenoproteine. 

Tioredoxina reductazaeste o enzimă care conține selenocisteină recent identificată, care joacă un rol de reglementare în activitatea sa metabolică.

Seleniul este vital pentru corpul uman, fiind un mineral care are o mulţime de roluri şi beneficii. Acesta se găseşte în mod natural în sol şi în anumite alimente. Chiar şi apa pe care o bem conţine cantităţi mici  de seleniu.

Seleniul are o calitate extrem de importantă și anume are capacități antioxidante. Seleniul este o componentă a enzimelor antioxidante, în special a glutation-reductazei, şi joacă un rol esenţial în repararea ţesuturilor din tot corpul.

Acest mineral sporeşte capacitatea antioxidantă şi calitatea fluxului sanguin şi, în acest fel, măreşte rezistenta organismului în fata bolilor şi a efectelor stresului. De asemenea, poate să combată stresul oxidativ şi inflamaţia datorită diferitelor tipuri de selenoproteine ​​găsite în seleniu.

În mod normal, persoanele sănătoase nu se confruntă cu deficit de seleniu. Unii oameni care suferă de anumite afecţiuni, cum ar fi infecţia cu HIV, boala Crohn şi alte tulburări care afectează absorbţia nutrienţilor, pot dezvolta deficit de seleniu.

Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Unde regăsim seleniul

Există multe alimente sănătoase bogate în seleniu. Printre sursele naturale de seleniu se numără:

- nucile de Brazilia: 174% din valorea nutriţionala de referinţă (VNR) într-o singură nucă (5 grame)

- stridiile: 238% din VNR în 85 grame

- halibutul: 171% din VNR în 6 gr

- tonul cu aripioare galbene: 167% din VNR în 85 grame

- ouăle: 56% din VNR în 100 grame

- sardinele: 46% din VNR în 4 sardine (48 grame)

- seminţele de floarea-soarelui: 27% din VNR în 28 grame

- pieptul de pui: 12% din VNR în 4 fâşii (84 grame)

- ciupercile Shiitake: 10% din VNR într-o cană (97 grame), arată WEBMD.

Vezi și: Pigmentarea pielii, consecință a expunerii la soare. Medic: Poate trăda îmbătrânirea cutanată și se poate asocia cu alte probleme

Deficitul de seleniu - simptome

Carenta de seleniu poate cauza mai multe probleme de sănătate, dar şi o serie de simptome. Cele mai frecvente semne ale deficitului de seleniu sunt:

- sistemul imunitar slăbit

- oboseală

- slăbiciune musculară

- infertilitate la bărbaţi şi femei

- ceata mentală

- pierderea părului, arată Healthline.

Beneficiile seleniului pentru organism

Seleniul are un rol important în menținerea sănătății.  Antioxidanţii sunt compuşi ai alimentelor care previn deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi apar atunci când organismul nostru produce energie şi când este expus anumitor substanţe poluante cum ar fi fumul de ţigară, pesticidele sau alcoolul.

Vezi și: Brânza, înlocuitorul cărnii. Combinația perfectă ar fi...Bilic: Prin această asociere, face diferența. Are efect antidepresiv

Protejează împotriva bolilor cardiace

Inimă poate fi menţinută sănătoasă cu ajutorul alimentaţiei bogate în seleniu, deoarece nivelurile scăzute de seleniu se pare că pot creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace.

De asemenea, seleniul poate reduce markerii inflamatori din corp - unul dintre principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiace. În plus, creşte nivelul de glutation peroxidaza (GPx), un puternic antioxidant. Stresul oxidativ şi inflamaţia din organism pot cauza ateroscleroza, o problemă care poate produce afecţiuni periculoase, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord şi bolile cardiace.

Esențial pentru tiroidă

Pentru a funcţiona bine, tiroida are nevoie şi de seleniu. De fapt, ţesuturile tiroidei conţin mai mult seleniu decât orice alt organ din corpul uman. Acest mineral puternic protejează tiroida de stresul oxidativ şi susţine procesul de producere a hormonilor tiroidieni. Este vital ca tiroida să funcţioneze sănătos, deoarece aceasta glandă reglează metabolismul şi controlează creşterea şi dezvoltarea.

Persoanele cu deficit de seleniu pot dezvolta afecţiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita Hashimoto, o afecţiune autoimună în care sistemul imunitar ataca glanda tiroidă, mai notează Healthline.

Vezi și: Activitatea fizică, o prelungire a vieții. Reducere cu 13% a riscului de mortalitate prematură

Menține sănătatea creierului

Consumul de alimente bogate în seleniu poate menține sănătatea creierului. Unele studii au constatat că antioxidanţii din alimente şi suplimente pot îmbunătăţi memoria la pacienţii cu Alzheimer. De asemenea, în urma unui mic studiu s-a constatat că oamenii cu insuficientă cognitivă uşoară care au mâncat o nucă de Brazilia bogată în seleniu pe zi şi-au îmbunătăţit fluenta verbală.

În plus, persoanele care adopta dieta mediteraneană, bogată în alimente care conţin seleniu, cum ar fi fructele de mare şi nucile, au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

Reduce simptomele asmului

Conform cercetărilor, persoanele care suferă de astm au mai puţin seleniu în sânge decât în mod normal. Se pare ca pacienţii astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu în sânge au o funcţie pulmonară mai bună decât cei cu niveluri mai mici.

Simptomele de astm poate fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor cu seleniu. De exemplu, în urma unui studiu, s-a observat că persoanele cu astm bronşic care au administrat 200 mcg de seleniu pe zi au luat mai puţini corticosteroizi care combat simptomele astmului.

Ajută la longevitate

Mai mulţi cercetători au investigat, în cadrul mai multor studii, felul în care contribuie seleniul la tratarea a zeci de afecţiuni, cum ar fi astmul, artrită, tulburările tiroidiene şi boli de inimă. După cum bine ştim, riscul de apariţie a acestor afecţiuni creşte pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, consumul de seleniu poate ajuta la apărarea organismului şi poate hcontribui la o viaţă mai lungă, mai arată Healthline.

Selenocisteina, derivat al seleniului

Selenocisteina, un aminoacid, poate prelungi durata de viață. Este răspândită în organismele vii în structura proteinelor ce conțin seleniu, denumite selenoproteine. 

Un articol publicat în Molecular Medicine Reports dezvăluie ca suplimentarea cu selenocisteina (un derivat al cisteinei în care seleniul înlocuiește sulful în lanțul lateral al cisteinei) induce prelungirea  duratei de viață și ameliorarea modificărilor asociate îmbătrânirii la modelele animale.

Vezi și: Câinele, ”medic necuvântător”. Cum te ajută patrupedul să îți păstrezi sănătatea

Rol de prevenție pentru mai multe boli

Selenocisteina poate preveni cancerul, bolile neurodegenerative și bolile cardiovasculare.

”Selenocisteina, un aminoacid care conține sulf, poate modula sistemele celulare de apărare împotriva stresului oxidativ prin încorporarea în enzime antioxidante, cum ar fi glutation peroxidaza și tioredoxin reductaza”, menţionează cercetătorii de la Universitatea Soonchunhyang.

Suplimentarea alimentară cu selenocisteină poate crește rezistența  la factorii de stres din mediu și durata de viață. S-a demonstrat, de asemenea, că selenocisteina scade toxicitatea indusă de niveluri ridicate de glucoză și specii reactive de oxigen celular.

Experimentările ulterioare au arătat, de asemenea, că printre alte efecte, selenocisteina scade toxicitatea beta-amiloidului, o proteină care formează plăci în creierul pacienților cu boala Alzheimer.Fructele de mare și ficatul sunt alimentele cele mai bogate în Se (400–1500 µg/kg), carnea (100–400 µg/kg), cerealele, legumele și fructele conțin de obicei mult mai puțin. Exista, însă şi suplimente de selenocisteina utilizate pentru prevenirea îmbătrânirii şi creşterea longevităţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel