Activitatea fizică, o prelungire a vieții. Reducere cu 13% a riscului de mortalitate prematură

Sonia Baciu |
Data publicării:
activitatea fizica o prelungire a vietii. FOTO: Freepik @bokodi
activitatea fizica o prelungire a vietii. FOTO: Freepik @bokodi

Activitatea fizică făcută de adulții în vârstă, benefică pentru scăderea riscului de moarte prematură, arată un studiu.

 

Petrecerea timpului liber cu activitățile fizice care vă fac plăcere poate reduce riscul de deces prematur pe măsură ce se înaintează îm vârstă, arată un nou studiu.

Astfel, sugerează cercetătorii, ar fi o bună idee să vă păstrați sau, de ce nu, să vă apucați de un hobby activ pe măsură ce înaintați în vârstă, de exerciții fizice regulate, cum ar fi alergarea, înotul sau tenisul, acestea având efecte benefice asupra stării de sănătate, deci și asupra speranței de viață, notează Science Alert.

Cu cât mai multe exerciții fizice, cu atât mai bine, relevă cercetarea, deși chiar și o cantitate mică de activitate este mai bună decât nicio activitate, potrivit datelor obținute de la 272.550 de adulți cu vârste cuprinse între 59 și 82 de ani.

În șapte categorii diferite - alergare, mers pe jos, ciclism, înot, sporturi cu rachetă, golf și alte exerciții aerobice - echipa a analizat orele de echivalent metabolic al sarcinii (EMS), o modalitate standardizată de măsurare a cantității de energie consumată.

”Analiza noastră cuprinzătoare a peste 270.000 de adulți în vârstă, cu o medie de 12 ani de urmărire, demonstrează beneficiile asociate cu participarea la oricare dintre aceste tipuri de activitate fizică în timpul liber pentru reducerea riscului de mortalitate, inclusiv a mortalității cardiovasculare și a cancerului, în rândul populației în vârstă”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Vezi și: Telefoanele inteligente îmbunătățesc memoria. Care sunt riscurile folosirii incorecte

Reducere cu 13% a riscului de mortalitate

În toate categoriile, s-a observat o reducere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză, comparativ cu lipsa participării la aceste activități. Aceasta se bazează pe 7,5-15 ore de activitate EMS pe săptămână, cantitatea recomandată de US Health Agency.

Această recomandare echivalează cu 2,5-5 ore de activitate fizică aerobică de intensitate moderată pe săptămână, o plimbare rapidă, sau 1,25-2,5 ore de activitate fizică aerobică de intensitate viguroasă pe săptămână, alergare sau ciclism.

De asemenea, cercetătorii au defalcat rezultatele în funcție de tipul de activitate și de cauza decesului. Alergarea, de exemplu, a arătat cea mai mare reducere a riscului de a muri de cancer: o scădere de 19 procente în medie.

Cei care au făcut exerciții fizice mai mult decât numărul de ore recomandat s-au dovedit a reduce și mai mult riscul de mortalitate, arată studiul, deși cu randamente din ce în ce mai reduse pe măsură ce crește timpul petrecut făcând exerciții fizice.

"Găsirea unei activități pe care persoanele în vârstă, inactive, o place, dar mai ales pe care ar putea să o mențină, este probabil mai benefică decât alegerea unei anumite activități pe baza diferențelor dintre estimările de risc raportate”, mai scriu cercetătorii în lucrarea publicată Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA).

Sportul și beneficiile pentru sănătate

Mișcarea produce o serie de beneficii pentru sănătatea fizică, dar și cea mentală. Pe lângă arderea caloriilor și menținea unei greutăți sănătoase, sportul contribuie foarte mult și la nivel mental, astfel:

- sporește buna dispoziție;

- ajută la pierderea în greutate;

- crește rezistența osoasă;

- energizează;

- reduce riscul de boli cronice;

- stimulează memoria;

- îmbunătățește calitatea somnului;

- diminuează durerea;

- stimulează viața sexuală.

8 beneficii ale VACANȚEI asupra sănătății. Cum să-ți lungești viața și cum să ai un SOMN mai odihnitor

Vacanța este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, atât pentru deconectarea de la cotidian, cât și pentru beneficiile pe care le are, atât fizice, cât și emoționale sau mentale.

Care sunt aceste beneficii

- Stresul

Corpul este conceput să elibereze hormonii de stres, precum cortizolul și epinefrina atunci când se simte în pericol, iar presiunea cotidiană poate declanșa aceeași reacție. În timp, însă, acest lucru vă poate predispune la depresie, îngrășare, probleme cu somnul sau alte probleme de sănătate, astfel că o ”evadare” din când în când oferă corpului șansa de a repara o parte din daune.

- Vă simțiți mai fericit

În timpul vacanței sunt șanse ca starea ta de spirit să fie mai bună decât în viața de zi cu zi. Iar acest sentiment poate începe chiar din perioada în care planifici plecarea, însă nu este clar dacă această senzație durează și după revenirea din vacanță. Lucru care ne face să ne gândim că vacanțele sau chiar ieșirile de weekend mai dese sunt cu adevărat ”cheia fericirii”. 

Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vârstnicii, cerințe alimentare speciale. Atenție la tratamentele naturiste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel