Semnele și simptomele infarctului pe care le-a ignorat Bodo și puteau să-l coste viața

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ouă
Ouă

Bodo, solistul trupei Proconsul, a declarat la un post TV că a suferit un infarct miocardic acut în urmă cu trei săptămâni. A recunoscut că a ignorat o serie de simptome pentru că bănuia că ar suferi de un reflux gastric. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori niciodată: 

Specialiștii menționează că semnele de avertizare ale unui infarct includ disconfort moderat până la sever precum: dureri în piept, gât, spate, stomac sau umeri, care durează mai mult de 15 minute. Acestea pot fi însoțite de greață, transpirație rece, slăbiciune, dificultăți de respirație sau senzația de frică, se arată într-un articol  exclusiv al DC Medical.

Infarctul miocardic vine cu o serie de semne de avertizare pe care oamenii ar fi bine să le știe, se precizează într-un material. Experții Societății Române de Cardiologie reamintesc că simptomele infarctului sunt:

durerea brusc apărută în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare);

durerea poate ajunge în umeri, ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă;

respirație greoaie;

transpirații reci, paloare;

teamă (anxietate);

palpitații (bătăi neregulate ale inimii);

greață.

Statisticile arată că infarctul miocardic (atacul de cord) și accidentul vascular sunt principalele cauze de deces în România. Iar dacă semnele sunt recunoscute la timp, pacientul cu infarct are șanse majore să fie salvat și recuperat dacă ajunge la spital în primele 4-6 ore de la debut.

Opinia cardiologului

Șeful secţiei Cardiologie 2 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), profesorul Dragoş Vinereanu, nota, pe pagina sa de Facebook, că ”avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Aşadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toţi factorii de risc care afectează inima şi anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creşterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”.

Specialistul recomandă pentru o inimă sănătoasă renunţarea la fumat - principalul factor de risc în infarctul miocardic - , evitarea stresului, sport minim 30 de minute pe zi și o dietă echilibrată. Aceasta din urmă înseamnă evitarea consumului mare de sare, grăsimi și zahăr”.

”E indicat să aveţi o dietă bogată în fructe şi legume, cu cereale integrale şi fibre alimentare, cu cărnuri slabe şi peşte. O dată pe an, dacă nu aveţi boli în antecedente, este recomandat să veniţi la medic pentru EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei şi colesterolului. Orice boală depistată din vreme se tratează mai uşor”, mai preciza Dragoș Vinereanu, într-un alt material realizat EXCLUSIV pentru DC Medical.

Mai multe informații despre infarctul miocardic și cum aveți grijă de inima dumneavoastră puteți găsi în articolele DC Medical de AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel