Semințele din care răsare Parkinson, proteinele vinovate

Cercetătorii de la Osaka Institute din Japonia au descoperit că structura agregatelor proteice asociate bolii Parkinson ne poate dezvălui date despre mișcarea acestora prin creier. Aceste noi descoperiri indică faptul că boala Parkinson este un fel de amiloidoză, o afecțiune rară care se dezvoltă atunci când proteina beta-amiloid se acumulează în organe.

Corpurile Lewy, compuse în principal din proteine α-sinucleine (α-syn), sunt semnul neuropatologic al bolii Parkinson. Cu toate acestea, încă nu înțelegem pe deplin cum sau de ce apar în creier. Folosind tehnici de imagistică de ultimă generație, cercetătorii de la Universitatea Osaka au descoperit că aceste corpuri Lewy din creierul bolnavilor de Parkinson conțin agregate proteice α-sin (numite fibrilele beta amiloide) care se pot răspândi prin creier. Aceste descoperiri, publicate săptămâna aceasta în PNAS, susțin noua idee că boala Parkinson este un fel de amiloidoză, care este un grup de boli rare cauzate de acumularea anormală de proteine.

Parkinson, un fel de amiloidoză care acumulează fibrilele de amiloide de α-sinucleină

„Lucrările noastre pornesc de la descoperirile in vitro ca agregatele de α-sinucleină îngrijire se pot propaga prin creier sau structură beta încrucișată. Studiul nostru relevă pentru prima dată faptul că acestea se găsesc în creierul bolnavilor de Parkinson și, de asemenea, că au această structură încrucișată. Aceasta descoperire poate fi extrem semnificativă pentru că boala Parkinson este un fel de amiloidoză care acumulează fibrilele de amiloide de α-sinucleină", a declarat autorul principal al studiului Dr. Hideki Mochizuki pentru Science Daily

Potrivit cercetătorilor japonezi, în timp ce imunocolorarea ne poate spune despre localizarea unei anume proteine, aceasta nu ne spune despre conformația acesteia. Microscopia electronică ne poate spune despre caracteristicile morfologice, dar nu şi despre structura proteinelor. În mod similar, spectroscopia cu infraroșu transformată de Fourier ne poate spune despre structura secundară a proteinelor, dar nu şi despre organizarea fibrilară a acestora.

Prin urmare, cercetătorii au lucrat cu sistemul de radiație sincrotronă pe scară largă, SPring-8, și au utilizat difracția de raze X microbeam pentru a vizualiza ultrastructura corpurilor Lewy din bucăţi de creier post mortem a trei pacienți cu boala Parkinson. Unele dintre agregatele α-sin aveau într-adevăr o structură beta încrucișată, dar exista o varietate destul de mare în starea proteinelor amiloide.

Descoperiri care pot schimba diagnosticarea bolii Parkinson

"O posibilitate este ca această variabilitate să poată indica diferitele stadii de maturitate ale corpurilor Lewy. Acest lucru are implicații evidente în diagnosticul bolii Parkinson și ar putea avea și implicații terapeutice pe termen lung", a spus dr. Katsuya Araki, autor al lucrării.

Cercetătorii japonezi sugerează că boala Parkinson ar fi de fapt o amiloidoză sistemică (întregul corp), mai degrabă decât una localizată într-o parte a creierului. Acest lucru se potrivește cu simptomele non-motorii pe care le experimentează pacienții înainte de debutul disfuncției motorii și cu implicarea multiplă de organe a patologiei α-sin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel